Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Usvojen polugodišnji izveštaj o budžetu Novog Sada

08.09.2021. 18:59 19:03
Piše:
Izvor: Dnevnik (Vanja Fifa)

NOVI SAD: Skupština grada je većinom glasova usvojila izveštaj o izvršenju budžeta za prvu polovinu tekuće godine, 17 odluka iz domena urbanističkih planova, potvrdila razmenu pojednih parcela sa Republikom, te odobrila izmene Programa uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu.

Između ostalog, novosadski parlament potvrdio je izbor Ivana Radojičića za direktora JGSP „Novi Sad“, kao i novi četvorogodišnji mandat Vesne Iković na čelu Muzeja grada. 

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić, pred jučerašnju sednicu, podsetio je da je rebalans buyeta iz maja predvideo 33,5 milijardi dinara u gradskoj kasi ove godine, te istakao da izveštaj o izvršenju budžeta pokazuje da grad i njegova privreda rastu i razvijaju se.

- Šestomesečni prihodi u ovoj godini iznose 4,8 milijardi dinara, što je 50,3 odsto od zacrtanih planova za ovu godinu, a 14,7 procenata je više u odnosu na plan za prvih šest meseci za ovu godinu. Bitno je napomenuti da su prihodi, u odnosu na isti period prethodne godine, ostvareni u iznosu od čak 4,5 milijardi dinara više, što nedvosmisleno pokazuje dobro kreiranje budžeta i govori o rastu i razvoju grada na svim poljima. Ovu tvrdnju potkrepljuje i činjenica da u strukturi ostvarenih prihoda tekući prihodi čine 90 odsto, a nešto ispod 10 odsto su prihodi koji se ostvaruju iz prodaje imovine - naveo je Đurić.

Kako je napomenuo, tekući prihodi veći su za 32,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, a za 10,7 odsto veći su od planiranog za prvo polugodište.

- To znači da prosečna zarada ima trend rasta, da se zapošljavaju građani u našem gradu, da je veći broj poreskih obveznika koji plaćaju porez na imovinu. To znači da grad raste i da se razvija. Tako od tekućih prihoda oko 70 odsto čine porezi, što pokazuje koliko se grad razvija i koliko građani odgovornije i disciplinovanije plaćaju svoje obaveze, a takođe se i više gradi i prometuje nepokretnostima - napomenuo je Đurić.

Zamenik gradonačelnika je naveo i da je grad za prvih šest meseci 2021. godine potrošio 10,73 milijarde dinara, što je 63,9 procenata u odnosu na plan, dok je grad potrošio 13,25 odsto više novca nego u istom periodu prošle godine, odnosno troškovi su veći za 1,3 milijarde dinara u odnosu na prošlu, i za 2,5 milijardi u odnosu na 2019. godinu.

- Ovo su dobri pokazatelji i potrošnja je u skladu s investicionim  ciklusom u gradu i to brojke oslikavaju. Potrošnja je dobila svoj ubrzani tok, imajući u vidu da nikad nije bio veći broj javnih gradskih investicija, kao što je izgradnja vrtića u Veterniku, na Klisi u Orahovoj ulici, takođe na Sajlovu, početak radova  na pešačkoj i biciklističkoj stazi u Futoškoj ulici, završetak doma zdravlja na Adicama, kao i na Limanu. Uskoro bi trebalo da počnu radovi i na domu zdravlja na Vidovdanskom naselju - izjavio je Milan Đurić.

On je izdvojio i dve izmene Programa uređivanja građevinskog zemljišta u 2021. godini, kojim se dodatno izdvaja 15,6 miliona dinara za rekonstrukciju Srpskog narodnog pozorišta, na osnovu ugovora sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

- U pitanju je dekorativno osvetljenje i rasveta nadstrešnice glavnog ulaza SNP-a. Druga izmena u ovoj odluci odnosi se na uvećavanje sredstava za izgradnju palionice sveća i uređenje porte hrama Uspenske crkve - ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, izmenama planova detaljne regulacije u Stepanovićevu omogućena je gradnja kružnog toka u centru sela i Parohijskog doma SPC, te nadogradnja vrtića i ambulante, kao i uređenje pijace. Fudbalski stadion u Stepanovićevu sada može da dobije tribinu za 2.000 posetilaca, a predviđena je izgradnja košarkaškog i odbojkaškog terena.

- I u planu detaljne regulacije Budisave predviđa se nekoliko izmena: uređenje centralne ulice sa kružnim tokom i povećanje kapaciteta predškolske ustanove za dodatnih 140 mališana. Planom je predviđeno i uređenje doma kulture i postojeće pijace - dodao je Đurić.

On je istakao da će ove godine Novi Sad povećati broj stipendija za darovite studente Univerziteta sa 10 na 15, a visinu stipendija sa 17.000 na 22.000 dinara mesečno tokom jedne godine.

S druge strane, šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić pred sednicu je izjavio da su radikali protiv pomenutog polugodišnjeg izveštaja o prihodima i rashodima gradske kase.

- Očekivali smo daleko konkretnije i daleko bolje rezultate. Činjenica  je da se do 30. juna u buyet slilo 4,5 milijardi dinara više u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je rezultat, u prvom redu, činjenice da imamo relaksiraniju i opušteniju situaciju u vezi sa koronavirusom i činjenice da, za razliku od prošle godine, ove godine nisu odložene obaveze na osnovu plaćanja poreza i doprinosa na zarade - rekao je Jakšić.

On je dodao da SRS ne može biti zadovoljna rashodnom stranom budžeta, zbog mnoštva neizvršenih planova potrošnje.

- Šest milijardi je ispod planiranog izvršenja rashoda. Ponovo imamo podbačaj u realizaciji kapitalnih rashoda, koji su izvršeni za čak 3,5 milijarde ispod onog što je planirano. Za Srpsku radiklanu stranku apsolutno je neprihvatljivo i nenormalno da Grad Novi Sad 30. juna drži na prekonoćnom oročenju u poslovnim bankama čak 7,7 milijardi dinara. Dakle, 65 miliona evra, a imamo gomilu nerešenih komunalnih problema u gradu. S druge strane, pojedina javna komunalna preduzeća zadužuju se kod tih istih banka ne bi li održavali tekuću likvidnost. Taj novac bi trebalo utrošiti na konkretne stvari i projekte, na izgradnji komunalne infrastrukture - izjavio je Đurađ Jakšić.

I Bojanu Radojeviću, šefu OG DSS - Miloš Jovanović, interesantan je podatak da je u septembru na računima banaka i dalje 7,7 milijardi dinara iz gradske kase.

- Na trezorskom računu je 1,9 milijardi u ovom trenutku. To pokazuje da je je skoro jedna trećina ukupnog budžeta na računima, što u ovom trenutku nikako ne bi smelo da se desi. Zaključak je da gradska vlast nema dovoljan menayerski kapacitet da se uhvati u koštac sa ozbiljnim projektima koji su nepohodni za Novi Sad - izjavio je Radojević.

On je ponovio stav da suficit koji se prenosi iz godine u godinu pokazuje da je od građana i privrede uzeto više novca nego što je potrebno. Takođe, naveo je da će odbornici DSS-a u gradskoj skupštini glasati načelno protiv kadrovskih rešenja i planova, "iako u pojedinim planovima ima dobrih momenata".

Novosadska skupština je, između ostalog, usvojila i odluke kojima od države traži vlasništvo nad pojedinim zgradama u centru grada koje već koriste gradske službe, kao i nešto manje od devet hektara na Jugovićevu, gde bi trebalo da se gradi atletski stadion i dvorana. Usvojena je i odluka kojom Novi Sad ustupa Republici oko 5.500 kvadrata pored nove kovid bolnice na Mišeluku za izgradnju parkinga i pomoćnih objkekata za bolnicu.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština grada posle letnje pauze o urbanističkim temama

Skupština grada posle letnje pauze o urbanističkim temama

08.09.2021. 09:54 09:55