Fruškogorski lipov med na putu za Brisel
Fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina prvi su proizvodi iz Srbije koji konkurišu za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će ti proizvodi dobiti potvrdu kvaliteta u EU krajem naredne godine, kao i da će to otvoriti vrata i drugim srpskim proizvodima na evropsko tržište.
– Već krajem iduće godine očekujemo prve proizvode s oznakom EU na tržištu EU, što će biti putokaz da se još srpskih proizvoda nađe na tržištu EU – rekao je rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Branislav Raketić.
Dodao je da će se u međuvremenu raditi i na izradi specifikacije za futoški kupus, leskovački ajvar i sremski kulen.
– Sada čekamo novi zakon o šemama kvaliteta za poljoprivredne prehrambene proizvode, koji će pružiti pravni osnov za dobijanje evropske oznake kvaliteta – rekao je on.
Nakon usvajanja tih propisa i zvanično će, kaže, moći da se pošalju na odobravanje Evropskoj komisiji specifikacije za fruškogorski lipov med, ariljsku malinu i pirotski kačkavalj.
On objašnjava da je selekcija proizovoda koji treba da dobiju oznaku EU kvaliteta pravljena po različitim kategorijama kao što su: vrste hrane, proizvodi s većim izvoznim potencijalom za tržište EU, ruralni aspekat i drugi.
Kaže da će zaštitom geografskog porekla na nivou EU proizvođači dobiti mogućnost da bolje plasiraju svoje proizvode, kao i da će to biti velika prilika za srpskog seljaka za razvoj turizma u tim krajevima.
– Nadam se da će to dosta uticati i na srpsku ekonomiju, a pre svega na proizvođače – rekao je Raketić, i istakao da srpski proizvodi teško mogu biti konkurentni cenom i obimom proizvodnje, ali da svakako mogu svojim kvalitetom.
– Velika će biti konkurencija na tržištu EU, gde ima oko 3.000 proizvoda koji su zaštićeni na nivou EU – procenjuje Raketić, koji očekuje da će se ariljska malina najbolje plasirati.
Zamenik predsednika novosadskog Udruženja pčelara „Jovan Živanović” Đorđe Mrkić kaže za „Dnevnik” da pčelari sada rade po Zakonu o oznakama geografskog porekla, ali da naša zemlja treba da regulativu uskladi s evropskom i donese pravilnik o šemama kvaliteta do kraja godine, da bi lipov med s Fruške gore, uz pirotski kačkavalj i ariljsku malinu dobio evropsku znaku o zaštićenom geografskom poreklu.
– Ova godina je bila loša za pčele i medare pa je najvažnije da je med kvalitetan i da se proizvodnja održi dok ne počne da radi Preduzeće za pakovanje meda „Fruškogorska košnica” u Grabovu. Imamo izgrađen objekat, opremu i dozvolu za rad pa kada počne pakovanje, na pčelarima je da se izbore za tržište i počnu da kupuju nove pčele i košnice i šire proizvodnju – kazao je Đorđe Mrkić i dodao da Grad Novi Sad nesebično pomaže, ali i podstiče pčelare, jer iz godine u godinu finansira troškove sertifikacije fruškogorskog lipovog meda da bi za taj proizvod pčelari imali markicu geografskog porekla.
– Imamo već nezvanične informacije o tome da je fruškogorski lipov med visoko ocenjen kod evropske komisije za ocenjivanje kvaliteta meda i da je tako na putu da stekne evropski oznaku, što bi nam otvorilo vrata da brže i skuplje domaći med plasirano na veliko tržište EU – kazao je Mrkić.
Po njegovim rečima, sertifikaciju za oznaku geografskog porekla ove godine čeka da dobije dvadesetak pčelara, koji su za dobijanje oznake prijavili 11 tona lipovog meda s Fruške gore.
Z. Delić