Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lalatović: Nije baš uvek Zvezda pobeđivala Nenada Lalatovića

20.11.2020. 13:57 11:07
Piše:
Izvor: J. Grlić/Nenad Lalatović

Kada međusobni susret igraju lider prvenstva i prvi pratilac, tu nikakve dileme nema – reč je o velikom derbiju.

U takvoj situaciji nalaze se aktuelni osvajač Kupa Srbije i drugoplasirani sastav na tabeli Vojvodine i šampion i ubedljivo vodeći tim Superlige Crvena zvezda, koji će sutra megdan podeliti na „Karađorđu“. Novosađani, utisak je, žele da eventualnom pobedom uliju čar neizvesnosti u borbi za titulu, dok Beograđani, bez ikakve dileme,  stižu s namerom da veliku bodovnu prednost još više uvećaju i pokažu da su dominantni u domaćem fudbalu. Ljubitelji fudbala ovaj susret dočekuju s velikim interesovanjem i prava je šteta što na tribinama neće biti gledalaca, ali će posredstvom TV ekrana pratiti derbi na kanalima Novosadske TV, Arenasporta 1 i B92 (17.30).

- Primorani smo da napravimo dve izmene u startnoj postavi, jer se povredio štoper Siniša Saničanin i mladi reprezentativac Mirko Topić – rekao je šef stručnog štaba Novosađana Nenad Lalatović, čovek koji je u jednom periodu trenerske karijere vodio i Crvenu zvezdu. – Saničanin je odigrao sve tri utakmice za selekciju BiH i dobio rupturu mišića zadnje lože, pa će njegov izostanak za nas biti veliki hendikep, jer je reč o jednom od najboljih levih štopera u našem fudbalu. Očekivao sam, međutim, da će se Topić oporaviti od povrede zadnje lože, što se nije dogodilo i na njega nećemo moći da računamo do kraja jesenjeg dela prvenstva. Verujem  da će ovaj mladić u roku od dve godine biti jedan od najtraženijih mladih igrača na poziciji zadnjeg veznog u Evropi i po tome može da se vidi koliki će hendikep za nas biti njegov izostanak iz derbija. Ne mogu da računam ni na golmana Nikolu Simića, koji se nalazi u procesu rehabilitacije. Zbog toga sam primoran da potražim određena rešenja na pojedinim pozicijama, što neće biti nikakvo taktičko iznenađenje. Siguran sam da će igrači kojima pružim šansu protiv Crvene zvezde dati maksimum i da će učiniti sve kako bismo ostali neporaženi na našem „Karađorđu“ – jasan je trner Lalatović.


Život preči od fudbala

Iako je istakao da bi u normalnoj situaciji stadion „Karađorđe“  bio ispunjen do poslednjeg mesta, Lalatović je apsolutno svestan aktuelne epidemiološke situacije.

- Jako  mi je žao što neće biti gledalaca na tribinama, ali zbog situacije s koronom i ne treba da se igra uz prisustvo publike. Ljudski život je, naravno, uvek preči od fudbala i bilo čega ostalog. Podržavam stav da se igra bez gledalaca, a kada bude bila bolja situacija biće i prilike da se sve nadoknadimo. Normalno, mojim igračima i meni nedostaju navijači, ali u ovakvoj situaciji bolje je da igramo bez njih- rekao je Lalatović.


U nekoliko poslednjih susreta šampion je  pokazo određene nedostatke.

- Zvezda ima puno kvalitetnih fudbalera i uglavnom je, bez obzira na ime rivala, dominantan tim. Protiv Zlatibora gubili su  0:2, ali su za 15-20 minuta, zahvaljujući pre svega individualnom kvalitetu, postigli četiri gola i preokrenuli rezultat. To dovoljno govori o Zvezdinom kvalitetu. Svaki tim ima nedostatke, pa ćemo pokušati da iskoristimo Zvezdine mane i da neutrališemo njene vrline, s namerom da stignemo do za nas povoljnog rezultata, a to bi bio svaki ishod osim našeg  poraza.

Fudbaleri Vojvodine su veoma motivisani da ostvare povoljan rezultat u derbiju.


Derbi u prvom planu

Lalalatović je upitan i da prokomentariše i pismo svog kuma i bivšeg saigrača iz Crvene zvezde Nemanje Vidića, koji je oštro kritikovao Fudbalski savez Srbije.

- Derbi je u prvom planu, isto će učiniti i Dejan Stanković. Siguran sam da svi želimo da se skoncentrišemo na fudbal, a ne da čitamo šta je ko izjavio u novinama. Ja živim od fudbala, tako da me zanima samo utakmica protiv Crvene zvezda, a ne da li je neko ili nije nešto izjavio za novine -  rekao je Lalatović.


- Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina su tri naša najjača kluba i dodatna motivacija u međusobnim utakmicama nije potrebna. Odigrao sam mnogo derbija i vodio ekipe u njima, pa znam da se igrači sami motivišu, jer su to susreti u kojima se rađaju heroji. Nadam se da će u nedelju to postati neko od igrača Vojvodine.

Lalatović je igrački ponikao u redovima beogradskih crveno-belih, ali je kasnije često vodio bitke s njima kao trener drugih timova. Učinio je to i u prvom mandatu kada je bio na klupi Voše i tada je savladao Zvezdu u Beogradu s 3:1, a ulog je tada bio plasman u Evropu.

- Pobeđivao sam Crvenu zvezdu i s Voždovcem, pa onda s Vojvodinom, a remizirao kao trener Čukaričkog i Radničkog iz Niša. Nadam se da me nekadašnji klub neće pobediti po peti put. Ovaj duel dočekujem kao i svaki drugi, jer ljudi pogrešno razmišljaju da želim da pustim crveno – bele iz beograda  da trijumfuju. To ne bi bilo normalno! Profesionalac sam i želim da savladam Zvezdu, kao što to želim i kada igramo sa svakim drugim rivalom. Zvezda je  učesnik grupne faze Lige Evrope, ima odlične rezultate, najveći buyet u Superligi i sjajne i najskuplje igrače i teško joj se suprotstaviti. Mi ćemo, međutim, učiniti sve da u tome uspemo i ostvarimo povoljan rezultat.


Simović dobar sudija

Derbi između Voše i Zvezde sudiće  Novak Simović iz Lovćenca, iako su mnogi predvišali da će  to biti naš trenutno najbolji arbitar Srđan Jovanović.

- Ne bih da komentarišem odluku da derbi  sudi Novak Simović. Sudijska organizacija odlučila je da njemu poveri zadatak, a moram da istaknem da je susret Metalac – Vojvodina odsudio bez greške. Nemam dobar skor kada mi on sudi, ali se nadam da je fudbal iznad svih nas i da će publika kraj TV ekrana moći da uživa i u igri dva tima, ali i u arbitraži  Simovića. Ako i bude grešeka ubeđen sam da to neće učiniti  s namerom. Reč je o kvalitetnom i dobrom sudiji i nada se da će suđenje biti pošteno za dobro našeg  fudbala.


Vojvodina  igru veoma dobro  i nalazi na drugoj poziociji na tabeli.

- Nemamo razloga da se prilagođavamo igri rivala, niti će on to činiti u odnosu na nas. Kako igramo protiv svih ostalih, tako ćemo to činiti i protiv. Zvezde, koja ima perfektan individualni kvalitet i sklona je menjanju formacija. Odgledali smo nekoliko Zvezdinih  utakmica koje je odigrala u poslednje vreme i verujem da ćemo biti spremni da joj se suprostavimo. Čeka nas teška utakmica, a jako bitno biće to da moji igrači tokom svih 90 minuta ispunjavaju zahteve koje budem pred njih postavio. To nije ni malo lako, jer traži od njih fizičku i mentalnu snagu. Znam način na koji možemo da dođemo do pobede, ali da bismo u tome uspeli moraćemo da budemo maksimalno skoncentrisani i da sprečimo individualne greške, jer Zvezda to odmah kažnjava.

Na kraju, Lalatović je dodao i to da se fudbal igra, između ostalog, da bi se u njemu pobeđivalo, ali i gubilo.

- Moji igrači nameriće se na prvaka države, učesnika grupne faze Lige Evrope i fudbalere koji zarađuju 10, pa i 15 puta više od njih. Biće im to, verujem, dovoljan motiv da pokažu da i oni vrede i da treba sutra i sami da zarađuju veliki novac, a da bi ga zaslužili moraju da pobede tim kvaliteta kakav ima Crvena zvezda. Imaju šansu da pokažu koliko vrede i da savladaju velikog rivala. Ovo će biti pravi ispit za generaciju koja danas nosi Vošin dres i iskreno se nadam da će ona biti prvi tim koji je u ovoj sezoni pobedio šampiona  u domaćoj konkurenciji – poručio je trener novosađana Nenad Lalatović.

Nedeljna utakmica na „Karađorđu“ počinje u 17.30 časova.

A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar