Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Krasnići izveden pred sudiju za prethodni postupak u Hagu

09.11.2020. 11:38 12:16
Piše:
Izvor: Europol

Jedan od članova Glavnog štaba i portparol OVK Jakup Krasnići upravo je izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova

HAG: Jedan od članova Glavnog štaba i portparol OVK Jakup Krasnići upravo je izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova radi upoznavanja sa optužnicom koja ga tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji i izjašnjavanja o krivici.



Krasnići se pojavio u sudnici bez zaštitne maske, a pred zvanični početak ročišta sudija Nikoals Giju dozvolio je sudskom fotografu da slika optuženog.



Ročicštu prisustvuju i Specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok Krasnićijev branilac u ročištu učestvuje putem video veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa Covidom 19.



Nakon što mu optužnica bude pročitana, sudija Nikolas Giju će pozvati Krasnićija da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.



On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.



Krasnići je jedan od četvorice optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, pored Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u sredu na posebnim ročištima.



I on se kao i ostala trojica tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

Krasnići: Nisam kriv,optužnica je uvreda za mene i moj narod

BEOGRAD: Nisam kriv, optužnica je uvreda i za mene i za moj narod, rekao je danas jedan od nekadašnjih komandanata i portparol OVK Jakup Krasnići nakon što mu je predstavljena optužnica.



Krasnići tvrdi da nije kriv po optužbama za koje ga tereti Specijalizovani tužilac Kosova, a to su brojni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.



"Ne osećam se krivim ni odgovornim ni za jednu od tačka optužnice, nisam kriv ni za šta. Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovde doveden", rekao je Krasnići prilikom izjašnjavanja o krivici na prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.



Prethodno je govorio o optužnici, navodeći da je uvreda i velika nepravda optužba koja ga tereti za udruženi zločinački podruhvat (UZP).



"To je uvreda mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o žitovu smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu sa zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama", rekao je Krasnići.



Tvrdio je da je UZP "bila Srbija svi koji su podržavali politiku Beograda".



Napominjući da nije odgovoran ni za jednu od optužbi za koju se tereti, Krasnići je istakao da mu je od svega što je radi u životu najveće zadovoljstvo bilo da radi kao portparol OVK jer je, kako je naveo, "bio glas onoga za šta smo se borili".



On je tokom ročišta više puta ustvrdio da ništa od onoga što se navodi u optužnici nije tačno te da će u danima koji predstoje izneti suprotne činjenice.



Naveo je i da se protiv Srbije borio politički i da nikad nije ništa radio protiv civila.



"Ja sam intelektualac, nikad mi niko nije stavljao lisice na ruke niti sam se loše ponašao prema bilo kome i jako me povređuje ova procedura koju vi ovde primenjujete", naveo je pored ostalog Krasnići žaleći se na "nepravdu koja mu je naneta".



Krasnići je rekao da je želeo da se brani sam, ali da je njegova porodica insistirala da ima advokata.



On će do daljeg biti u pritvoru, a sudija ga je poduičio da može da podnese zahtev za odbranu sa slobode.



Tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, zajedno sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u sredu na posebnim ročištima.



Krasići je uhapšen prošle srede, 4. novembra i istog dana je iz Prištine izrucen Hagu, gde je smešten u pritvor.



Krasnići se tereti u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.To su : 1. progon po politickoj i / ili etnickoj osnovi , 2. stavljanje u zatvor, 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.



Ovom ročištu prisustvovao je i Specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok je Krasnićijev branilac u ročištu učestvuje putem video veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa Covidom 19.



Krasnići se, kao i ostala trojica, tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije.



Svima se zajedno na teret stavljaju optužbe napisane u 10 tačaka, a pored ostalog i 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.



Zajedno sa tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK, Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem, Redžepom Sljimijem, Krasnići je optužen za "udruženi zločinački poduhvat", u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.



Tužilac smatra da su pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata imali za cilj sticanje i vršenja kontrole nad celim Kosovom za šta su lično ili preko podređnih koristili nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, vršenje nasilja i uklanjanje onih za koje se smatrali da su im protivnici.



Ti protivnici, odnosno njihove žrtve, prema optužnici, redom su nabrojane kao: osobe za koje su smatrali da su sarađivale ili su se udruživale sa snagama Socijalističke Republike Jugoslavije (SRJ), zvaničnicima ili državnim institucijama, zatim one oni koji se na drugi način nisu podržavali ciljeve ili sredstva OVK, kao i osobe srpske, romske i druge nacionalnosti.



Radi ostvarivanja cilja udruženog zlocinačkog poduhvata Krasnići i ostali optuženi su za krivična dela opisana u optužnici, a koja obuhvataju progon, zatvaranje, ilegalno ili samovoljno hapšenje i pritvaranje, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba.



Među ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji nisu obughvaćeni ovom optužnicom, bili su Azem Silja, Lahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Silejman Seljimi, Rrustem Mustafa, Shukri Bulja,



Latif Gaši i Sabit Geci, kao i određeni drugi pripadnici OVK i političke vođe.



Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčcinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spreče, niti da krivce kazne.

Autor:
Pošaljite komentar
Tači pred sudom po optužnici za ratne zločine

Tači pred sudom po optužnici za ratne zločine

09.11.2020. 08:47 08:51
Sud: Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići svi u haškom pritvoru

Sud: Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići svi u haškom pritvoru

05.11.2020. 22:40 22:49
Tači: Potvrđena optužnica protiv mene, dajem ostavku

Tači: Potvrđena optužnica protiv mene, dajem ostavku

05.11.2020. 12:02 12:05