Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dnevnik” na licu mesta: Uprkos pandemiji „Bari kalebo” ubrzano gradi kompleks u Novom Sadu

25.07.2020. 10:23 10:25
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

Uz regionalni put M-7 prema Zrenjaninu uveliko se gradi kompleks buduće fabrike čokoladae belgijsko-švajcarske kompanije „Bari Kalebo“.

Kako su se reporteri „Dnevnika“ juče uverili na licu mesta, radovi su uveliko u toku. Na Zrenjaninskom putu gradi se fabrika vredna 50 miliona evra, koja bi trebalo da zaposli 100 radnika i da na tržište regiona isporučuje 50.000 tona čokolade godišnje. Najavljeno je da će fabrika biti gotova početkom 2021. godine. Početkom marta polaganjem dve velike čokoladne kocke u temelje buduće fabrike u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i regionalni potpredsednik za Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Rohier van Slehter simbolično su označili početak izgradnje jednog od najvećih i najsavremenijih takvih pogona u svetu.

Najavljeno je da će plate u „Bari Kalebou“ za inženjere i tehnologe će biti na nivou evropskog proseka, a značajno iznad srpskog proseka za one druge, obične radnike. Na istom placu biće i čokoladna akademija, što će značiti dodatni angažman naših ljudi, naših fakulteta, Novosadskog univerziteta...

Gotovo sve čokolade koje poznajemo su zapravo „Bari Kalebo“ čokolade. U ovom delu Evrope biće to najveća  fabrika čokolade, to će mnogo značiti za prerađivačku prehrambenu industriju Republike Srbije, u kojoj smo, inače, u industrijskom smislu, imali najviše problema, rekao je prilikom početka izgradnje fabrike u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I najveći deo sirovina nabavljaće s teritorije Republike Srbije, što će da stvori dodatni lanac i zapošljavanja i profita.


Regionalni centar

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu. Antoan de Sent-Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će „Beri Kalebo„ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da se snovi pretvaraju u planove, zaparložene parcele u najmodernije fabrike.

– Ne samo da će „Bari Kalebo“ ovde praviti najslađe proizvode za svet nego nam takve investicije omogućavaju da deca imaju besplatno obdanište, da đaci dobijaju besplatne udžbenike, da kupujemo nove autobuse i da budemo Evropska prestonica kulture-rekao je Vučević.

Predstavnici kompanije „Bari Kalebo“ istakli su da će to biti centar za inovacije i razvoj proizvoda, a kompanija će investirati u obrazovne kapacitete, i to je prilika za mlade, stručne i ambiciozne ljude. Nisu, kako su naglasili slučajno došli u Novi Sad jer očigledno je da je to grad koji je centar prehrambene industrije i da ima snažnu bazu talenata, Univerzitet i dugu istoriju obrazovanja.

Generalni direktor za Jugoistočnu Evropu Stojan Kemera istakao je da je „Bari Kalebo“ više od čokolade i kakaoa.

– Izbor Srbije i Novog Sada za lokaciju fabrike nije slučajan – rekao je Kemera. – Upravo ta lokacija je centar gravitacije svih naših klijenata, a geografska ekspanzija je jedan od strateških stubova kompanije. To je pravi korak u razvoju naše proizvodno-distributivne mreže i ta fabrika će biti karika koja nedostaje. Verujemo da je razvoj lokalne industrije kritičan faktor uspeha za našu investiciju i naš poslovni model. Investicija će uposliti lokalne proizvođače sirovina, lokalne izvođače u sektoru transporta i logistike i mnogo lokalnih uslužnih biznisa. Gde god je to moguće, nastojimo da koristimo sirovine lokalnog porekla, kao što su mleko u prahu, šećer, i to su naši planovi za Srbiju. Stavićemo Srbiju, Vojvodinu i Novi Sad na mapu sveta. U fabrici u Novom Sadu proizvodiće se, istakao je Kemera, širok asortiman visokokvalitetnih proizvoda na bazi čokolade i kakaoa za industriju i zanatski sektor, za poslastičarstvo i pekarstvo.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Novi Sad dobija fabriku čokolade Beri Kalebo

Novi Sad dobija fabriku čokolade Beri Kalebo

05.03.2020. 09:19 09:24