Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Maštoviti Kikinđani spremaju razne slatkiše od sušene ludaje

22.09.2020. 09:03 09:08
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

KIKINDA: Za tri i po decenije koliko se u Kikindi priređuje manifestacija „Dani ludaje”, bundeve ili ludaje su postale svojevrsni brend najvećeg grada na severu Banata.

Nutritivna vrednost i primena bundeva u svakodnevnoj ishrani i prehrambenoj industriji je poznata, a da od karakterističnog naranyastog mesa plodova ludaje može da se pravi svašta, potvrđuje maštovitost Kikinđana, koju oni potvrđuju kada im u goste na „Banatski fruštuk” dođu brojni posetioci sa svih strana.

Nikola Filipović predsednik Upravnog odbora  Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija” smatra da šansu za prodor na tržište ima i sušena ludaja, koju su ponudili za degustaciju na štandu „Banatske lenije”.

- Ovo je proizvod sa dodatom vrednošću, što je jako bitna stavka i pravi je prirodni slatkiš kojim možete ponuditi goste kada vam dođu, ili kao poklon. Logično je da se iz Kikinde ponudi takav proizvod. Verujemo da će to u narednom periodu biti komercijalna priča, što rešavamo sa Gradskom upravom Kikinde, tako će se sušena ludaja ponuditi u maloprodajnim objektima. U pripremi sušene ludaje moramo još da koristimo fruktozni šećer kao prirodni konzervans, što je jedini dodatak u ovom proizvodu, dovoljno dugo može da stoji i interesantan je za konzumiranje - smatra Filipović. Zbog velikog interesovanja namere su da se uđe u komercijalnu proizvodnju, a prema rečima Filipovića predstoji izrada kompletnog projekta koji treba da pokrije proizvodnju i ubiranje plodova u poljoprivrednim gazdinstvima i neophodnu infrastrukturu, a udruženje ili zadruga biće pravno lice koje će se baviti pripremom i plasmanom proizvoda na bazi sušene bundeve. Tako bi se prema uveravanju Filipovića na najkvalitetniji način došlo do korisnika na tržištu.

Hit je na minuloj manifestaciji bio sladoled sa ukusom bundeve koji je ponudila Smilja Francuski

Pivo sa ukusom ludaje i začinima već drugu godinu u ponudi je iz zanatske pivare Radice Panića iz Kikinde.

- Prvi put smo domaće pivo od ludaje pravili prošle godine. To je sezonsko pivo začinjeno bundevom koja se prvo ispeče u rerni i doda se receptu za redovno svetlo pivo. Zadovoljni smo jer ovo pivo dosta dobro ide. Lane se prvog dana popilo sve što smo napravili, a potražnja je bila dobra i na ovogodišnjoj manifestaciji - kaže Panić.

Sladoled sa ukusom ludaje prvi put je ponudila Smilja Francuski. Ona inače drži pokretnu sladoleyinicu, a sladoled sa ludajom je pripremila zbog „Dana ludaje”.

- Jedini recept sam pronašla na internetu i pravi se kao svi drugi voćni sladoledi, samo što je ludaja pečena tako da je ukus kao pita od bundeve. Kikinđani inače vole ukus bundeve, tako da su pohrlili da probaju sladoled - zadovoljna je Smilja Francuski.

Inače, bureyinica „MB-Baja” Bilbijana Maksića iz Kikinde u kojoj se spravlja petnaestak vrsta bureka ima u ponudi i burek sa ludajom, a sezona potraje kada prispeju plodovi sa njiva pa dok potraje naranyžaste sirovine.

Tekst i foto: M. Mitrović

 

Piše:
Pošaljite komentar