Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lutovac otkazao sednicu, nezadovoljni imali "svoj" GO

21.06.2020. 16:02 17:36
Piše:
Izvor: TANJUG / NIKOLA ANDJIĆ

Nezadovoljni članovi Demokratske stranke danas su održali "svoju" sednicu Glavnog odbora i za zamenika predsednika stranke izabrali Dragoslava Šumarca dosadašnjeg potpredsednika DS.

Šumarac je na "sednici GO", koja je održana na stepeništu u holu Madlenijanuma, pozvao članove da se izjasne o održavanju izborne skupštine, na kojoj bi se izabralo novo ruukovodstvo stranke.



Termin održavanja izborne skupštine odrediće organizacioni odbor, na čijem je čelu Vida Ognjenović.



Takođe, je smenjen predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Konstadinović i sekretar IO Darko Simić, odnosno raspušten je IO stranke.



Na sednici na stepeništu bili su Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić - Kena, Branislav Lečić, Dragan Šutanovac, odnosno oni članovi koji su već duže vreme izražavali nezadovoljstvo načinom na koji Zoran Lutovac vodi stranku.

Prethodno je sednica Glavnog odbora Demokratske stranke otkazana, jer dve suprotstavljenje struje nisu uspele da usaglase stavove, a predsednik stranke Zoran Lutovac rekao je da nije bilo uslova da detaljnije predstavi izveštaj o radu, dodavši da je suština da je stranka odbranjena od "nasrtaja Aleksandra Vučića i naprednjaka".

Uspeli smo da ostanemo dosledni pred građanima, vratili smo kredibiliet i spremni smo da ih predvodimo posle 21. juna i da nastavimo reforme, rekao je Lutovac novinarima.

Lutovac je istakao da niko u stranci ne beži od izborne skupštine, niti on insistira da ispuni ceo mandat na mestu predsednika, ali je pre skupštine neophodno izvršiti neke promene u Statutu stranke, koji je pravljen kada je DS imala 20 odsto podrške.

Lutovac je rekao da je Branislav Lečić član stranke samo kada su Glavni odbori, dok Alekandra Jerkov i Balša Božović žele da stranku vode na stari način i da se odluke donose van Predsedništva, Glavnog odbora i svih drugih stranačkih organa.


Pozlilo sekretarici

O atmosferi na Glavnom odboru DS svedoči i to što je otpuštena sekretarica predsednika stranke Zorana Lutovca, Ivana Mijatović, pala u nesvest.

Njoj je, tokom opšteg meteža oko bine, pozlilo.

Potpredsedica DS Dragana Rakić, nakon što su dve struje nisu mogle da se dogovore, proglasila pauzu od 20 minuta.


Najveće nelaganje između dve strane bilo je zbog spiska članova GO i ko vrši njihovu verifikaciju.

Potpredsednik DS Dragoslav Šumarac rekao je za Tanjug da je verifikaciju članova GO uvek vršio sekretarijat, te da je na sednici Predsedništva rukovodstvo stranke odredilo "svoju verifikacionu komisiju".

Šumarac je rekao da je rukovodstvo dalo spisak ko može da uđe u Madlenijanum, to jest koga smeju da puštaju.

Dodao je da je sa predsednikom stranke pokušao da nađe kompromis, ali da nije uspeo.

Na pitanje da li će se održati sednica GO, Šumarac je rekao da pokušava na pomirljiv način da dođe do toga, i smatra da treba da se usvoji samo jedna tačka, a to je zakazivanje izborne skupštine na kojoj bi se biralo rukovodstvo stranke.

 

Potpredsednica DS Dragana Rakić odbacila je tvrdnje Šumarca i za Tanjug rekla da ne postoji privatna verifikaciona komisija predsednika stranke, navodeći da postoji samo jedina zakonita i legalna, a nju, kako kaže, određuje Presedništvo po statutu DS-a.

"Predsedništvo je to koje organizuje GO, a ljudi koji su zaposleni u centrali samo sprovode ono što im Predsedništvo delegira".

Ona tvrdi da su oni bili sprečeni da uđu u Madlenijanuim i da su ih dočekali huligani koje je neko unajmio.

Ovo su nečuvene scene u DS, rekla je ona.

U jednom trenutku Lutovac je izašao iz Madlenijanuma.

Jedan deo članova mu je uzvikivao: Zorane, Zorane, a drugi su mu upućivali uvrede.

 

Autor:
Pošaljite komentar
Uoči GO DS napeto, umalo tuča, Lutovac tražio intervenciju policije

Uoči GO DS napeto, umalo tuča, Lutovac tražio intervenciju policije

21.06.2020. 10:53 12:10