Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mišlenova zvezdica možda zasija i u novosadskom restoranu

22.10.2020. 08:46 08:59
Piše:
Foto: pixabay.com

Koji restorani u Srbiji će dobiti Mišlenovu zvezdicu, znaće se  14. decembra, a do tada traju nagađanja koji restorani bi mogli poneti svetski poznatu zvezdicu, svojevrstan kulinarski Oskar, najveće priznanje u gastronomskom svetu, koje dobijaju restorani s prestižnom ponudom i uslugom.

U svakom slučaju, činjenica da će Srbija postati deo „Mišlenovih” destinacija važna je za naše pozicioniranje na mapi turističkih destinacija i sa stanovišta turističkog prometa jer to znači i privlačenje visokoplatežnih turista. Ujedno, primeri iz regiona pokazuju da je restoranima koji su dobili samo jednu Mišlenovu zvezdicu promet naredne godine porastao čak 25 odsto.

Izbor o tome doneće stručnjaci Mišlenovog vodiča, koji već godinu, na poziv Turističke organizacije Srbije, obilaze anonimno naše restorane u Beogradu, Novom Sadu i drugim turističkim destinacijama širom zemlje.

Jednu do tri zvezdice dodeljujeMišlen

Dirketor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HOREC Georgi Genov kaže za „Dnevnik” da zbog visokih standarda, HOREC nije u mogućnosti da pretpostavi koliki je tačan broj restorana koji bi mogli dobiti „Mišlenovu zvezdicu, ali da će biti zadovoljni ako je dobije i jedan restoran u Srbiji.

– Od zemalja u okruženju, samo Hrvatska i Slovenija su se našle u Mišlenovom vodiču – Hrvatska sa sedam restorana sa zvezdicama, a Slovenija s dva – kazao je Genov.

25 odsto porastao promet restoranima koji su dobili samo jednu Mišlenovu zvezdicu

U odabiru restorana za prestižne zvezdice, ističe direktor HOREC-a, „Mišlen” se u potpunosti oslanja na svoje stručnjake koji obilaze restorane, i to samo one koji ispunjavaju minimalne zahteve da bi ih uopšte i posetili.

– „Mišlen” dodeljuje od jedne do tri zvzdice, a njihovi stručnjaci se koncentrišu na kvalitet, nivo i profesionalnost usluge, kao i sastav hrane prilikom ocenjivanja. Ne obraćaju veliku pažnju na dekoraciju enterijera i postavku stola prilikom ocenjivanja – ističe Genov. – Na toj poziciji rade ljudi koji su veliki ljubitelji hrane, imaju oštro oko za detalje, odlično pamte ukuse i odlično upoređuju različite vrste hrane. Oni moraju da se uklope u okruženje, da se pojave u restoranu kao najobičniji gosti. Svaka poseta restoranu zahteva detaljan opis iskustva koje su stekli u restoranu. Nakon određenog vremena, svi stručnjaci se sastaju i odlučuju koji će restoran biti nagrađen Mišlenovom zvezdom.


KompanijaMišlen

„Mishelin Star” (Mišlenova zvezdica) svetski poznata je oznaka za restorane koji pružaju izuzetno visok kvalitet hrane i usluga. Kompanija „Mišlen” se bavi proizvodnjom guma, ali i ocenjivanjem restorana u celom svetu i dodeljuje „Mišlenovu” zvezdicu ukoliko su ispunjeni određeni kriterijumi. „Mišlen” ima dugu tradiciju ocenjivanja restorana. Prvi put je 1900. godine izdao vodič da ohrabri ljude da putuju po Francuskoj, a od 1926. godine je krenuo da šalje stručnjake za ocenjivanje po restoranima.


„Mišlen” se u potpunosti fokusira na kvalitet hrane, objašnjava Genov, i navodi kako se dodeljuje određeni broj zvezdica:

– Jedna zvezda znači: dobro mesto za odmor prilikom putovanja, veoma dobar restoran u svojoj kategoriji, koji nudi pripremanje hrane na konstantno visokom nivou. Dve zvezde su: restoran vredan obilaska, koji pruža odličnu kuhinju i veoma pažljivo i s visokim znanjem napravljeno jelo, koje je na izuzetno visokom nivou kvaliteta. Tri zvezde: restoran vredan posebne posete, koji pruža nesvakidašnju kuhinju, gde gosti jedu izuzetno dobro, često u velikoj meri. Prepoznatljiva jela veoma pažljivo poslužena, koja sadrže veoma kvalitetne i retke sastojke.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar