Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dodik: 9. januar - dan srpskog naroda, slobode i državnosti

09.01.2021. 16:34 20:51
Piše:
Izvor: Milorad Dodik Foto: Tanjug/video

BANJALUKA: Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je danas da postojanje 9. januara - Dana Republike Srpske nije upitno i da okolnosti pandemije virusa korona nisu promenile ništa u vezi s tim.

Dodik je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, za RTRS rekao da Dan Republike ne može da bude promenjen, kako je naveo, "inkvizicijskim odlukama međunarodnih sudija ili pak, nekog samozvanog visokog predstavnika ili bilo koga drugog".



Dodik je istakao da će 9. januar definitivno ostati dan srpskog naroda, slobode i državnosti.



"Mi smo se borili za slobodu da bismo imali državu, mi od toga ne bežimo i nećemo da se krijemo. Generacije su stvorile Dan Republike i važno je da on ostaje budućim generacijama i to ne da bismo iritirali druge, već zato što to nama pripada, ovo je naše, mi smo se za ovo borili stotinama godina", naglasio je Dodik.



On je rekao da su se Srbi na ovim prostorima još od vremena turske okupacije, pa sve do 9. januara 1992. godine borili za državu zajedno sa Srbijom.



"Nisu se borili za neku BiH. Mi se ne borimo ni danas za BiH, ona je za nas nametnuti okvir u kome mi još uvek trpimo. Ništa dobro nismo dobili od BiH, nema nijednog elementa koji bi u ovih 20 i više godina mogao da se pokaže kao neka dobrobit", smatra Dodik.



On je poručio da je Republika Srpska neupitna i da je neće uništiti kojekakvi pozivi na ustavne promjene.



"Nema tih promena. Mi smo protiv novog visokog predstavnika, on nije ovde dobrodošao, ko god bio. Visoki predstavnik je pokazao da je antisrpski nastrojen, jer je tako nastupao...Novi predstavnik dolazi kao muslimanski podanik koji treba da devastira Republiku Srpsku i srpski narod i njen identitet, da napravi neku kvazimuslimansku državu koju oni sami ne mogu da naprave, pa prizivaju razne intervencije", ocenio je Dodik.

Dodik: Istorijski cilj-samostalna i slobodna

Republika Srpska

BANJALUKA: Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Republika Srpska nije poklonjena, da su se za nju izborili najbolji i da je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije.



"Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska i moramo naučiti lekciju, koju su mojoj generaciji predali naši preci. Nemati državu je nešto što su Srbi naučili na najgori mogući način i u raznim bunama i nažalost i poslednjem građanskom ratu", istakao je Dodik u video obraćanju na svečanoj akademiji koja se povodom Dana Republike Srpske održava u Banjaluci.



On je rekao da je Republika Srpska u Dejtonski sporazum unela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti - teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica, prenela je RTRS.



"Zauzvrat, dobili smo mir i međunarodnu verifikaciju Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH sa visokim stepenom autonomije", poručio je Dodik.



On je istakao da će se borba na političkom planu sa onima koji opstruišu Republiku Srpsku nastaviti i da ona neće biti nimalo laka ni u idućoj godini.



Naveo je da ono što odvaja iduću godinu od svih godina do sada, što se tiče Republike Srpske, jeste to da ona naredne godine slavi 30 godina i da se mora pripremiti za to.



"Moramo biti još jači i moramo to učiniti na najbolji mogući način", naglasio je Dodik.

Defile Policijskog orkestra povodom Dana Republike

BANJALUKA:U okviru obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, u Banjaluci su dodeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, nakon čega je usledio muzički defile Policijskog orkestra.



Koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske bio je na relaciji Narodno pozorište Republike Srpske - palata Republike - Trg Krajine.



Defile kroz grad pratili su građani, kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović

Cvijanović: Naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku

BANJALUKA: Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da slobodu Srpskoj niko nije poklonio i da zahvalnost za nju Srpska ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima, koji su želeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu.



"Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas", istakla je Cvijanović u obraćanju uživo na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.



Cvijanović je rekla da se, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je Republika Srpska moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno, bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, prenosi RTRS.



Ona je istakla da je ova godišnjica još jednom pokazala da ni 25 godina nakon uspostavljanja mira mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili unitarizacije.



"Umesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, koje su dodatno zatrovale ionako kontaminiranu situaciju u BiH, ali i ojačale našu želju da čuvamo Republiku Srpsku", rekla je Cvijanović.



Predsednica RS je naglasila da je ponosna na saradnju sa Srbijom koja je svakim danom sve jača, konkretnija i sadržajnija.



"Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Osim toga, ona je prioritetno važna i za naš dalji privredni razvoj", ukazala je Cvijanović.



Ona je dodala da je Srpska otvorena za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu i šire.



"Želimo da revitalizujemo i naše odnose sa Crnom Gorom, sa kojom delimo ne samo granicu, već i snažne istorijske, kulturne, duhovne, pa i lične i porodične veze", rekla je Cvijanović.



Istakla je i da su bolje razumevanje, bolja privredna saradnja i infrastrukturna povezanost sa susednom Hrvatskom i ostalim zemljama Evropske unije takođe u interesu i Republike Srpske i BiH.



Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske je zbog pandemije korona virusa bila prilagođena televizijskom prenosu, bez publike, pa su se video porukama obratili srpski član i predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodika i ministra spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.



Akademija je počela intoniranjem himne "Moja Republika" i prvim stihom himne "Bože pravde", a kompozicijom "Vječnaja pamjat" odata je počast i zahvalnost svima koji su dali živote za Republiku Srpsku.



Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program, a celu akademiju prenosila je RTRS na svom programu i portalu, kao i Jutjub kanalu.



Obeležavanje Dana Republike počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.



U okviru obeležavanja Dana Republike Srpske dodeljena su odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, nakon čega je ulicama Banjaluke usledio muzički defile Policijskog orkestra.

U Banjaluci vatromet povodom Dan RS

BANJALUKA: U Banjalicu je večeras, povodom Dana Republike Srpske, upriličen spektakularni vatromet, uz zvuke kompozicije "Marš na Drinu".



Vatromet je priredila Radio Televizija Republike Srpske, kao poklon Javnog medijskog servisa građanima.



 

Autor:
Pošaljite komentar
Čestitka Vučića: Srbija ostaje pouzdani oslonac RS

Čestitka Vučića: Srbija ostaje pouzdani oslonac RS

09.01.2021. 12:13 12:15
Vučević: Srećan Dan Republike Srpske

Vučević: Srećan Dan Republike Srpske

09.01.2021. 09:12 09:13
Cvijanović: Izazovi ojačali Republiku Srpsku

Cvijanović: Izazovi ojačali Republiku Srpsku

08.01.2021. 22:38 22:39