Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Samo jedinstvom možemo da očuvamo zemlju

07.08.2020. 12:08 13:02
Piše:
Izvor: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na jedinstvo u ne lakoj situaciji i izazovima pred kojima je zemlja, jer se, kaže, samo tako može očuvati zemlja, ostvariti uspesi i trasirati još bolji put u budućnost.

„Za nas situacija nije laka. Na međunarodnoj sceni se ne mogu prognozirati mnoge stvari. Nije jednostavno reći, na primer, šta možemo očekivati ni u odnosu između Moskve i Minska, pa se ne može predvideti ni pozicija Srbije u odnosima svetskih sila“, objasnio je on.



Vučić je, na konferenciji za štampu, podsetio da svi govore o potrebi priznanja Kosova, kao što pominju kao jedino rešenje za BiH, ne da RS ne postoji, ali da se njene nadležnosti prebace na centralni nivo.



„Zbog toga tražimo od ljudi u Srbiji, ne da političke razlike i demokratija ne postoje, ali da razumeju težinu pozicije u kojoj se nalazimo i da što jedinstveniji nastupamo“, podvukao je on.

Vučić je kazao da samo tako možemo da očuvamo svoju zemlju, ostvarim uspehe i trasiramo još bolji put u budućnost.


Vučić: Naredne nedelje drugi krug konsultacija o vladi

Sledeće nedelje biće održan drugi krug konsultacija o budućoj vladi, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da želi dobro da razmisli pre nego što donese odluku, kako bi ona bila korisna za građane.



"Sledeće nedelje nastavićemo sa određenim političkim strankama, i one tamo nedelje, drugi krug konsultacija. Sužavaćemo krug i izbor onih koji mogu da učestvuju u radu vlade, drugi će u opoziciju. Bićete obavešteni", rekao je Vučić na pitanje o budućnoj vladi, te da li desno od njega na pres konferenciji sedi budući mandatar (ministar poljoprivrede Branislav Nedimović) i zašto je teško doneti odluku.



Vučić je rekao da nije reč o teškom, ali svakako nije reč ni o lakom, već pre svega o odgovornom poslu.


Vučić: Jasna poruka Srbima na KiM da su nepoželjni

Najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK u Prištini je vrlo loše za Srbe na KiM, pošto će biti izloženi vrlo velikom pritisku, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će Srpska lista tome morati oštro da se suprotstavi.



"Verujem da ćete već danas popodne ili sutra imati informaciju od Đurića, jer Srpska lista će tome morati vrlo oštro da se suprostavi".



Vučić ističe da su takvi zakoni poruka da ne želite da vidite Srbe koji žive na Kosovu i da je to jasna poruka srpskom stanovništvu na KiM.



"Mislim da je to čak i američki ambasador Kosnet dobro primetio", dodao je Vučić.



On je podsetio na hapšenje Ivana Todosijevića, zbog reči da je OVK činila zločine.



"Ivan Todosijević je jedan vrlo hrabar i porodičan čovek, momak iz Zvečana, znam koliko se mučio i koliko mu je to teško padalo i mogu da zamislim kako će to teško pasti drugim običnim ljudima", rekao je Vučić.



Ističe da će Srpska lista morati da preduzima određene mere tim povodom.

Beograd očekuje konkretan potez Prištine, a ne štancovanje papira

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će Beograd tražiti u nastavku dijaloga sa Prištinom, 7. septembra, verovatno, da se ispuni dogovoreno iz 2013. godine,a to je Zajednica srpskih opština.



On je rekao da je jasno da SAD i Nemačka neće da povlače priznanje Kosova, već da će gledati kako i na koji način da Srbiju uvedu u to.



"Ono što mene brine je da mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, već se gleda kako da izbacimo neki papir. Zato će srpska strana tražiti od 7. septembra, kada verujem da je nastavak dijaloga, a ja će predstavljati Srbiju tamo, tražiću ispunjenje ugovora iz 2013. godine o formiranje ZSO , koje je potpisano pod okriljem EU", rekao je Vučić.



On je naglasio da Beograd očekuje konkretan potez, a ne štancovanje papira i kada to budu videli videće kako će nastaviti dalje.



"Iz dijaloga nećemo da izlazimo, ali hoćemo stvarni dijalog, a ne dijalog u kome će svakoga dana da nam govore kako treba samo da ih priznamo", naveo je Vučić.



Kaže da Beograd ne zanima prištinsko priznanje jer je Srbija međunarodno priznata zemlja.



"To sam rekao i Palmeru, Grenelu, Tačiju, Lajčeku, svima. Ja razumem njih to je politika njihovih zemalja i nema tu velike politike", zaključio je on.

Želimo dobre odnose, ali ne zasnovane na poniženju Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, pomirenje, ali ne zasnovano na poniženju Srbije i naglasio da jedino što Beograd traži jeste dobar odnos prema Srbima.



Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji, kazao da je logično da on tako misli, ali da se činjenice ne poklapaju s tim što govori.



Ukazao je, na konferenciji za štampu da je Srbija, od 26 dogovorenih tačaka, ispunila 25, dok Hrvatska nije nijednu.



Kazao je da je dato sve što su tražili vezano za Bana Jelačića, pronašli imovinska rešenja, davali pare, rešavali sve što su Hrvati tražili.



Istovremeno je podsetio da broj Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji ne može da se meri, ali da Srbija sve što čini ne meri po broju ljudi, već po tome šta želi da pokaže.



Vučić je podsetio da u Srbiji ima desetostruko manje incidenata i napada na imovinu i ljude.



Ukazao je na napade na automobile sa srpskim tablicama, dodajući da je to kod nas daleko manje, a ujedno državi organi to odmah reše.



Govoreći o tome šta je, između ostalog Srbija uradila za hrvatsku manjinu, pomenuo je da se traži model povratka hrvastkog doma u Sremskoj Mitrovici, što kaže da nije lako i da država nudi zakup na 50 godina po ceni od jednog dinara na mesečnom nivou.



Ukazao je na izgradnju Doma kulture u Tavankutu, kao i na mesta stradanja Hrvatska u Srbiji tokom 1990-tih, te i osnivanje vaspitno obrazovnog centra u Suboticu gde je u toku realizacija.



Kazao je da postoje dodatni zahtevi poput biste jednog katoličkog sveštenika, za kojeg neki kažu da ima ustašku prošlost, a neki da nema, pa se radi na utvrđivanju toga.



„Kod nas nemate ulice nikoga ko bi imao takav ugled poput Mile Budaka, koji je za Hrvate govorio nešto što je on govorio za Srbe, kao što je „Srbe na vrbe“. Tih ulica u Srbiji nema, a u 17 gradova u Hrvatskoj ima. Siguran sam da će sada posle proslave „Oluje“ sve te ulice ukinuti, kao i spomenik Barišiću, koji je osuđen u Švedskoj za ubistvo jugoslovenskog ambasadora“, rekao je on.



Vučić je rekao „da će to sigurno biti jedan od rezultata, a ne samo polaganje cveta na jednom mestu“.

Odluku su doneli sami,iako je to suviše važno pitanje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da smatra da je odlazak Borisa Miloševića u Knin suviše važno pitanje, koje je trebalo doneti zajednički i sa Srbijom i sa Srpskom, te da ostaje pri stavu da je Oluja bila etničko čišćenje i da mu ne pada na pamet da učestvuje u proslavlhjanju i legitimisanju te operacije.



Politički predstavnici Srba iz Hrvatske su, kaže, tu odluku suštinski doneli sami i pre nego što su obavestili srpsko rukovodstvo.



"Ako su hteli da pokažu da ih ne interesuju stav Srbije, to su uspeli da pokažu. Nemam problem sa tim. Ali da Srbiju uvlačite u proslavu Oluje u tome nećemo da učestvujemo", rekao je Vučić na konferenciji za medije.



Kaže da on nije učestvovao u napadima na Borisa Miloševića zbog odlaska na proslavu Oluje, ali i da mu ne pada na pamet da pruži podršku tom činu.



Najavljeni odlazak hrvatskih zvaničnika na stratišta smatra civilizacijskim činom i dodaje da će i srpski zvaničnici na svako stratište otići i položiti cvet.



"Ali, da nas uvlačite u priču da kažemo da Oluja nije etničko čišćenje i da nije zločin, to nećemo, ja to neću nikada da kažem. Možete glavu da mi skinete, ja to neću da kažem. Za mene je Oluja najveće ertničko čišćenje na tlu Evrope od Drugog svetskog rata na ovamo", rekao je predsednik.



Trudio se, kaže, da nijednom rečju ne kaže ništa loše o onima koji su izabrali da odu na proslavu Oluje.



"Mi smo imali komemorativni skup, skup tuge i žalosti koje su organitovale Srbije i RS. Imali ste proslavu dana pobede u Kninu. Oni su odlučili da prisustvuju proslavi Dana pobede", konstatuje srpski predsednik.



Imao je, kaže, razgovor sa Miloradom Pupovcem, i rekao je da nema šta da se se saglašava, jer oni donose odkluku, a ta odluka neće promeniti odnos Srbije i Srpske.



Na pitanje šta je Srbije tim činom Miloševića dobila a šta izgubila, odgovara:



"Dobili smo to da Srbi nisu jedinstveni i da jedan deo hrvatske javnosti kaže kako su ovi fini i dobri Srbi, jer oni priznaju da Oluja nije etičko čišćenje, ali da je bila traumatično iskustvo", kaže Vučić.



Poziva sve u Beogradu da nikoga ne linčuju, ni Miloševića, ali, ponavlja, nemojte da nas terate da i mi "slavimo":



"Da slavim, ne pada mi na pamet. Oni koji slave neka objasne to narodu, meni ne moraju", zaključio je.

 

Vučić: Da su znali, stavili bi cveće na auto iz Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da među preostalim Srbima u Hrvatskoj vlada strah da bilo šta kažu i da to čine tek kada se "spuste roletne".



On je je to rekao na konferenciji za novinare upitan da prokomentariše situaciji u Hrvatskoj, kao i to da se mnogi Srbi izjašnjavaju kao Hrvati iz straha.



Podseća da je tokom ranije posete Hrvatskoj sa tadašnjom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović imao korisne razgvore, ali da je tek u Vrginom Mostu jedna srpska familija počela da govori, "kada su se roletne spustile".



"To dovoljno govori o strahu, a to će nam objasniti i hrvatski ambasador", rekao je Vučić, osvrćući se na intervju ambasadora koji tvrdi da je situacija sa srpskom manjinom bolja u Hrvatskoj nego sa Hrvatima u Srbiji.



"Nije ono bio ni srspki automobil. Mislili su da je BG iz Bugarske, zato su uništili auto. Ali da su znali da je iz Srbije oni bi stavili cveće", ironično je primetio predsednik i dodao da se tako nešto ne može dešavati u "evropskim demokratijama".

Vučić:Svi vrše pritisak, država mora da se odupre

Svi vrše pritisak da dobiju tender, a na državi je da se tome odupre, naglasio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



On je tako odgovorio na konstataciju novinara da je pre nekoliko meseci, kada je donosio odluku o uvođenju vanrednog stanja, navodno rekao da je Srbija morala da namešta tendere za firme iz EU, te pitanje da li je zbog toga pokrenuta krivična istraga i koliko je to koštalo Srbiju.



Vučić je kazao da je to govorio oko Bora, gde su Srbiju „maltretirali godinu dana“ da ne može da sklapa međudržavni sporazum sa Kinezima ili Rusima“.



„Terali su nas da čekamo i izgubili smo godinu dana, a time desetine milione evra, a na kraju se niko od evropskih firmi nije javio na tender“; objasnio je on.



Nakon toga, dodaje, traže od nas tendere od obrazovanja do drugih oblasti, uz najavu da ćemo ili to prihvatiti ili će u izveštaju stajati da smo to odbili.

Autor:
Pošaljite komentar
Paket pomoći privredi vredan do sad 5,8 mlrd. evra

Paket pomoći privredi vredan do sad 5,8 mlrd. evra

07.08.2020. 11:36 13:00
Vučić: Za oko 2.000 ljudi manje u bolnicama nego pre 10 dana

Vučić: Za oko 2.000 ljudi manje u bolnicama nego pre 10 dana

07.08.2020. 11:15 13:28
Vučić s predsednikom Azerbejdžana o izvozu naoružanja i vojne opreme

Vučić s predsednikom Azerbejdžana o izvozu naoružanja i vojne opreme

07.08.2020. 10:52 10:54