Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Naš cilj je razvoj cele Vojvodine

29.10.2020. 11:57 19:23
Piše:
Foto: Dnevnik/ Slobodan Šušnjević

NOVI SAD: Pokrajinsku vladu i u naredne četiri godine predvodiće Igor Mirović koji je na ovo mesto danas izabran većinom glasova poslanika Skupšštine AP Vojvodine, a činiće je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), u kojoj su SDPS, SVM, DSHV, PS, ali i SPS-JS.

 – Igor Mirović ima veliko političko iskustvo i veliko iskustvo u privredi, dosledan je i zaslužan da bude predložen za predsednika Pokrajinske vlade u narednom periodu – rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor koji je predložio Mirovića za predsednika Pokrajinske vlade.

Reizbor Mirovića, kao i izbor članova Pokrajinske vlade, podržao je 101 poslanik pokrajinskog parlamenta, dok je deset pralamentaraca iz opozicionih SRS-a, LSV-a i „Metle 2020” bilo protiv. Niko od poslanika nije se uzdržao od glasanja.

Mirovićev kabinet ima 12 sekretarijata i 14 članova. Potpredsedničku funkciju obavljaju dr Zoran Gojković (SNS), sekretar za zdravstvo, Žolt Sakalaš (SVM), sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Vladimir Galić (SNS), sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, i Branko Čurčić (SPS), koji je bez resora. Ostali članovi Pokrajinske vlade su: Dragana Milošević (SNS), na čelu Sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, dr Zoran Milošević (SNS), zadužen za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Smiljka Jovanović (SNS), za finansije, Ognjen Bjelić (SNS), za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Predrag Vuletić (Pokret socijalista) za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Čedomir Božić (SNS), za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Nenad Ivanišević (SDPS), za privredu i turizam, Dane Basta (SNS), za sport i omladinu i Aleksandar Sofić (SNS), za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i  lokalnu samoupravu.  


Prvi potezi

Mirović je naglasio da su pregovori o formiranju nove Pokrajinska vlade trajali dugo jer se tragalo za najboljim rešenjima – da najbolji ljudi upravljaju najboljim resorima, a od sutra, kako je kazao, čekaju drugi izazovi.

– Prvi je stanje s virusom kovid-19, koje nije tako dobro, drugi izazovi vezani su za ekonomske procese u našoj zemlji, a treći za pripremu buyeta za narednu godinu. To će biti prvi potezi Vlade koje ćete imati prilike da vidite narednih nekoliko nedelja – istakao je Mirović. 


On je rekao da će u pokrajinskim sekretarijatima biti i predstavnika stranaka slovačke i hrvatske nacionalne manjine na mestima zamenika i pomoćnika sekretara.

– Demokratski savez Hrvata imaće zamenika sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i to će biti njihovo najznačajnije mesto – istakao je Mirović. – Pomoćnička mesta imaće i u sekretarijatima za obrazovanje i za poljoprivredu.Insistirao sam na dobroj koordinaciji sa Savezom vojvođanskih Mađara, predstavnicima slovačkih političkih stranaka, romskom nacionalnom zajednicom... I svi drugi koji nisu trenutno pobrojani su dobrodošli jer želimo da se integrišemo na maksimalno dobar način i da sva otvorena pitanja rešavamo kroz institucija u realnom vremenu. 

 

On je najavio i da će biti određenih promena na čelnim pozicijama javnih preduzeća i fondova čiji je osnivač AP Vojvodina, a čijim rukovodiocima je istekao mandat.


Fruškogorski koridor

– Izgradnja Fruškogorskog koridora počeće na proleće, imamo ugovor u svojim rukama. Vodićemo, zajedno s Vladom Srbije, borbu za izgradnju auto-puta od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda. Zajednički radimo na izradi idejnog projekta i na pripremi prostorno-planske dokumentacije. Slično je i s brzom saobraćajnicom koja će povezivati Sombor s Kikindom. Tu ćemo pomoći koordinaciju s lokalnim samoupravama. Verujem da će Vlada Srbije nastaviti izgradnju brze pruge od Novog Sada do Subotice. Ta četiri projekta promeniće život u Vojvodini do nivoa da više nećemo moći da prepoznamo infrastrukturno tkivo Vojvodine kad sve to završimo.


Predstavljajući svoj program, Mirović je naglasio da je prvi princip rada njegove administracije zajedništvo, drugi okupljanje oko projekata jer građani traže konkretne rezultate. Takođe je važan princip, i uvek iznad svega, privredni razvoj, pre svega rad na velikim privrednim projektima, ali i pažljivo vođenje javnih finansija, uz poštovanje pravila, zakona i održavanje stabilnosti javnih finansija.

– Važan princip nove Pokrajinske vlade je i rad na velikim infrastrukturnim projektima – naglasio je Mirović, koji će, kako je rekao, izmeniti život u pokrajini i sve lokalne samouprave treba da se stave na raspolaganje u realizaciji tih projekata. 

– Poljoprivreda je važan ekonomski cilj nove Pokrajinske vlade i veoma je bitno da mala i srednja poljoprivredna gazdinstva budu u centru pažnje – naveo je Mirović.

On je najavio i nastavak izdvajanja u zdravstvu i zdravstvenoj politici i izgradnju novog bloka novosadskog Medicinskog fakulteta. Velika pažnja će biti posvećena i rešavanju pitanja demografije i socijalne zaštite. U fokusu pažnje će biti i obrazovanje i digitalizacija, kao i visoko obrazovanje. Kako je Mirović naveo, oblasti kulture i savremenog stvaralaštva, zaštite spomenika kulture takođe su od izuzetne važnosti za njegovu administraciju. 

E. Marjanov, A. Savanović                 

                      

Za desetak dana ugovor o izgradnji KCV-a

– Važna vest za sve poslanike je da ćemo, ukoliko do kraja sutrašnjeg dana ne budemo imali problema u proceduri, već u narednih deset dana imati ugovor za izgradnju Kliničkog centra Vojvodine – rekao je juče Mirović. – I mnogi drugi veliki infrastrukturni projekti su tu, pred nama. O njima smo vodili raspravu i u prošlom sazivu i oni takođe predstavljaju kontinuitet politike koju smo vodili protekle četiri godine.

 

Uloga lokalnih samouprava

U ove projekte, ističe Mirović, moramo verovati, lokalne samouprave moraju da se stave svima nama koji u tome učestvujemo na raspolaganje.

– Ključni efekat tih projekata biće još brži privredni razvoj, posebno u onim manje razvijenim sredinama koje će s izgradnjom brzih saobraćajnica imati priliku da rekonstruišu i izgrade industrijske zone i da u njima s većim brojem investitora podstaknemo privredni rast.

Veoma važna pitanja tiču se, kada govorimo o infrastrukturi, i međuopštinskih i lokalnih projekata. Nastavićemo rekonstrukciju lokalnih saobraćajnica na Fruškoj gori – naglasio je Mirović. – Uradili smo više od 50 procenata. Imamo mnogo problema kada je reč o lokalnim saobraćajnicama u južnom Banatu i u Zapadnobačkom okrugu.

Navodnjavanje na 105.000 hektara

 

– Veoma važna tema, kada je o poljoprivredi reč, tiče se vodoprivrede. Mi smo u dve faze – a druga faza će biti predmet rada Pokrajinske vlade u narednom periodu – realizovali radove kada je reč o navodnjavanju uz podršku međunarodnih fondova i razvojnih fondova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Završeni su radovi na 11 od ukupno 12 planiranih projekata, a druga faza – usred te faze se nalazimo – o kojoj ćemo govoriti i narednih nedelja i meseci, obuhvata 18 projekata, od kojih je 12 u ovom trenutku već u fazi realizacije. Ukupna vrednost samo tih novih radova biće 43 miliona evra. Očekujem da ćemo uspeti da stvorimo uslove za navodnjavanje na više od 105.000 hektara kada završimo i ovu drugu fazu. To je potpuno nova stvar i novi potencijal za Vojvodinu i važna poluga za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Komunikacije i učešća svih u rešavanju otvorenih  problema u Vojvodini je nešto što se podrazumeva i što mora biti princip demokratskog standarda ne samo za ovaj mandat, već za sva vremena – reka je Igor Mirović.

 

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine bira Pokrajinsku vladu

Skupština Vojvodine bira Pokrajinsku vladu

29.10.2020. 09:24 09:41