U Srbiji svako dvadeseto dete gojazno
BEOGRAD: Statistika pokazuje da je svaka peta osoba u Srbiji gojazna, a da je gojazno i svako dvadeseto dete, te da se od 1975. godine broj udesetostručio, sa tendencijom daljeg rasta, ocenjeno je na prvoj onlajn konferenciji o pravilnoj ishrani dece koju je organizovala kompanija Mlekoprodukt.
Istaknuto je da gojaznost nije samo estetski problem, nego važno zdravstveno pitanje koje je uzrok mnogih oboljenja, a sve navike kreću iz perioda detinjstva i najranijeg doba deteta.
Kako su gojaznost i nepravilna ishrana dece postali ozbiljni društveni problemi u našoj zemlji, kompanija Mlekoprodukt, deo grupe Savensia fromaž & Dairy odlučila je da da svoj doprinos rešavanju ovog problema kroz edukaciju dece, roditelja, predškolskog i školskog kadra o važnosti pravilne ishrane u razvoju deteta kroz projekat Biser Nutri Akademija.
"Posebno smo ponosni što u Srbiji sprovodimo prvu nacionalnu društveno odgovornu kampanju, Biser Nutri Akademiju, koja je posvećena našim najmlađim potrošačima kroz podizanje svesti o stvaranju zdravih navika u ishrani, vodeći se pristupom Pozitiv fud", istakla je Bojana Momčilov, menadžer za komunikacije.
Na konferenciji se razgovaralo o načelima pravilne ishrane, zdravstenom aspektu pravilne ishrane i sticanju pravilnih navika u ishrani.
"Najbolji recept za pravilnu ishranu je sasvim jednostavan i glasi: dovoljno, ali umereno, raznovrsno, ali mešovito, pravilno pripremljeno i ravnomerno raspoređeno", istakla je dr Snežana Dejanović, specijalista higijene i dijetolog, naglasivši da detetu treba da budu dostupne sve grupe namirnica u odgovarajućem obimu i odnosu kako bi ono moglo da ostvari svoj rast i napredak.
Dr Dejanović je učestvovala u kreiranju Pravilnika o zdravoj ishrani dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta te je govorila o pripremi i distribuciji toplih obroka u školama.
Stručnjaci su saglasni da ishrana deteta treba da bude bazirana na namirnicama biljnog porekla, a neke nedostatke biljne hrane treba nadopuniti namirnicama životinjskog porekla.