Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Strane investicije za lidersku poziciju Srbije

03.07.2021. 13:00 13:02
Piše:
Izvor: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

NOVI SAD: Privredna situacija u Srbiji, ocenjuju mnogi ekonomski stručnjaci, stabilna je i pored pandemije koja je pogodila čitav svet.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine je, u odnosu na isti period lane, iznosio 1,7 odsto. Kako za „Dnevnik“ kaže privredni analitičar i član Izvršnog odbora industrijskog sindikata Evrope Nikola Tizić, očekivani rast BDP-a neće biti ispod 6,5 odsto u ovoj godini, dok su očekivanja Svetske banke od 5 do 5,2 odsto.

- Zahvaljujući paketima pomoći Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, privredna situacija se popravila i napravljen je korak unapred – kaže Tizić. - Upravo je makroekonomska stabilnost doprinela privlačenju rekordnog iznosa stranih direktnih investicija od oko tri milijarde dolara, po čemu se Srbija pozicionirala kao lider u regionu. Pored drastičnog smanjenja stope nezaposlenosti i njenog održanja na nivou od osam odsto, čak i u pandemijskim uslovima, Srbija je uspela da dostigne prvo mesto u svetu po broju kreiranih novih radnih mesta po glavi stanovnika. Rad velikih kompanija doprineo je dobrom ekonomskom rezultatu, pošto i u teškoj situaciji zbog pandemije kovid-19 u većini firmi nije prestajala  proizvodnja, a u mnogima se i povećala.


Novi Sad za primer

Privredna situacija u Novom Sadu je, ukazuje Nikola Tizić, dobra i rezultat je odličnih poslovnih poteza, koji su doveli do otvaranja brojnih radnih mesta. To je počelo, ukazuje naš sagovornik, dolaskom velikih automobilskih firmi kao što su „Lear Corporation“ i „Aptiv“, koji posluju u ovom gradu od 2015. i 2016. godine i koje zapošljavaju oko 7.000 radnika.

- Jedna od najvećih investicija u Novom Sadu je otvaranje R&D centra „Kontinentala“, gde je zaposleno oko 500 inženjera, i otvaranje proizvodnog pogona istoimene firme u industrijskoj zoni Sever 4- kaže Tizić.- Moram napomenuti još dve velike investicije kao što su BMTS i fabrika čokolade „Barry Callebaut“, u kojima se u narednom periodu očekuje uvećanje broja zaposlenih. Naredne godine bi trebalo da se završe i dve fabrike kompanije „Nidek“, koja se bavi proizvodnjom preciznih motora koji se koriste u hard drajvovima i pametnim telefonima u kojima će biti zaposleno 1.200 radnika. Sve ovo je dokaz odgovorne politike koja se vodi na svim nivoima vlasti.


Govoreći o automobilskoj industriji, koja je u jedan od najistaknutijih sektora u Srbiji, Tizić je ukazao da je od 2001. godine više od 60 kompanija investiralo preko 1,7 milijardi evra, a glavni investitori su velike evropske i azijske kompanije. Po njegovim rečima, najviše je investirano u proizvodnju sistema šasije vozila (gume i delovi za suspenziju), elektronskih komponenti i sistema (akumulatori i kablovske instalacije), kao i komponenti motora, kovanih i mašinskih delova (bregaste osovine, diskovi za kočnice, ventili i zamajci).

Zbog veoma loše situacije na tržištu automobila u Evropi tokom pandemije, naše firme koje funkcionišu u ovoj branši pretrpele su veoma velike gubitke, a pre svega proizvođači kablovskih snopova. Razlog loše situacije na tržištu nije samo loša prodaja vozila nego i nedostatak mikročipova u svetu, što je dovelo do ogromnog smanjenja proizvodnje automobila, pa i do zatvaranja mnogih fabrika u Evropi iz ove branše. Američka kompanija „Ford“ je samo u toku prvih šest meseci ove godine imala zastoj u proizvodnji u trajanju od 14 nedelja, što je automatski uticalo i da kompanija iz Novog Sada „Lear Corporation“ ne radi i kompletne timove radnika pošalje na plaćeno odsustvo sa 60 odsto zarade.

D.Ml.

Autor:
Pošaljite komentar
Tabaković: Strane investicije dostigle 1,2 milijardi evra

Tabaković: Strane investicije dostigle 1,2 milijardi evra

15.05.2019. 12:12 12:16
INTERVJU Miloš Vučević: Ponosan sam zbog svakog novog radnog mesta

INTERVJU Miloš Vučević: Ponosan sam zbog svakog novog radnog mesta

03.07.2021. 09:42 09:50