За свадбу потребно мало богатство

Септембар симболише нове почетке после летње паузе, враћање школским клупама и радним обавезама. Неретко га и парови бирају као месец у којем ће крунисати своју везу.

Било да желе традиционалну свадбу, мало венчање у кругу најближих или нешто несвакидашње, потребни су новац и добра организација. Распитали смо се колики буџет младенци морају имати на располагању да реализују своје идеје.

Када се суочи с организацијом предстојећег венчања, пар је најчешће изненађен тиме шта је све потребно. осим заказивања матичара, музике и услуга шминке и фризуре, одабира декорације и позивница, куповине обуће, не треба заборавити да је неопходно прикупити сву потребну документацију, да цела церемонија венчања не би прошла узалудно, а брак био илегалан.

Будућа млада Вања Павлов рекла нам је да високе цене, али и најразноврснија понуда, не олакшавају посао.
– Највише ме је изненадила цена цветних аранжмана, али и димних ефеката, који су страшно скупи – каже Вања. – Да не помињем колико се новца мора издвојити за венчаницу, која се носи ту једну ноћ.

Најважније је на време обезбедити простор, да не би било непријатног изненађења приликом сазнања да је све резервисано годину унапред. Осим у салама и ресторанима, венчања на отвореном су све чешћа појава. Унајмљују се и шатори, који, климатизоавни, с црвеним тепихом и сатенским пресвлакама, играју верну улогу ресторана.

Сви погледи се ипак најдуже задржавају на венчаници и њеном избору се посвећује посебна пажња. У време када су се удавале наше мајке, било је уобичајено да се хаљина купи или сашије. Данас, ко жели да има успомену у свом ормару, мора издвојити од 1.500 евра па навише, а ту су и ципеле, које коштају од 20 па и до 150 евра. Уз то, за фризуру и шминку треба издвојити око 40 евра. 

Да је куповина венчаница права реткост, потврдили су нам у једном новосадском салону.
– Хаљине се готово увек изнајмљују – потврдила нам је продавачица у једном бутику. – Цене се крећу од 250 до 500 евра. Девојке најчешће изаберу оне од око 300 и не смета им што то понекад премашује њихов буџет.

Нешто јефтиније пролазе младожење, које своја одела купују за суму коју будуће невесте издвајају за најјефтинију изнајмљену венчаницу, односно за 200 до 300 евра. Поштеђени су и многих других ствари које младе обављају да би тог дана заблистале.

Јутро после, одело је враћено у ормар, ресторан је повратио свој првобитни изглед, а венчаница је спремна за хемијско чишћење и сусрет с новом девојком. Фотографије и бурме су оно што остаје код и оживљава успомене на тај посебан дан.

– Иако су гужве велике, уз добру организацију све може тећи својим током – истакла је Вања, и додала да је добро имати неког ко вас може у све упутити.

Организатор венчања је занимање које је све популарније у данашње време. Ко жели да избегне сав стрес око припреме свадбе, може ангажовати неког ко ће о свему бринути уместо њега. Агенције за организовање венчања имају у својој понуди комплетну организацију и координацију венчања, обуку за парове и слично.  Осим стрпљења, времена и енергије којом се мора наоружати онај ко припрема своје венчање, за просечну свадбу за 150 гостију потребно је око 5.000 евра, што је у данашњевреме право мало богатство.

К. Лазаревић – Д. Грубишић – Н. Аџић

Од уштеђевине до кредита
Када се све сабере, будући младенци и њихове породице суочене су са следећим трошковима: за ресторан је потребно издвојити око 20 евра по особи, цветни аранжмани су 20 евра по столу, ако матичар излази на терен плаћа се 9.000 динара, а ако се венчава у општини, то је свега 500 динара. За бурме треба издвојити од 150 до чак 1.000 евра, бидермајер је 45 евра, торта кошта 200 евра. За музику се мора издвојити 500 евра.

Стога не чуди што многи подижу кредите да би финансирали свадбу, коју после отплаћују годинама. Понеко се задужи па новац враћа након славља од новца, који је у већини случајева поклон који младенци највише прижељкују. Поједини породице годинама штеде да би могле својим наследницима приредити свадбу какву пожеле, али је то све ређи случај.
 

EUR/RSD 117.0371
Најновије вести