Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Enolog Tatjana Pećerić: Koreografija u bocama vrhunskog vina

06.09.2020. 12:39 12:42
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Na svetski vinski put Tatjana Pećerić je krenula po završetku osnovnih studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, a sada angažman ima u poznatim vinarijama u Kataloniji, gde od 2018. ima i svoj vinski brend “Koreografia” u boci.

Posle vinogradarstva i voćarstva na novosadskom Poljoprivrednom fakuleta Tatjana Pećerić je master studije u okviru Vinifera euro master programa završila u Montpeljeu u Francuskoj i Gajzenhajmu u Nemačkoj, a potom praksu sticala u vinarijama u francuskom Bordou, Novom Zelandu, Kanadi, Španiji i Švajcarskoj, da bi se od pre četiri godine skrasila u regiji Priorat u Kataloniji, u Španiji, gde je glavni enolog u vinariji “Teroir al Limit”, glavni je enolog i predstavnik još vinarije “Teroir Sense Fronteres” u regiji Montsant istih vlasnika.

- U porodici je jedino moj deda s mamine strane imao mali vinograd, ali moja ljubav prema vinu se javila kasnije, spontano bez nekog posebnog razmiš­ljanja i planiranja - priča Tatjana Pećerić. - Uvek me je privlačilo nešto što je dinamično i što se tiče prirode, pa mi je u školi uvek biologija bila glavni predmet. Šesnaest godina sam igrala folklor u KUD “Mladost” u rodnom gradu, pa sam dobila priliku da putujem van granica Srbije. U Francusku smo godinama odlazili na dvonedeljne turneje. Kada sam krenula na turneje imala sam 15 godina i tada još nisam nešto mnogo znala o vinu, ali me je nekako zavela francuska vinska kultura.

U porodicama u Francuskoj gde su subotički folklorci boravili, uz sto pun hrane, uvek je bilo i vina. Tatjana veli da je to prevagnulo u opredeljenju da nakon gimnazije studira vinogradarstvo i voćartsvo, uvidevši da je to upravo ono što je zanima.

- Bila sam dobar student i imala sam sreće da dobijem stipendiju bez koje ne bih mogla da priuštim sebi master na Vinifera euro programu. To je internacionalni program gde je u istoj grupi bilo 35 kolega iz sveta. Za master rad izabrala sam Nemačku, u Institutu u Gajzenhajmu koji je svetski poznat i cenjen u vinarstvu - napominje naša sagovornica, koja kaže da je uz kolege s kojima je bila na master studijama progledala u svet vina. 

Tatjana naglašava da je od studija shvatila da je njen put organska, održiva i biodinamična proizvodnja vina i da time želi da se vodi i bavi u životu.

- S velikim oduševljenjem sam radila i sticala iskustvo nekoliko godina širom sveta, uvek na manjim, familijarnim imanjima koja su se bavila isključivo ovom vrstom proizvodnje kako u vinogradima, tako i u vinarijama, koja su se vodila istom vizijom koju imam. U Bordou sam bila pola godine na poziciji asistenta vlasnice vinarije koja je enolog, što mi je bilo prvo veliko iskustvo, gde sam prošla sve od čišćenja tankova do donošenja odluka u proizvodnji vina. Posle četiri meseca u Novom Zelandu godinu dana sam provela u Kanadi, pa četiri meseca imala prvo iskustvo u regiji Priorat u Španiji,  potom sam bila godinu i po u jednoj vinskoj regiji u Švajcarskoj, da bih se od 2016. godine skrasila u Prioratu, gde sam dobila priliku za stalni angažman. Prihvatila sam ponudu jer sam videla da imam mogućnost za napredovanje u karijeri - otkriva Tatjana.

U vinariji u kojoj je dobila stalni posao Tatjana je zahvaljujući stručnosti, predanosti vinu i zalaganju iz godine u godinu učvršćivala poziciju, stekavši poverenje, pa je 2017. godine preuzela proizvodnju vina i kontrolu u dve vinarije u različitim vinskim regijama Priorat i Montsant, a godinu kasnije još veću odgovornost da bude glavni enolog.

