Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Crna Gora: Protestne litije u više opština

27.08.2020. 22:33 23:33
Piše:
Izvor: pixabay.com

PODGORICA: U više crnogorskih opština i večeras su održane protestne šetnje zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, prenose crnogorski mediji.

Okupljanja su organizovana u Andrijevici, Bijelom Polju, Beranama, Baru, Danilovgradu, Nikšiću, Podgorici...

Građani Berana su večeras tokom protestne šetnje zbog Zakona o slobodi veroispovijesti na prilazu manastiru Đurđevi stupovi, u ulici Dušana Radevića, razvili ogromnu trobojku, dužine 120 metara, pišu Vijesti.

Oni su se na raskrsnici kod magistrale zadržali nekoliko minuta, skandirajuci "ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", da bi zatim zastavu lagano proneli do manastira.

Pravoslavni vernici iz Nikšića sabrali su se na Trgu Šaka Petrovića, ispred Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog, i ponovo iskazali protivljenje skandaloznom Zakonu o slobodi veroispovesti.

Okupljenim se obratio i prof. dr Zdravko Krivokapić, i pozvao narod da se „olovkom" suprotstavi režimu i izbori za pravdu i bolju budućnost, koju svi zaslužujemo.

Rekao je da je pobeda jasna i zaslužena, i da će DPS imati manje glasova od liste Za budućnost Crne Gore.

Krivokapić je dodao i da će znati da sačuva pobedu, i da će režim morati da ode - jer narod tako hoće, piše In4S.

Uz poznatu koreografiju, vernici su pronosili ulicama grada duh slobode, poručujući da neće dati svetinje.

Na velikom platou na Nikoljcu, pored crkve Svetog Nikole, okupili su se Bjelopoljci kako bi iskazali podršku SPC u borbi za očuvanje svetinja.

Tokom šetnje kroz Nikoljac, a zatim centralnim gradskim ulicama, do crkve Svetog Petra i Pavla, uzvikivali su „Ne damo svetinje", „Crna Gora i Srbija, to je jedna familija", „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora, Milo lopove" i slični.

I u Pljevljima je organizovana protestna šetnja za odbranu svetinja. Veliki broj građana okupio se na Trgu Patrijarha Varnave odakle su krenuli ulicama grada.

Portali podsećaju da već nekoliko dana zaredom građani samoinicijativno organizuju protestne šetnje i auto-litije širom Crne Gore.

Okupljanje u Podgorici: Građani u protestnoj šetnji

Veliki broj građana okupio se večeras ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Oni su sa delom vernika, koji su bili u hramu na služenju molebana, krenuli u protestnu šetnju, kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, izveštavaju Vijesti.

Okupljanje je, kako tvrde prisutni, organizovano spontano, tek im je danas javljeno da dođu ispred podgoričkog Hrama.

Šetnja je krenula od Hrama, Bulevarom Džordža Vašingtona uz povike: "Ne damo svetinje, Milo lopove".

Saobraćaj je obustavljen na Bulevaru Džordža Vašingtona gde je primetno prisustvo policije koja reguliše, između ostalog i saobraćaj.

Građani se kreću bulevarom Jovana Tomaševića pored zgrade stare Vlade, čuju se uzvici "Kosovo je Srbija", "Milo lopove"...

Primećeno je i da se ne nose maske, niti da drže distancu.

Prema aktuelnim merama, podsećaju Vijesti, usvojenim u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori, javna okupljanja se ograničavaju na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na celoj teritoriji Crne Gore, uključujući i decu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mera.

Autor:
Pošaljite komentar
Protesti i večeras u više crnogorskih gradova

Protesti i večeras u više crnogorskih gradova

26.08.2020. 23:16 23:18
Održane protestne litije u Nikšiću i Beranama

Održane protestne litije u Nikšiću i Beranama

19.08.2020. 23:11 23:13