Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tvoja reč: Jelena Zorić (25), pobednica „Debate your issue”

16.07.2021. 12:12 12:31
Piše:
Foto: Privatna arhiva/Jelena Zorić

Na prvom od šest takmičenja u okviru internacionalnog debatnog projekta „Debate Your Issue”, prvo mesto je otišlo u ruke Jeleni Zorić (25) iz Kikinde, koja je učestvovala kao deo tima Novog kulturnog naselja iz Novog Sada.

Na tom takmičenju učestvuju predstavnici šest evropskih zemalja: iz Litvanije, Letonije, Poljske, Češke, Belgije i Srbije, a treće će biti u Novom Sadu od 22. do 25. jula. Jelena je inače student master studija na FTN-u, na smeru računarstva i automatike.

- Novo kulturno naselje mi je zapalo za oko pre koju godinu jer živim na Novom naselju i svideli su mi se programi koje prave - objašnjava naša sagovornica. - Tako sam, malo po malo, počela da sarađujem sa njima, od volontiranja do drugih stvari, pa su mi rekli i za ovo takmičenje. I meni je prva reakcija bila - šta ću ja tamo, ali mi je, s druge strane, zvučalo zanimljivo jer sam videla to kao priliku da saznam kako se stiču veštine komuniciranja i ubedljivog govorništva.

Jesi li imala ranijeg iskustva u debati?

- Ne, baš ni malo. Ali, moram da kažem i da većina ostalih ljudi na tom takmičenju nije imala prethodnog susreta sa debatom, tako da nisam baš toliki „vunderkind”. To je sve nekako išlo postepeno, jer smo u čitavom tom programu imali prvo predavanja o nekim bitnim temama koje bi nam kasnije mogle biti zanimljive za debatu, kao što su klimatske promene, aktivizam, mediji i slično. Posle toga smo imali deo na kom smo imali debatne treninge u okviru kojih smo učili strukturu debate, tehnike i tu je bilo malo klimavo, trebalo je vremena da se priviknemo. Ali, mi učesnici i organizatori dobro funkcionišemo, pa smo mogli da se razumemo kako sve to treba da izgleda.

Koja je bila tema na koju je tvoj tim debatovao i pobedio?

- U kvalifikacijama smo imali temu „Da li treba uvoditi kvote po polovima u Evropskom parlamentu”, a u finalu smo imali temu „Da li istopolni brakovi treba da budu legalizovani u Evropskoj uniji”.

I, u kom si ti bila timu?

- Za prvu temu sam bila u kontratimu, a za drugu u afirmativnom timu.

Šta si navela kao argumente zašto treba legalizovati istopolne brakove?

- Prvenstveno ljudska prava i to što smatram da je sasvim normalno da svi imamo ista prava. Pokazalo se da postoji mnogo situacijama da nije prirodno da se tim ljudima oduzimaju deca ili da nemaju ista prava.

Pazi, takva tema je zicer kad si u afirmaciji, s obzirom na to da Evropska unija posebno stavlja akcenat na ljudska prava, pa je ovo bilo nepogrešivo da ćete odneti pobedu...

- Iskreno, bojala sam se šta će biti ako me stave u kontra stranu, jer ti tu ne biraš, a kako bilo šta da kažeš, a da ne zvučiš kao najveći homofob. Ali dobro...

Sad kad smo se dotakli te teme o LGBT pravima, kako bi ocenila - kakva je situacija kod nas? Kakve stavove imaju mladi i da li tu može nešto da se menja na bolje?

- Mladi sa kojima ja komuniciram imaju dosta otvorene stavove prema svemu tome. Ne mislim da evropskih vrednosti nema kod nas... Ne mogu da kažem da je loša situacija, ali s druge strane, imamo priliku da vidimo i ekstremne slučajeve i to je nešto na čemu treba raditi. Nekom edukacijom, možda, podizanjem svesti, ne znam kako drugačije to da sredimo...

Kako su ti se činili drugi mladi koje si susrela na takmičenju? Bilo je i više vas iz Novog Sada... Koliko tvoji vršnjaci imaju razvijenu sposobnost komunikacije i kritičkog, racionalnog razmišljanja?

- Iskreno, svi mi koji smo otišli iz Srbije, činimo se dosta sposobnima. Ne znam da li sam pristrasna...

Nije što su tvoji...

- Da, da, nije što su moji, ali najbolji smo... Jesmo svi imali period prilagođavanja i trebalo je i razmišljati na engleskom kako bismo izneli sve argumente kako treba. Definitivno je bilo klimavih koraka, ali sve u svemu, mislim da smo se dosta dobro prilagodili i u odnosu na ljude iz drugih zemalja, mislim da smo svi tu negde.

Planiraš li da se sad malo više ubaciš u debatne vode?

- Možda, jer sam shvatila da mi je zanimljivije nego što sam mislila da će biti. Mada, i dalje bih ostala prvenstveno u svojoj struci, a debatu bih uvela kao hobi.

Pripremila: Lea Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar
TVOJA REČ Damir Trnovac (30): Krivolov i trovanje najveći problemi ptica

TVOJA REČ Damir Trnovac (30): Krivolov i trovanje najveći problemi ptica

02.07.2021. 12:37 12:41
TVOJA REČ Maja Andrić (29),  operska pevačica: Narodu je uvek potrebna kultura

TVOJA REČ Maja Andrić (29),  operska pevačica: Narodu je uvek potrebna kultura

18.06.2021. 14:21 14:22