Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Stižu veće plate i penzije, ali i poskupljenja

04.01.2021. 14:43 14:55
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Nakon što je istekla godina iza nas, koja je po mnogo čemu bila drugačija i koju bismo, bez sumnje, svi želeli vrlo brzo da zaboravimo, stigla je 2021, koja nosi nove izazove.

Građane Srbije i dalje očekuje borba s koronavirusom, ali i svakodnevni život, a na samom početku sve građane će dočekati više cene nekih usluga, a pojedine viša primanja.

Poskupljenje struje očekuje nas od 1. februara, a kilovati će biti skuplji 3,4 odsto. To će prosečan račun za struju uvećati nešto više od 100 dinara, ali će i pre toga ceh za utrošenu struju biti viši jer će biti viši iznosi za dve stavke na računu. Tako će već od ovog meseca TV pretplata za RTS i RTV, umesto 255 dinara, biti 299. Uz to, povećana je i naknada za obnovljive izvore energije, koja se, takođe, plaća preko računa za struju. Naime, Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj od 1. januara za posebnu naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije potrošači plaćaju gotovo četiri i po puta više nego do sada: ta naknada je s 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje povećana na 0,437 dinara. Tako će za potrošnju od oko 400 kilovata, koliko se, u proseku, troši po domaćinstvu u Srbiji, na ime te stavke ići oko 175 dinara, umesto oko 40, koliko je bilo do sada. Tako će, prvog do drugog meseca ove godine, uprkos povećanju cene struje od 3,4 odsto, račun biti viši i oko osam odsto, odnosno u martu bi prosečan račun za struju mogao biti viši i gotovo 300 dinara.


Skuplje i u bankama

Na povećanje cene usluga odlučile su se i banke. Skuplje su osnovne bankarske usluge, koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci – i to u rasponu od 15 do 60 procenata. Za SMS obaveštenja mesečno će se obračunavati 100 dinara, umesto 70, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke biće 200 dinara umesto 150. Gotovo 70 odsto skuplja je usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa umesto 300 dinara košta 500, a naplaćuje se i uvid u stanje na računu – na bankomatu uz pomoć kreditne kartice – i košta 40 dinara.


Po svemu sudeći, veće troškove nego do sada imaće i oni koji rade na internetu, zbog naplate poreza. Frilenseri ukazuju na to da će to biti pravi finansijski udar za njih, a pojedini navode da ukupan ceh iznosi i po nekoliko hiljada evra. Naplata je već počela i biće intenzivirana, a sada stižu rešenja na osnovu kojih, u roku od 15 dana, treba da se uplati porez na ime prihoda iz prethodnih pet godina.

Najstariji građani Srbije imaće veće penzije, pa je sigurno da će se tome obradovati oko 1,7 milion penzionera. Za 2021. godinu najavljen je rast penzija po „švajcarskoj” formuli, i to 5,9 procenata. Posle povećanja, prosečna penzija će sa sadašnjih 27.769 dinara biti 1.638 dinara viša i iznosiće 29.407. To, praktično, znači da će onima čije su penzije 10.000 dinara one biti veće oko 600 dinara, dok će oni s najvećim primanjima, iznad 100.000 dinara, imati povišicu od najmanje 6.300.

Penzije će se ove godini povećavati po „švajcarskoj” formuli, koja podrazumeva da se one usklađuju u skladu s dva parametra – 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Iz Vlade Srbije je od 2022. godine najavljen novi model, koji bi omogućio još veći rast penzija, a cilj je da do 2025. prosečna penzija bude 400 evra.

Veće će biti i zarade zaposlenih u javnom sektoru. Od 1. januara svim zaposlenima u zdravstvu zarada će biti veća pet odsto, a plate će, istovremeno, biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali na nešto drugačiji način. Naime, njihove zarade u prva tri meseca biće uvećane 3,5 odsto, a od 1. aprila još 1,5 procenat. Za Vojsku Srbije je najavljeno veće povećanje – opet pet odsto. Više će zarađivati i oni koji rade za minimalac jer je minimalna zarada veća 6,6 odsto. U proseku, minimalac će biti oko 32.000 dinara, a oko 350.000 ljudi mesečno će zarađivati oko 2.000 dinara više nego lane.

Skupština grada Beograda donela je odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu. Od tih brojki i parametara najviše zavisi visina poreza na imovinu koji će tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao biti veći od šest odsto u odnosu na 2020. godinu. Veći porez za sada su najavili i Kragujevac i Bor. Novina je da će se od januara plaćati i porez na bunare, ostave, bazene i da će opterećenje ići zajedno s porezom na garaže.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar