Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U susret drugoj rundi konsultacija: Vučić odlučuje - SPS i(li) SPAS

14.09.2020. 08:47 09:06
Piše:
Foto: Tanjug

BEOGRAD/NOVI SAD: Novu vladu Srbija bi, kako se očekuje, trebalo da dobije krajem ovog meseca. Kako je nedavno najavio predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, za taj posao rezervisao je vreme nakon Vašingtona i Brisela. On je konsultacije o novom timu za Nemanjinu počeo pre dva meseca, ali za sada javnost ne zna mnogo više detalja o tome.

Naime, u tom prvom krugu razgovora s parlamentarnim strankama bilo je reči, barem kako tvrde učesnici, o načelnim, političkim pitanjima, a konkretan poziv za učešće u vlasti, raspodela resora i kadrovska rešenja ostavljeni su za drugu rundu konsultacija. Sada se čeka ponovni Vučićev poziv na Andrićev venac, a ostaje da se vidi da li će on biti upućen samo onima s kojima je razgovarano u julu, ili će krug sagovornika biti eventualno proširen i na predstavnike stranaka koje su učestvovale na izborima, a nisu prešle cenzus. Kada se razgovori završe, trebalo bi da bude održana sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, a zatim i Glavnog odbora, na kojoj će biti doneta konačna odluka o sastavu buduće vlade. Glasanju o novom kabineta prethodiće i izbor predsednika Skupštine Srbije, koji će razrešiti dilemu o tome da li Maja Gojković ostaje na Trgu Nikole Pašića, ili se seli u ministarski kabinet u Nemanjinoj.

Ako bismo pravili trenutni rezime prema dosadašnjim izjavama predsednika, nova vlada pretrpeće značajne kadrovske promene, u njoj će biti uglavnom mlađi, energični ljudi, biće novih lica, samim tim i iznenađenja, kao i to da za čelnu poziciju u njoj i dalje figurira više kandidata. Za sada su u igri tri imena za mandatara – dosadašnja premijerka Ana Brnabić, potpredsednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar i prvi na izbornoj listi SNS-a Branislav Nedimović. Situacija bi trebalo da bude jasnija krajem ove nedelje i početkom sledeće, pošto u petak, 18. septembra, treba da bude izabran prvi čovek Sremske Mitrovice, a u ponedeljak, 21. septembra, novosadski gradonačelnik. Mnogi su iz poslednje Vučevićeve izjave zaključili da on ostaje na svojoj poziciji jer je nedavno rekao da će po treći put učestvovati u formiranju gradske vlasti, a dobro obavešteni izvori tvrde da Nedimović ostaje na ministarskoj poziciji. Ukoliko se ta predviđanja potvrde, Ana Brnabić bila bi predsednica Vlade i u novom mandatu.


Ceo mandat, ili kraći?

Aktuelna vlada, s Anom Brnabić na čelu, izabrana je 27. juna 2017. godine, nakon što je Aleksandar Vučić izabran za predsednika Srbije. On je položio svečanu zakletvu 31. maja te godine i od tada je počeo da mu teče predsednički mandat. Njegova najava da postoji mogućnost da mandat nove vlade bude godinu i po – dve, znači da ne isključuje i varijantu da zajedno s predsedničkim izborima, u paketu budu održani i parlamentarni. Samim tim, veća je izvesnost da Ana Brnabić ostane na premijerskoj poziciji jer ni kabinet koji je do sada vodila nije imao ceo četvorogodišnji mandat.


Nepoznanica su i imena budućih ministara. U petak će biti održana i sednica gradske skupštine Zrenjanina, a mediji kao najizvesnijeg kandidata za gradonačelnika vide aktuelnog ministra privrede i prvog na odborničkoj listi Gorana Kneževića. Njegov izbog na tu poziciju značio bi i da on više neće biti u Vladi. Isto tako, predsednik SDPS-a Rasim Ljajić, zadužen za resor telekomunikacija, trgovine i turizma, izjavio je da u ovom krugu ne planira ministarsku fotelju.

Povodom  komentara u javnosti i kritika vanparlamentarne opozicije što Srbija još nije dobila novu vladu, Vučić je primetio da bi, da je požurio s njenim sastavljanjem, ljudi rekli da je sve isto, a kada duže razmišlja o tome, onda kažu da je sve to igra i spektakl. Navodi da je do sada u medijima izbrojao 70 mogućih ministara.

Navodeći da radi na formiranju vlade sa saradnicima i prijateljima, poručio je građanima da ne veruju u ono što pročitaju u medijima o navodnom sastavu nove vlade jer su „sve to izmišljotine”.

Te imaće SPS dva ministra, tri... te biće ministri ovi ili oni, neki se preporučuju pa skromno kažu da to ne očekuju, ali da su na raspolaganju... sve laž do laži, rekao je nedavno Vučić.


Jedino je siguran SVM

Kad je o manjinskim strankama reč, za sada je jedino SVM obezbedio svoje mesto u vladajućoj koaliciji. Lider te stranke Ištvan Pastor je posle zvaničnih razgovora kod predsednika rekao da će SVM biti deo vladajuće većine na republičkom, pokrajinskom i lokalnim nivoima i participiraće u izvršnoj vlasti.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić juče je izjavio da bi njegova stranka bila deo vladajuće koalicije, ali samo ako dobije ministarstvo ili ide u ozbiljnu opoziciju. Ministarsko mesto su još na konsultacijama kod Vučića zatražile partije Albanaca s juga Srbije. Predsednik SDA Sulejman Ugljanin jedini je predstavnik partije koji nije učestvovao u konsultacijama o formiranju Vlade.


Pre mesec dana je otkrio da će stranačkim kolegama predložiti dva koncepta za formiranje nove vlade.

Jedan je prosta koalicija s jednom političkom partijom, neću da kažem sada kojom, a drugi koncept je neka vrsta koncentracione vlade, s obzirom na to da nam preti talas korone na jesen, tu je situacije oko KiM, svetske ekonomske krize, pa da za godinu i po idemo na nove parlamentarne izbore. Ja sam bliži prvom konceptu, ali još ćemo da vidimo, poručio je Vučić.

Kao i kod formiranja prethodne vlade, on je istakao da se u tom poslu ne bavi matematikom već politikom i da gleda šta će se dešavati u Evropi i svetu da bi našao najbolje rešenje za Srbiju. Na pitanje koji procenat ministara će biti promenjen, odgovorio je da ga procenti ne zanimaju, ali da će svakako biti promena.

Lista predvođena naprednjacima je na parlamentarnim izborima 21. juna ubedljivo pobedila sa 60,65 odsto i ima 188 mandata, što im omogućava da sami formiraju vladu. U parlament su ušle još samo dve većinske liste – SPS-a i Jedinstvene Srbije s 32 mandata, kao i SPAS Aleksandra Šapića s 11 poslanika. Šapić je nedavno izabran za predsednika novobeogradske skupštine, pa se na osnovu toga može steći utisak da, ukoliko se Vučić odluči za koalicionu vladu, njegov izbor, iako se za sada o tome ne izjašnjava, ipak bude SPS i po treći put. Rok za izbor ministara i predsednika Vlade ističe 2. novembra.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Čeka se "drugi krug" konsultacija i nastavak skupštine

Čeka se "drugi krug" konsultacija i nastavak skupštine

10.08.2020. 18:14 18:16