- Dosta je obaveza i odgovornosti, ali je mnogo zanimljivo i izazovno, što iziskuje puno energije i vremena, ali meni to odgovara. Dokazati se u svetu vinarstva nije lako, pogotova kao žena, što danas u toj branši nije toliko tabu tema, jer nas ima dosta uspešnih i poznatih. Svojim radom, stečenim iskustvom i vizijom dospela sam do pozicije gde mogu da pokažem ono što znam. Mislim da je bitno da se pronađu pravi ljudi koji mogu da vas podrže u onom što radite - smatra Tatjana.

Ona napominje da joj svi obično govore, kako je moguće to sve ostvariti u maloj sredini, jer selo u kome živi ima 75 stanovnika, većinom starih.

- Vinarija je svetski poznata i što se kvaliteta vina tiče visoko smo kotirani. Za vino koje  se zove “Les Manjes” iz berbe 2016. godine, dobili smo 100 poena od Roberta Parkera, koji je jedan od najpoznatijih kritičara i degustatora vina u svetu, a to dobijaju samo vina ekstra kvaliteta. Svaki dan radimo na tome da kvalitet bude što bolji. Regija Priorat je čuvena po crvenim vinima, a lokalne poznate sorte su grenaš i karinjan. Regija je jako specifična u brdima, udaljenim sat i 45 minuta vožnje automobilom od Barselone - objašnjava Tatjana Pećerić.          

Od kada se počela baviti vinom Tatjana je imala želju da stvori svoj vinski brend. Ona napominje da je lepo kada kao enolog za nekoga proizvodiš vino, ali imati svoje vino je ipak nešto posebno.

- Da imam svoje vino prilika mi se ukazala još dok sam boravila i radila u Švajcarskoj, ali sam nekako baš pre berbe prešla u Španiju, pa sam tu mogućnost iskoristila 2018. godine - objašnjava Tatjana - To je mešavina  sorti grenaš i karinjan, koje se uzgajaju na nadmorskoj visini od 750 metara, na predivnom zemljištu i stvarno su specifične. Vinograd nije moj, a prijatelj čiji su, drži ih  u organskim uslovima. Vino koje sam osmislila ima svoj karakter, nije spravljano u buradima nego u amforama, istinski održava mesto gde se uzgaja vinova loza i grožđe koje ona rađa. U vinarijama u kojima radim inače sve se obavlja tako da odražava regiju iz koje dolazi grožđe, sav primarni ukus vina je zadržan i nema drugih dodataka, poput vanile, kokosa ili dodataka, slatkih tanina, kojih ima u nekim drugim vinima, na šta su ljudi navikli. Svoj vinski brend sam nazvala “Koreografija” jer sam htela da ga povežem sa time što me je igranje u folkloru dovelo do Francuske, gde sam upoznala kulturu vina i prosto mislim da je vinarstvo kao i igra, nešto gde možeš da se izraziš. Htela sam da moje vino bude omaž toj igri i zove se “Pas De Deux”, što je u prevodu “igra u dvoje”, odnosno igra dve lokalne sorte grođa. 

Vino koje pravi naišlo je na interesovanje ljubitelja “božanske kapljice”, a Tatjanina produkcija je za sada dosta skromna. Prva serija iz 2018. je stala u 1.200 boca, što smatra da je dosta za početak, ali već naredne godine je napravila 2.400 boca.

- Ne planiram da na ovome stanem i imam još projekata i u glavi i na papiru, tako da bi trebalo uskoro da ih ostvarujem. Želja mi je da nastavim sa drugim vinima, da se brend “Koreografija” proširi. Boca vina brenda “Koreografija” u vinskim radnjama košta 36 evra i pristupačna je u odnosu na kvalitet i uslove u kojima se stvara, rekla bih da je na svom mestu. U vinariji gde radim imamo vina čije cene se kreću od 16 do 280 evra po boci, tako da je moje vino prihvatljivo za ovdašnje tržište i cenom i kvalitetom. Degustirala su ga dva najznačajnija kritičara Robert Parker i Yems Sukling i dali su mu 93 poena, što je za vino visoka ocena  imajući u vidu da je novo na tržištu. Treba znati da mi ovde vina pravimo arhaično, na starinski način, u njega se unosi mnogo ljubavi i ručnog rada, pa se grožđe nogama u kacama gazi. Ima ljudi koji znaju to da cene i uživaju u svakoj čaši i boci vina - zaključuje Tatjana Pećerić, uz želju da se vina koja spravlja u Španiji u dogledno vreme nađu i na tržištu Srbije.

Milorad Mitrović

Piše:
Pošaljite komentar