Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počelo 37. letnje „Raspustilište“ - šareno i sadržajno

25.08.2020. 14:44 14:58
Piše:
Foto: Dnevnik, B. Pavković

Letnji program 37. manifestacije „Raspustilište” započeo je juče, 24. avgusta, uz nekoliko radionica u Novosadskom dečjem kulturnom centru.

Ovogodišnji program prilagođen je merama zaštite, te se odvija kroz rad u malim grupama, do maksimalno deset učesnika. Zagrevanje za školu motiv je koji prati aktivnosti manifestacije, a prva jučerašnja radionica „Jutarnje razgibavanje” svakako je asocijacija i priprema za časove fizičkog vaspitanja. U okviru radionice, kroz sportske igre i takmičenja u preskakanju vijače, pikadu, između dve vatre i prelasku poligona, deca su vežbala motoriku, spretnost, fizičku kondiciju, izdržljivost i timski duh.

– Sportska radionica je zabavna zbog igara, dobra je za rekreaciju i zdravo je baviti se sportom – potvrdila je učesnica radionice Hana (10). – Ja mnogo volim sport i treniram atletiku. Moji su hteli da me upišu na odbojku, ali izabrala sam atletiku zbog brzine i, pre svega, zbog Ivane Španović, koja mi je najomiljenija atletičarka na svetu. Na „Raspustilište” dolazim već četiri-pet godina. Prošle godine smo tu imali Cirkus, koji mi se najviše svideo. Probala sam da hodam na štulama i baš mi je bilo zanimljivo. A na današnjem „razgibavanju” najbolji mi je bio poligon na kojem smo trčali i preskakali prepone, a to radim i na atletici, i zato mi se najviše dopao.

Nastavak programa obeležila je radionica „Slika od vune (pustovanje)”, na kojoj su mališani imali priliku da nauče osnove rada i oblikovanja vunom i kako je moguće napraviti sliku ili skulpturu od vune.

– Deca se s tom tehnikom sigurno susreću prvi put, nije reč o klasičnom slikanju, boje su živopisne, tako da se nadam da im je zabavno – objasnila je diplomirani grafičar i likovni pedagog Ljubica Tankosić, koja vodi radionicu. – Za decu je to značajno najpre zbog razvoja grafo-motorike, mašte, kreativnosti, kao i međusobnog druženja, a s druge strane, dobro je da se upoznaju s plemenitim materijalima. Sve ih to podstiče da razmišljaju.

Program prvog dana letnjeg „Raspustilišta” obeležile su još tri radionice – „Pokretne slike”, „Da li spavaju brojke i slova?” i „Muzikica”. Filmska radionica „Pokretne slike” upoznaje decu s osnovama izrade filma.

– Tokom prvog časa obično se upoznajemo, a već drugog počnemo razradu nekih malih scenarija u odnosu na mogućnosti u njihovom uzrastu – otkriva reditelj i voditelj radionice Marko Kaćanski. – Razrađujemo scenarije, usput im govorim o važnim stvarima vezanim za film, i na narednim okupljanjima snimamo. Ovogodišnje druženje traje tri časa, ali svakako ćemo se lepo družiti i kreativno ispuniti vreme, a oni će nešto naučiti. Njima su, konkretno, najbliskije teme video-igara, deo snimamo profesionalnom kamerom, nekad i telefonom, što je njima lakše, pa se i sami uključuju. Do sad je bilo dobrih rezultata i nadam se da će sve to i dalje trajati.


U okviru radionice, kroz sportske igre i takmičenja u preskakanju vijače, pikadu, između dve vatre i prelasku poligona, deca su vežbala motoriku, spretnost, fizičku kondiciju, izdržljivost i timski duh

Filmska radionica ima dugu tradiciju, u okviru „Raspustilišta” sigurno 15 godina.

– Učestvovao sam već na radionici, ovo je treći put – rekao je devetogodišnji Filip. – Snimali smo filmove, prošle godine je jedan film bio o tome da smo se zaglavili u jednoj igrici pa je trebalo da pronađemo način da izađemo, a drugi je bio na temu preživljavanja, to je bila moja ideja. Glumili smo decu koja su doživela brodolom i našla se na ostrvu. Tu je bilo staro selo iz kojeg smo stalno čuli neku buku, a našli smo još jedno izgubljeno dete. Značajno je upoznati filmski svet jer, to je nešto što ima budućnost.

Letnji program „Raspustilišta” trajaće do 28. avgusta.

B. Pavković

Autor:
Pošaljite komentar