Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Karlovačkoj gimnaziji: Odeljenja se dele na dve grupe od najviše 16 učenika

25.08.2020. 10:16 10:20
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Od tri škole u Sremskim Karlovcima – osmoletke, Karlovačke bogoslovije i Karlovačke gimnazije, za sada je jedino u poslednjoj poznato kako će startovati nastava u predstojećoj školskoj 2020/21. godini, s obzirom na preporuke zbog epidemije koronavirusa.

Kako saznajemo od direktora najstarije srpske gimnazije Radovana Kovačevića, na osnovu rezultata ankete roditelja učenika, koja pokazuje da je više 95 odsto njih za kombinovani metod, Pedagoški kolegijum i Tim za obezbeđivanje kvaliteta i razvoja škole, doneli su u petak odluku o načinu realizacije nastave u skladu s dopisom Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja i specifičnostima te filološke gimnazije.

Po Kovačevićevim rečima, odeljenja će biti podeljena na dve grupe od najviše 16 učenika, unutar kojih bi bilo po maksimum osam đaka iz obe jezičke grupe. Učenici svakog odeljenja podeljeni na dve grupe, nastavu će pohađati naizmenično, tj. svake druge sedmice, dok će je u periodu kada nisu u školi, pratiti na daljinu u skladu s odlukom Pedagoškog kolegijuma koja je važila u prethodnoj školskoj godini, a to podrazumeva upotrebu „Gugl učionice” i aplikacija s integrisanim konferencijskim alatima, uz mogućnost da se učenici opredeljeni za onlajn nastavu, kao i oni koji u datoj sedmici nastavu prate od kuće, uključe i čas prate u realnom vremenu video-pozivom uz pomoć „Zuma” i sličnih aplikacija.  – Svako odeljenje bi trebalo da pohađa časove u istoj učionici tokom celog nastavnog dana, osim kada se odeljenje deli na grupe usled različitih jezičkih nastavnih predmeta, kao i na nastavi srpskog jezika – objašnjava Kovačević. – Veliki odmor će biti nakon drugog i četvrtog časa i svaki će trajati po 15 minuta, da bi se izbegla gužva prilikom boravka u školskoj kantini. Nastava će se odvijati po skraćenoj satnici u dve smene. Čas će trajati 30 minuta, a prepodnevna smena će počinjati u 7.30 i završavati se u 11.50, a popodnevna od 13.30 do 17.50 časova, dok će se između smena od 11.50 do 13.30 obavljati dezinfekcija prostorija.

Kovačević napominje da će škola nastojati da, u saradnji s Javnim gradskim saobraćajnim preduzećem „Novi Sad”, obezbedi potreban broj zglobnih autobusa pred početak svake smene i po njenom završetku.


Na raspolaganju sva digitalna pomagala

Direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević podseća na to da profesori imaju mogućnost upotrebe aplikacija kao što su „Zoom”, „Google”, „Meet“ i druge za vreme neposrednog rada u učionici da bi grupa učenika koja je kod kuće mogla pratiti nastavu u toku realnog vremena. Materijali se postavljaju onlajn u „Gugl učionicu” da bi bili dostupni svima. Nastavnici će biti na raspolaganju za konsultacije sa svojim učenicima u tim učionicama.

Profesori kojima takakv vid nastave s upotrebom konferencijskih aplikacija ne godi, i dalje imaju mogućnost korišćenja „Gugl učionice” kao osnovne platforme za učenje i onlajn aplikacija za komunikaciju s učenicima. Odeljenske starešine će proslediti spiskove učenika s izabranim modelom nastave svim članovima odeljenskog veća da bi se mogli evidentirati izostanci učenika opredeljenih za kombinovani model nastave.


– U ponedeljak, 31. avgusta, biće održan prvi sastanak s roditeljima i učenicima prvog razreda, uz poštovanje svih mera prevencije  i zaštite zdravlja – ističe Kovačević, i dodaje da je pridržavanje mera zaštite zdravlja učenika i zaposlenih obavezujuće za sve. – Merenje temperature i dezinfekcija ruku biće pri ulasku u Gimnaziju. Dežurstva profesora bi trebalo da budu po posebnom protokolu, u skladu s merama prevencije i njihovog poštovanja. Smer kretanja, ulaska i izlaska iz škole će biti označen i kontrolisaće se da bi se izbegla gužva na hodnicima. Tokom nastavnog dana učenicima neće biti omogućeno da napuštaju zgradu škole da bi se smanjio rizik po njihovo zdravlje.

Gimnazijalci će, kako kaže njihov direktor, biti ocenjivani isključivo tokom neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, što znači onda kada su u školi uz uvažavanje svih principa ocenjivanja.

Zorica Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar