Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dve decenije od hapšenja Slobodana Miloševića

31.03.2021. 11:49 11:55
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

BEOGRAD: U četvrtak,1. aprila navršava se 20 godina od hapšenja nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je 28. juna iste godine izručen Međunarodnom sudu u Hagu gde je preminuo, a da nije dočekao kraj suđenja.

Privođenje Miloševića počelo je dva dana ranije, 30. marta, a učesnici su bili Čedomir Jovanović, Milorad Bracanović i Milorad Ulemek Legija.

Ključni pregovarač je bio Čedomir Jovanović, po odluci Zorana Đinđića, a sa njim je Milošević pristao da pregovara, uz posredstvo Branislava Ivkovića koji je bio uz Miloševića u vili u kojoj je u tom trenutku bila iskljucena struja i voda, a tenzije podignute do opasnosti od tragičnog ishoda. Šta se dešavalo u domu Miloševića tokom dva dana, od početka pregovora pa do hapšenja, kružile su dugo različite interpretacije, a Čedomir Jovanović je ovih dana gostujući na K1 ponovo podsetio na taj događaj.

"Ja sam čuvao Miloševićev život, i nisam mislio na svoj. Bilo je usijanih glava i među nama, koji su predlagali da se angažuje neka nova policijska jedinica da se krene u napad na kuću, a ako neće da se predaju, da se pobiju. U kući su bili ljudi koji su samo čekali priliku da to urade." rekao je Jovanović.

Čuvao sam ga tako što sam otišao tamo i sedeo sa njim, dve noći, ceo jedan dan, pisao pisma, garancije i izveo ga iz te kuće dok je njegova ćerka pucala u mene, ispričao je on.

Kako je rekao, nije lagao Miloševića.

"Nisam došao tamo kao njegov dželat, došao sam u kuću i rekao da bih s njim otišao u zatvor, a da je njegova obaveza kao bivšeg predsednika da sačuvamo zemlju od još jedne tragedije," rekao je Jovanović i konstatovao da mu je Milošević u tome na neki način pomogao.

Svašta je rekao, prisetio se Jovanović.

"Ja ga ne osuđujem za to, nije bio vulgaran, bezborazan, ali je dugo vremena očekivao da će se pojaviti bar deo te mase, koja je uvek bila uz njega, dok je bio na vlasti", naveo je Jovanović.

Ispričao je da je udaljio kompletno obezbeđenje iz objekta, odvezao Miloševića kolima u centralni zatvor, ispratio ga do ćelije.

"Tražio sam da se prema njemu ponašaju kao prema čoveku koji je bio predsednik zemlje'', rekao je Jovanović.

Marija Milošević je u jednom od retkih intervjua ispričala da su za nju to bile dve noći.

"Meni su to bile dve noći...To je bio petak, petak na subotu, subota, subota na nedelju i u nedelju ujutru je otišao...", ispričala je ona.

Objasnila je da njen otac otišao pod prenjom da će svi u kući biti pobijeni.

U tom trenutku se, kazala je, u kući nalazilo više od 30 ljudi, osim brata Marka.

"Marko nije bio tu... Srećom da nije bilo to kada je bila sva ta pucnjava... Potpuno su razbili tu rezidenciju.... Stvarno su mogli sve da nas pobiju. Pamtiću to do kraja života. Gore mi je to nego da sam bila na ratištu", ispricala je Marija 2007. u intervjuu za emisiju "Alter ego".

Rekla je i da je svakog dana odlazila ocu u posetu u Centralnom zatvoru, gde su mu, kako je navela, jednog dana "zatakli u rešetke optužnicu Karle del Ponte".

"A mi smo pre toga dobili garancije Vojislava Koštunice, Milana Milutinovića i Zorana Đindića da on neće biti izručen nijednom stranom zatvoru", rekla je Marija.

Nekadašnji pripadnik obezbeđenja Saša Rudić ispričao je da su na Miloševića pucali iz snajpera prilikom hapšenja, u trenutku dok je stajao na platou vile Mir.

To se, prema Rudiću, dogodilo 31. marta uveče iz oružja, kako tvrdi, koje koriste NATO snage.

Rudić je ispričao da je nakon toga usledio pokušaj upada pripadnika JSO u vilu, kao i da je u tu akciju nezakonito krenuo Milorad Ulemek Legija sa minsko eksplozivnim sredstvima.

Naveo je da su Legija i njegovi tada preskočili metalnu kapiju, ali su se zaustavili kada su u dvorištu ugledali dva borbena oklopna vozila.

Tada je, kaže, ispaljeno nekoliko rafala od pripadnika JSO, ali zato što su njihovi bili laki na obaraču i malo je falilo da se pobiju između sebe.

Rudić je rekao i da je Milošević tokom pregovora bio hladne glave.

"Pokušavao je da postavi stvari na svoje mesto, jer je imao garancije da neće biti izručen", kazao je bivši član obezbeđenja.

Rekao je da je Milošević tokom tih dana razgovarao sa mnogima, lično je pričao i sa Legijom, sa Bogoljubom Bjelicom i Žikom Igićem.

Advokat Toma Fila je ispričao da su do jednog momenta Miloševića čuvale Kobre, koje su kasnije povučene.

"Onda su probali da naprave neku ''barapsku kombinaciju'' da kriminalci takozvane ''Surčinske grupe'' upadnu, prodaju ga za nagradu i da država tako nema ništa s tim", ispričo je Fila i dodao da je to bila najduža noć u njegovom životu.

Milošević je umro u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 2016. ne dočekavši presudu.

Autor:
Pošaljite komentar