Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Neophodno unapređenje informacionih sistema na lokalu

23.07.2020. 10:50 10:58
Piše:
Izvor: Unformacioni sistemi u lokanim samoupravama Foto:Dnevnik.rs

Iz NALED-a ističu da su zastarela oprema, nelicencirani softveri, manjak IT stručnjaka, pa i propusti poput nedovoljno čestog menjanja pristupnih lozinki – samo neki od bezbednosnih nedostataka računarskih mreža u lokalnim samoupravama

Građanima Srbije na raspolaganju je mogućnost da niz poslova u lokalnim samoupravama obave elektronskim putem.

 Taj savremeni način obavljanja poslova ima niz pozitivih efekata, a pre svega uštedu i vremena i novca, ali nosi i određene nedostatke. Upravo na opasnosti do kojih može doći prilikom korišćenja elektronskih usluga ukazali su u NALED-u, nakon rezultata dobijenih u istraživanju.

Iz NALED-a ističu da su zastarela oprema, nelicencirani softveri, manjak IT stručnjaka, pa i propusti poput nedovoljno čestog menjanja pristupnih lozinki – samo neki od bezbednosnih nedostataka računarskih mreža u lokalnim samoupravama, koje mogu da ugroze podatke građana iz njihove baze u slučaju hakerskih napada.

Prema podacima RATEL-a, na svakih 39 sekundi u Srbiji dogodi se jedan sajber napad. Kako bi bolje zaštitili podatke građana, poput onih iz matičnih knjiga ili biračkih spiskova, Kancelarija za IT i eUpravu i NALED nekoliko godina unazad intenzivno rade s gradovima i opštinama na unapređenju sistema.

Pored niza besplatnih obuka za administratore na lokalu, u 10 lokalnih samouprava NALED je zajedno sa svojim članicama iz IT sektora sproveo pen-testove bezbednosti, simulirane kontrolisane hakerske napade, iz kojih su usledile brojne korisne preporuke za podizanje nivoa zaštite informacione bezbednosti.


Seminari i obuke

– U okviru projekta koji sprovodimo sa RATEL-om održana su četiri seminara o predstavljanju Modela akta o bezbednosti IKT sistema i merama zaštite, kojima je prisustvovalo 153 učesnika iz 79 lokalnih samouprava – kaže Živković. Nakon seminara održane su i dvodnevne tehničke obuke na sistemu za simulaciju sajber napada za 56 administratora sistema iz 42 lokalne samouprave, koje je sproveo Nacionalni CERT.


Istraživanje o bezbednosti informacionih sistema koje je sprovedeno u 69 gradova i opština pokazuje da 58 odsto lokalnih samouprava nije pro­veravalo bezbednost mreže, a nijedna od anketiranih nije u poslednjih godinu dana testirala plan oporavka u slučaju kolapsa sistema.

Po rečima Ivana Živkovića iz kompanije Majkrosoft i šefa Radne grupe za klaud, podatke i informacionu bezbebdnost Saveza za e-upravu u NALED-u, čak 47 odsto lokalnih samouprava bilo je meta sajber napada, a njih 12 odsto ne zna da li su bili hakovani.

-  U petini samouprava ne postoji zaposleni zadužen za IT, a u ostalim tek na svaka 62 službenika ima jedna specijalizovana osoba za ovu oblast - rekao je Živković. - Svaka druga samouprava ne menja redovno pristupne lozinke, a u mnogima od njih službenici su nedovoljno obučeni, što može da dovede do toga da službenik svoju šifru za pristup da drugome i tako ugrozi bezbednost podataka.

Prema njegovim rečima, 93 odsto ispitanih reklo je da ima antivirus softver, ali je problem to što mnogi ne koriste programe s licencom već besplatne verzije, koje su nedovoljne. On ukazao da je najbolje da se podaci čuvaju na računarima koji nisu stariji od pet godina jer što je stariji operativni sistem - to je lakša meta.

Analiza informacionih sistema lokalnih samouprava deo je projekta Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti informacione bezbednosti, koji NALED sprovodi s RATEL-om, a u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarijom za IT i eUpravu i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

 D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar
Za registrovane na portalu eUprava rešenja u elektronskoj formi

Za registrovane na portalu eUprava rešenja u elektronskoj formi

10.07.2020. 10:19 10:21
I upis u srednju školu elektronski, preko Portala eUprava

I upis u srednju školu elektronski, preko Portala eUprava

08.07.2020. 14:31 14:32
Novi Portal eUprava dostupan građanima Srbije

Novi Portal eUprava dostupan građanima Srbije

03.02.2020. 14:46 14:47