Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Priznanja za jubilarne dobrovoljne davaoce krvi

15.06.2021. 10:30 12:26
Piše:
Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Povodom obeležavanja 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Novog Sada je juče u Domu Vojske priredio svečanost, prilikom koje su uručena priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi.

Nagrađeni su Katica Vuksanović i Aleksandar Milčić koji su čak 100 puta donirali krv, zatim je 12 humanitaraca nagrađeno za 75 puta datu krv, dok je njih 35 dobilo priznanja što su 50 puta do sada darovali nekome život. Podeljene su i plakete “Široko srce” najuspešnijim školama, fakultetima i preduzećima, koja su u 2020. godini ostvarili najveći broj datih jedinica.

- Zavod za transfuziju krvi Vojvodine trenutno raspolaže stabilnim zalihama svih krvnih grupa, ali je važno napomenuti da je vrlo bitno davati krv kontinuirano, kako bismo imali dovoljne zalihe za sve potrebe pacijenata – kaže saradnik za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić. - U narednom periodu je, takođe, bitno da dobrovoljni davaoci nastave da dolaze u našu ustanovu, u što većem broju. Takođe bih iskoristila priliku da čestitam svim dobrovoljnim davaocvima krvi njihov dan.


Katica Vuksanović u „klubu 100”

Katica Vuksanović je dala 100 puta krv, a kako kaže, prvi put davne u martu 1982. godine.

- Humanost je ta koja me pozvala da dam krv i nije mi bilo teško – iskrena je Katica Vuksanović. – Napravila sam jedinu pauzu od četiri godine, kada sam rađala decu. Ovako sam bila zdrava, mogla sam i htela, a nadasve uživala sam u tome i evo danas stojim ovde, a da budem iskrena, zacrtala sam sebi ovaj cilj. I jurila sam ka njemu.

Poučen njenim primerom i plemenitim srcem, Katičin mlađi sin daje dobrovoljno i redovno krv, a, osim njega, podstakla je brojne prijatelje, kolege sa posla i kumove da počnu da daruju najvredniji lek na svetu i spasu brojne živote.


Kako kaže, u prethodnoj godi­ni je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine prikupio 37.700 jedinica krvi, što je značajan rezultat, s obzirom na to da je ceo zdravstveni sistem bio u pandemiji koronavirusa. Zavod je redovno realizovao akcije dobrovoljnog davanja krvi, a odziv je bio dobar i zadovoljene su potrebe svih pacijenata, što je ipak najvažnije.

- Već za prva četiri meseca imamo prikupljeno 20.000 jedinica krvi, što je za nekih 12 odsto više u odnosu na prethodni period – kaže Bjelić. - Nadamo se da će se do kraja godine situacija sa koronavirusom malo smiriti, te da ćemo imati i veći broj davalaca. Leto je pred nama i ono će biti specifično, jer će nam trebati veći broj jedinica krvi pošto veliki broj klinika prelazi u non – kovid sustem rada, odnosnoi redovan režim.

Pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović izrazio je veliko zadovoljstvo što je Dom Vojske ugostio mirnodopske junake jer kako drugačije nazvati one koji su dali 50, 75 ili 100 puta krv i tako spasili druge živote od sigurne smrti.

- “Daj krv, neka sva srca kucaju” moto je ovogodišnje tradicionalne manifestacije obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi – rekao je Petrović. – Dan 14. jun obeležava se kao Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi i ustanovila ga je Svetska zdravstvena organizacija, a ima zadatak da se u celom svetu obeležava raznim manifestacijama, kako bi se naglasio značaj miliona davalaca krvi širom sveta, dok Novi Sad broji četiri odsto njih. Ako je poznato da je na svakih 100 sekundi potreban davalac krvi, onda ljudima koji to čine treba dati naklon do zemlje. Svim dobrovoljnim davaocima krvi, naročito onima čije jubileje danas obeležavamo, od srca čestitam u ime svih Novosađana, u ime Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića, kao i u svoje lično ime. 

Predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratoljub Brkljača istakao je da dobrovoljne davaoce krvi uvek treba poštovati, na svakom mestu i u svim oblastima, dodavši da je svima veoma važno da imamo što više mladih i novih davalaca krvi, jer život nema cenu.

        I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar