Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jovana Aćimović iz Alibunara čokoladnim čudima izgradila karijeru

28.12.2020. 15:48 15:52
Piše:
Foto: Privatna arhiva

ALIBUNAR: Uprkos diplomi Ekonomskog fakulteta, Jovana Aćimović je svoj poslovni put preusmerila u sasvim neočekivanom ali i te kako slatkom pravcu – čokoladi. Na takvu promenu odlučila se pre tri godine, da bi prošle ozvaničila svoje ostvarenje snova u okviru radionice „Ukus ljubavi”.

- Posao ekonomiste je u meni izazivao želju za napretkom i ne mogu da kažem da nisam bila zadovoljna, ali nisam ni bila srećna – kaže Jovana i priseća se da joj je porodica od početka najveća podrška. - Važno je da ste naučeni da za velike snove nikad nije kasno, a da mali snovi ne postoje.

Sada je u našoj zemlji najpoznatija po specifičnom radu – čokoladnoj replici hrama Svetog Save koju niko ne može da okusi, ali može da vidi u Muzeju čokolade u Beogradu.

- Kada stojite uz nešto što je vaša ruka napravila, čekate reakciju, pa dobijete divljenje ljudi, iskrene i oduševljene pogede, zapravo dobijete sve ono što ste uložili u rad, ljubav, ali veću

i na mnogo načina drugačiju – priča Aćimović o tome koliko i najmanji nesavršen potez može da izazove savršene emocije, koje su znak da sve što radi zaista i vredi.

Pri izgradnji čokoladnih čuda koristi alat koji nije prevashodno namenjen za tu upotrebu, ali Jovanina snalažljivost i talenat očito da ne poznaju granice, što se najbolje vidi na njenim radovima. Najčešće pravi unikatne kutije, leptire i punjene praline, I sve to u samom srcu Alibunara gde ima svoj mali radioničarski raj.

- U sve ovo sam krenula prvo sa suvim voćem i čokoladom, kada sam dragim ljudima pravila „čokoladne poljupce”. Polako se ideja razvijala, a onda sam počela da razmišljam da pravim i druge stvari, pa sam prvo napravila praline – priseća se Jovana Aćimović, dodajući da su one bile prvi stabilan stepenik u njenom poslovanju, a da se sve ostalo nadovezalo na njih.

Međutim, praline je trebalo upakovati u nešto drugačije, pa je tako  napravila i prvu čokoladnu kutiju. Da bi sve bilo što boljeg kvaliteta, mada i kraćeg roka trajanja, ne koristi nikakve konzervanse, pa svoje proizvode pravi neposredno pred isporuku.

- Postoji i šala da sam konačno napravila proizvod koji neće moći da ide od slave do slave – nasmejana je „čokolastičarka”.

Iako često rezultat svakog proizvoda nije ni sličan prvobitnoj zamisli i ideji, iznenađenje i oduševljenje su uvek prisutni. Naročito je tako kada Jovana ima svu slobodu da sama osmisli ceo koncept.

- Ispunjavajući želje dragim ljudima, nastaju i novi proizvodi – kaže Aćimović. - Tako je bilo i sa ukusima kojima sam punila praline, pa sam dodavala karamelu, šljivu, kafu, a tu su i mlečni i voćni ukusi, irski krem…

Njene radove možete pogledati i naručiti na društvenim mrežama pod nazivom Radionica Ukus ljubavi.

        L. Radlovački

 

Piše:
Pošaljite komentar