Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tragom vesti: Smeta im most, a hteli hidrocentralu kod Veternika

03.08.2021. 10:38 10:47
Piše:
Izvor: Ilustracija

NOVI SAD: Dva meseca pred izbore 2012. godine usvojen je Prostorni plan Republike Srbije kojim se planira izgradnja hidroelektrane kod naselja Veternik radi iskorišćenja hidroenergetskog potencijala Dunava.

Isto to piše i u prostornom planu Novog Sada do 2022. godine, koji je usvojen 2012. godine, dva meseca pred izbore. Hidrocentrala je bila predviđena i prostornim planom Srbije, koji je donet dve godine ranije, 2010. godine.

Kada su usvojeni Prostorni planovi Srbije i Novog Sada, na vlasti je bila Demokratska stranka. A jedan od njenih glavnih ljudi u Vojvodini i Novom Sadu bio je Borislav Novaković. Trenutno on je je i predvodnik ekipe koja se protivi  planu uređenja novosadskog priobalja i izgranji čevrtog mosta u Novom Sadu koji bi išao od Bulevara Evrope, preko Dunava u Sremsku Kamenicu.

Prema generalnom urbanističkom planu iz 2000. godine, ceo Šodroš je popločan, a cela Kamenička ada je u betonu. Prema novom planu, biće 38 posto više zelenila nego što je predviđeno prvim planom.

U planu za Novi Sad objavljenom 31. marta 2012. godine u Službenom listu Novog Sada, kako je to “Dnevnik” već objavio,  dva meseca pred izbore, citira se da se Prostornim planom Republike Srbije planira izgradnja hidroelektrane kod naselja Veternik radi iskorišćenja hidroenergetskog potencijala Dunava. Hidropotencijal na području Grada Novog Sada može se iskoristiti i izgradnjom malih hidroelektrana na brodskim prevodnicama na Kanalu DTD.

Studija Instituta “Jaroslav Černi” otklonila je sve dileme, i dala pravi odgovor Novosađanima ko čuva Šodroš i Kameničku adu, a ko skuplja jeftine političke poene( gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević)

- Hidroelektrana “Novi Sad” svojim položajem režimom i pratećim sadržajem uticaće na prostornu koncepciju Grada Novog Sada, a posebno na odbranu od poplava. Pored pozitivnih uticaja HE “Novi Sad” na rešavanje uslova plovidbe pri niskim vodostajima, iskorišćenje vodenog potencijala Dunava u energetske svrhe, objekat HE sa usporom, predstavlja ozbiljan uslov budućeg uređenja šireg okruženja, a pre svega u smislu zaštite Grada Novog Sada od visokih voda Dunava – piše doslovce u Prostornom planu.

Gradnja hidroeletrane je razmatrana detaljno. U Prostornom planu naveden je i opis  koji pedviđa opasnost po ribnjak u Futotu i Begečku jamu.

– Zaštita od visokih voda Dunava, u uslovima izgradnje HE “Novi Sad”, treba da se analizira kao potencijalna opasnost za priobalje i za teritoriju Grada Novog Sada, u toku izvođenja, u toku eksploatacije, kao i moguće posledice koje bi nastale pri nasilnom rušenju HE. Izgradnjom HE i formiranjem uspora izvršilo bi se i potapanje uzvodnih inundacionih površina. Posebno se ističe pitanje egzistencije postojećeg ribnjaka u Futogu i zaštićenog područja Begečka jama, i predlaže se da se ova područja stave van uticaja (uspora) brane.

Prema važećem GUP-u ceo Šodroš je popločan i cela Kamenička ada trebalo bi da bude u betonu. Prema novom planu, biće 38 posto više zelenila nego što je predviđeno prvim planom
U Zakonu o prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2022. godine kaže se da je realno očekivati izgradnju malih hidroelektrana na 5 do 10 odsto od ukupnog broja lokacija predviđenih Katastrom malih hidroelektrana. To su pre svega Krona, Novi Sad–Bezdan, Novi Sad

U Zakonu o prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2022. godine kaže se da je realno očekivati izgradnju malih hidroelektrana na 5 do 10 odsto od ukupnog broja lokacija predviđenih Katastrom malih hidroelektrana. To su pre svega Krona, Novi Sad–Bezdan, Novi Sad, Kajtasovo…

U istom odeljku navaedno je da su za unapređenje energetike “ključni objekti i sistemi – Dunav: povećanje instalisane snage HE Đerdap 1 i 2; korišćenje poteza nizvodno od HE Đerdap 2 u okviru HE Turnu Magurele (Nikopolje – R, BG), HE Novi Sad.

- Studija Instituta “Jaroslav Černi” otklonila je sve dileme, i dala pravi odgovor Novosađanima ko čuva Šodroš i Kameničku adu, a ko skuplja jeftine političke poene, smatra gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.


Ivana Vujasin: Most je potreban Novosađanima

Ivana Vujasin, predsednica stranke Istina – Adaviera, koja je odbornica te stranke u Skupštini Grada Novog Sada kaže za „Dnevnik“ da most čiju izgradnju sad opozicija osporava, nije i ne bi smeo da bude političko pitanje jer je potreban Novosađanima.  Na sajtu Grada stoji vest  iz 2009. o izgradnji ovog mosta kao produžetka Bulevara Evrope koji je kategorizovan kao gradska magistrala, dakle to je iz vremena prošle vlasti kada je Borislav Novaković bio na čelu Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada Novi Sad. Zato, oni koji su to i zamislili sad ne bi smeli da se bune što se to realizuje – smatra Ivana Vujasin. S druge strane, kako navodi odbornica, hidroelektrane kod Veternika koje su planirali da grade 2010. i 2012. sigurno ne bi podržala.

- Mi se zalažemo za energetsku nezavisnost Srbije, što znači da smo za pravljenje što više elektrana sa visokim ekološkim normama, posebno energana na energetske vrbe – istakla je Ivana Vujasin.


I dodaje: “Zadovoljan sam što se dao pravi odgovor na sve dileme i pitanja koja postoje. To je put kako se neka pitanja rešavaju ili kako se dobijaju odgovori. Smanjuje se prostor za politizaciju stručnih pitanja. S jedne strane imate šta kaže struka, a s druge šta kažu stručnjaci za opšte poslove”, rekao je Vučević, komentarišutći studiju Instituta “Jaroslav Černi”. Prema važećem GUP-u ceo Šodroš je popločan i cela Kamenička ada trebalobi  da bude u betonu. Prema novom planu, biće 38 posto više zelenila nego što je predviđeno prvim planom. Gradonačelnik je napomenuo da će se novi most graditi i biti spas i za Veternik, Futog, Adice, Telep i Begeč.

– Ovaj most je predviđen planom iz 1951. godine. Sad su se drugi našli da ne valja. Ja ih pitam koja institucija valja u Srbiji, da bi nam ona odgovorila, jer njima ne valja “Jaroslav Černi”, Vode Vojvodine, Fakultet tehničkih nauka i Urbanizam- naveo je gradonačelnik.   

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Vučević: Novi Sad dobija novi most i obilaznicu

Vučević: Novi Sad dobija novi most i obilaznicu

10.03.2021. 12:37 12:41
Predstavljena idejna rešenja za novi most preko Dunava

Predstavljena idejna rešenja za novi most preko Dunava

12.05.2021. 16:44 16:47