Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sarmi pravosnažno 13 i po godina zbog šverca skanka iz Albanije

26.06.2021. 09:09 09:13
Piše:
Izvor: Pixabay, ilustracija

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 13 i po godina zatvora Novosađanina Miću Nikolića zvanog Sarma, a njegove saradnike na kazne od godinu i do 12 godina zatvora povodom optužbi da su krijumčarili skank iz Albanije i s teritorije Kosova i Metohije, do hapšenja 2012.

U ovom slučaju je primenjen pravni institut osuđenog saradnika - tako što je svedočilo lice koje je osuđeno po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, rečeno je Tanjugu.

Nikoliću je izrečena i novčana kazna od 200.000 dinara i oduzimanje imovinske koristi od 1.700 evra, 27.000 dinara i 142 dolara.

Ovom odlukom Nikoliću je smanjena kazna za godinu dana u odnosu na prvostepenu prošlogodišnju presudu Specijalnog suda, a kazne su ublažene i njegovim saradnicima.

Pored Nikolića osuđeni su Agron Hoya na 12 godina zatvora, Rajko Savić na 10 i po godina, Miodrag Vranić na tri i po godine.

Nikolićeva supruga Milana Nikolić dobila je pravosnažnu uslovnu kaznu od šest meseci zatvora s rokom provere od tri godine.


Preživeo rafal iz automata

U februaru 2008. godine Nikolić je ispred svog kafića „Blu lajn” ranjen sa četiri hica iz automatskog oružja. Po nezvaničnim informacijama, na njega su pucala dvojica napadača, koji su bili u golfu žute boje bez registarskih oznaka.

On je policiji poznat još s početka devedesetih godina prošlog veka, kada se smatrao jednim od vođa auto-mafije na ovim prostorima, a kasnije je povezivan sa svim značajnijim klanovima u Srbiji, uključujući i „zemunski”, koji je, po nekim navodima, čak i snabdevao drogom. Nikolić je privođen i 2002. godine zbog posedovanja kokaina i oružja. On se pominjao i u slučaju ubistva Ivice Jovanovića iz Bijelog Polja koje se dogodilo 2001. na Voždovcu jer je ubijen upravo u Nikolićevom mercedesu.  


Nikolić je 2012. godine u martu bio uhapsen sa saradnicima u Novom Sadu i Kraljevu zbog sumnje da su se duže vreme bavili krijumčarenjem skanka. Ta grupa je kako se sumnja, u Albaniji i na teritoriji AP Kosovo i Metohija, od NN lica neovlašćeno nabavljala veće količine marihuane i tu opojnu drogu transportovali do Novog Sada, gde su je smeštali u zakupljene stanove i lokale ili u poslovne prostorije Savićeve firme.

Potom su marihuanu neovlašćeno prodavali drugim dilerima narkotika u Novom Sadu, Beogradu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Nikolić je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, ali je 8. novembra 2015. godine po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal ponovo uhapšen sa još troje osumnjičenih da su pokušali da sa više desetina hiljada evra podmite svedoka u ovom postupku za trgovinu drogom.

Inače, 2013. godine Specijalni sud je od Nikolića i s njim povezanih trećih lica privremeno oduzeo veliki broj nekretnina. Po podacima iz istrage, u Šafarikovoj ulici u Novom Sadu Nikolić poseduje čak tri stambeno-poslovna objekta pod brojevima 20, 39 i 35, u kojem su i kancelarije njegove firme „Blu lajn NS gradnja”, a u njegovom posedu je i zgrada u Njegoševoj 15.

Nikoliću je, odlukom Apelacionog suda, privremeno – do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka protiv njega – oduzeto 15 garažnih mesta u Novom Sadu površine 23 kvadratna metra, 20 poslovnih prostora u Novom Sadu površine od tri do 136 kvadratnih metara. Zaplenjeno mu je i ukupno 29 stanova u Novom Sadu. Stanovi imaju 194 kvadrata, 189, tri po 102 kvadrata, dva po 74, dva po 56, jedan 55, tri stana po 52, pet stanova po 51, tri po 50 kvadrata, zatim 48, 47 i 42 kvadrata, te 29 kvadrata, a četiri stana u Novom Sadu su nepoznate strukture i površine.

Zaplenjeno mu je i gradsko građevinsko zemljište u Subotici, površine 21 ar i 28 kvadrata.

Privremeno su mu oduzete i zgrade nepoznate namene u Subotici, u gabaritu 851 kvadratni metar, dok su od trećeg lica oduzeta dva stana u Novom Sadu, i to jedan površine 115 kvadrata i drugi od 41,32.

E. S. H.

Autor:
Pošaljite komentar