Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UNS: Konkurs za 73 stipendije, mesečni iznos 17.000 dinara

28.10.2020. 10:45 10:47
Piše:
Izvor: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: Univerzitet u Novom Sadu raspisao je konkurs za dodelu 73 stipendije studentima Univerziteta u Novom Sadu za školsku 2020/2021. godinu. Iznos mesečne stipenije je 17.000 dinara, a period isplate je 12 meseci.

Konkurs je otvoren od 27. oktobra do 27. novembra 2020. godine. Konukrs je na osnovu svog Pravilnka o radu raspisao Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu.

U okviru grupe I biće dodeljeno 57 stipendija za oblasti prirodno-matematičke nauke (Prirodno-matematički fakultet), osam, tehničke nauke (Fakultet tehničkih nauka, Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", Građevinski fakultet), 14. Dvanaest dodeljenih stipendija dobiće 10 najbolje rangiranih studenata Fakulteta tehničkih nauka, jedan najbolje rangiran student Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i jedan najbolje rangiran student Građevinskog fakulteta.

Studenti poljoprivrednih nauka (Poljoprivredni fakultet) imaju šansu za tri stipendije, tehnoloških nauka (Tehnološki fakultet) četiri, medicinskih nauka (Medicinski fakultet) pet, ekonomskih nauka (Ekonomski fakultet) četiri, pravnih nauka (Pravni fakultet) pet, humanističkih nauka (Filozofski fakultet, Pedagoški fakultet, Učiteljski fakultet na mađarskom nast. jez.), šest. Četiri dodeljene stipendije dobiće dva najbolje rangirana studenta Filozofskog fakulteta, jedan najbolje rangiran student Pedagoškog fakulteta i jedan najbolje rangiran student Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku. Šansu za tri stipendije imaju studenti umetnost (Akademija umetnosti) i sporta (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja), četiri.  Za Interdisciplinarne studije (UCIMSI) predviđena je jedna stipendija.

U oblasti tehničkih nauka, 12 stipendija su obezbedili fakulteti, dve stipendije institucije izvan Univerziteta. U oblasti Humanističke nauke četiri stipendije su obezbedili fakulteti, dve stipendije institucije izvan Univerziteta.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove za navedene oblasti u I grupi, biće razmatrana preraspodela stipendija u okviru oblasti grupe I u skladu sa zahtevom člana Fonda koji je obezbedio sredstva za stipendiju, navode u Fondu UNS.

U okviru grupe II biće dodeljeno 16 stipendija. U podgrupi IIa za studente Fakulteta tehničkih nauka biće dodeljena po jedna stipendija na studijskim programima: Master akademske studije Građevinarstvo, Master akademske studije Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo, Master akademske studije Saobraćaj i transport, Osnovne ili master akademske studije Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, Osnovne akademske studije Energetika, elektronika i telekomunikacije i za Osnovne ili master akademske studije Poštanski saobraćaj i telekomunikacije.


Uslovi

Kao i u grupi I, studenti koji konkurišu ne mogu biti stariji od 28 godina; treba da su od upisa na osnovne akademske studije neprekodno bili u statusu studenta UNS, da u toku iste školske godine nisu korisnici stipendija iz budžetskih sredstava Republike Srbije. Studenti osnovnih akademskih studija i integrisanih studija treba da su imali prosečnu ocenu najmanje 8,50 iz svih položenih ispita, dok se od studenta master akademskih studija traži da imaju prosečnu ocenu najmanje 8,50 iz svih položenih ispita na master akademskim studijama kao i da su na prethodnom stepenu studija imali prosečnu ocenu najmanje 8,50.


Po jedna stipendija je predviđena i za Ekonomski fakultet, Studijski programi: Master akademske studije Poslovni informacioni sistemi; Prirodno-matematički fakultet, studijski programi: Master akademske studije Primenjena matematika i Osnovne ili master akademske studije Matematika; Poljoprivredni fakultet, studijski programi: Osnovne akademske studije Ratarstvo i povrtarstvo, master akademske studije Gajenje njivskih biljaka i Tehnološki fakultet studijski programi: Osnovne ili master akademske studije Kontrola kvaliteta.

U podgrupi IIb predviđeno je pet stipendija za koje će  kandidati biti rangirani u oviru jedinstvene rang liste za sledeće studijske programe: Tehnološki fakultet - studijski programi: Osnovne ili master akademske studije Hemijsko inženjerstvo - modul Naftno-petrohemijsko inženjerstvo; Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" - studijski programi: Osnovne ili master akademske studije Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa; Fakultet tehničkih nauka - studijski programi: Osnovne ili master akademske studije Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, Mehatronika, Inženjerstvo informacionih sistema, Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara, Primenjeno softversko inženjerstvo, Računarstvo i automatika.

Na konkurs u okviru grupe II, stipendije se mogu dodeliti studentima III godine trogodišnjih osnovnih akademskih studija, studentima III i IV godine četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija; onima koji su na master akademskim studijama i studentima- posledenje tri godine integrisanih studija koje se organizuju u okviru osnovnih i master akademskih studija.

V. C.

D. D.

Autor:
Pošaljite komentar
Konkurs za dodelu stipendija solo pevačima i pijanistima korepetitorima

Konkurs za dodelu stipendija solo pevačima i pijanistima korepetitorima

22.10.2020. 09:32 09:34