Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svratište za decu i mlade zimi poseti 200 korisnika

08.02.2021. 15:15 15:27
Piše:
Izvor: Dnevnik,V. Fifa

Tokom decembra Svratište za decu i mlade posetilo je oko 200 korisnika od pet do 19 godina koji prose na ulici, sakupljaju sekundarne  sirovine, prodaju seksualne usluge ili rade na pijaci, a mlađi su od 14 godina

. Njima je na raspolaganju velik, lepo i moderno uređen dnevni boravak, opremljen računarima, televizorom i školskim ormarima, gde se održava većina aktivnosti, te trpezarija i kuhinja, dva kupatila i toaleta, učionica i prostorija za individualni rad s korisnicima kojima je neophodna psihosocijalna podrška. Pored ishrane i higijene, Svratište najveći akcenat stavlja na obrazovanje dece.

Prema rečima koordinatora Svratišta Nikole Jovanovića, ustanova je radnim danima otvorena od 8 do 18 časova, a vikendom od 10 do 17 časova. Kako kaže, tokom zime dnevno ih poseti između 50 i 60 dece kojima su obezbeđena tri obroka uz užinu, koji se pripremaju u Centralnoj kuhinji PU “Radosno detinjstvo”, mogu da učestvuju u edukativnim i kreativnim radionicama, uče životne veštine i održavanje lične higijene, vežbaju pisanje i čitanje ili da se oprobaju

u stonom fudbalu i stonom tenisu. Iako je u Svratištu veselo, a atmosfera prijatna i topla, ipak se moraju poštovati pravila ponašanja. Slobodno vreme za računarom se mora zaslužiti - ukoliko se dete potrudi oko školskih obaveza ili se istakne na radionici, može da se zabavlja na kompjuteru.

- Situacija s koronavirusom i poštovanje epidemiloških mera nam predstavljaju izazov, jer u boravku u jednom trenutku ne sme da bude više od 15 korisnika - pojašnjava Jovanović. - Veliki broj dece je u obrazovnom sistemu, ali malo njih završi srednju školu. Nekoliko đaka ima odličan ili vrlodobar uspeh u školi, međutim mnogi nažalost često ne prisustvuju časovima. Imamo odličnu saradnju sa svim obrazovnim ustanovama u gradu. Školama prosleđujemo spisak naših korisnika, a oni nama informacije o broju izostanaka i ocenama. To nam omogućava da pratimo napredak dece i, ukoliko je potrebno, da im pravovremeno pomognemo da se “izbore” sa školskim obavezama ili da nađemo način da ih motivišemo da uče.


Zbog pandemije koronavirusa,u boravku u jednom trenutku ne sme da bude više od 15 korisnika (Nikola Jovanović)

Kako pojašnjava Jovanović, u vreme nastave dete ne može da bude u Svratištu, već tek kad završi s časovima, ali ukoliko ipak dođe i izostane iz škole, ima obavezu da uči i nadoknadi propušteno.


Izleti, bioskop, pozorište...

Prema rečima Nikole Jovanovića, nastoji se da deca ne provode sve sve vreme u Svratištu, već da stiču nova iskustva i uživaju u stvarima koje njihovi vršnjaci uzimaju zdravo za gotovo.

- Većina njih nikada nije bila na izletima, rekreativnoj nastavi ili ekskurziji - kaže naš sagovornik. - Vodimo ih na izlete, u bioskop i pozorište ili u kulglanu “Žabac”, ali i to se mora zaslužiti lepim i odgovornim ponašanjem. Za decu su to sjajna i nezaboravna iskustva, disciplinovani su, te nije zabeležen nijedan incident.


- Kada je reč o pohađanju onlajn nastave, zbog oskudnog materijalnog stanja neki naši korisnici nemaju kod kuće televizor, a kamoli računar, te izvestan broj posećuje Svratište kako bi pratili časove na kanalu RTS ili se poslužili kompjuterima - kaže naš sagovornik. - Pri Svratištu je i odeljenje ŠOSO “Milan Petrović” namenjeno za obrazovanje odraslih, odnosno za korisnike od 15 do 19 godina. To je veliki korak jer mnogo dece koji imaju 15 ili 16 godina pohađaju tek peti ili šesti razred, a neki čak prvi, te ne mogu biti deo redovnog školskog sistema.

Svratište iz godinu u godinu ima sve bolju saradnju i s građanima. Zahvaljujući praznicima, slatkiša imaju na pretek, ali uvek nedostaju školski pribor, odeća, posebno jakne, zimska obuća i donji veš.

        S. Kovač

 

Autor:
Pošaljite komentar