Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Predstavljena maketa budućeg izgleda Sportskog i poslovnog centra ''Vojvodina''

16.06.2020. 21:34 22:35
Piše:
Izvor: Dnevnik (R. Hadžić)

Sportski i poslovni centar “Vojvodina” dobiće nov, savremeni izgled koji će biti dom budućim generacijama sportista, ali i naučnicima i drugim posetiocima ovog objekta, ukoliko se realizuje plan gradskih vlasti o rekonstrukciji. U holu Spensa novosadski gradonačelnik Miloš Vučević je u prisustvu brojnih sportista, šampiona u raznim sportovima, otkrio maketu novog Spensa.

– Plan nam je da hrabro krenemo i završnimo projektno-tehničku dokumentaciju i da za 12 do 14 meseci konkurišemo u okviru Programa Srbija 2025. i obezbedimo novac iz republičkog budžeta i krenemo u taj podvig – poručio je Vučević.

Da bi se ovaj projekat realizovao moramo svaki dan biti posvećeni da se ne završi sve na maketi, nego da se ova maketa se proširi na idejno rešenje, pa na projektno-tehničku dokumentaciju, a zatim i izvede rekonstrukcija novosadskog hrama sportova.

– Verujem da je to moguće, baš kao što je bilo moguće da na prostoru nekadašnje fabrike “Novkabel” nastane ovaj objekat. Moguće je da Spens doživi jednu renesansu na 40 godina od svoje gradnje, i da zasija starim sjajem, ali u novom ruhu – napomenuo je novosadki gradonačelnik.


Bio sam pod rafalnom paljbom

Vučević je napomenuo da nije slučajno svojevremeno pokrenuo temu rušenja Spensa kako bi se pitanje opstanka ovog sportskog i poslovnog centra što pre aktuelizovalo i pokušalo pronaći rešenje za budućnost ovog objekta.

– Bio sam pod rafalnom paljbom svih onih koji za Spens nisu uradili ništa i koji se kriju iza fraze da je to simbol grada, a nisu bili u stanju da reše ni jedan problem na Spensu – poručio je Vučević, dodajući da je temu pokrenuo zbog sve lošijih bilansa poslovanja Spensa i da je to nemoguće popraviti bez potpune rekonstrukcije, te da je Spens zaslužio da posle gotovo 40 godina dobije izgled objekta 21. veka.


On je rekao je da je planirana zamena i rekonstrikcija kompletnog krova koji neće prokišnjavati i biti bezbedan, da se iskoristi energetski potencijal krova u smislu postavljanja solarnih ploča, zamena fasadnog omotača, reparacija stepeništa, da se vrata zatvaraju i leti i zimi i čuva energetski potencijal Spensa. Cilj je da se rekonstruišu sve sportske hale, svlačionice, toaleti...

– Cilj nam je da oplemenimo i bolje funkcionalno organizujemo prvi sprat Spensa, da dovedemo galeriju i odeljenje Gradske biblioteke da bude ovde sa svojim potencijalima, jer im je mali prostor u Dunavskoj ulici. Cilj nam je da dođe Centar za proučavanje veštačke inteligencije. Time popravljamo potencijal, dajemo snagu Spensu, novu budućnost i zadužujemo nove generacije da za 20 i 30 godina dalje razmišljaju kako će raditi ovaj objekat. A na nama koji imamo odgovornost prema građanima i prema budućim pokoljenjima jeste da Spens ne doživljavamo kao simbol koji propada, nego da se odnosimo kao prema vrednosti koji zaslužuje ulaganje i pažnju – kazao je Novosadski gradonačelnik.

Pominjući da je Spens dom mnogim šampionima iz raznih sportova, naveo je da je cilj da se buduće generacije vežu za ovaj objekat kako za trening u različitim sportskim disciplinama, tako i za druženje i učenje.


Uskoro tender za Radnički univerzitet

Novosadsi gradonačelnik najavio je i raspisivanje tendera za rekonstrukciju zgrade Radničkog univerziteta koji je izgoreo u požaru 6. aprila 2000. godine i do danas kostur zgrade stoji kao simbol tragedije bez rešenja.

– To mora biti simbol Novog Sada kao što je i Spens. Zgrada koja simboliše propadanje grada i gubitak života i požar i nesposobnost da se 20 godina to promeni. To mora da bude poruka za buduće generacije da na tom prostoru bude moderan biznis centar za poslovanje, za uslužne delatnosti, kancelarijski prostor... Ja za to živim i u to verujem, a onaj koji u to ne veruje ni ne može da ostvari te ciljeve – kazao je Vučević, dodajući da je među tim ciljevima i gradnja novog mosta preko Dunava, izgradnja Gradske bolnice i da Novi Sad bude centar za industrije 21. veka.


– Ovo je prekretnica. Mi mu dajemo novi vek trajanja, jer je pretilo da ovaj objekat doživi lošu sudbinu. I da mlade neki budući događaji i emocije vežu za njega. Da ne budu robovi naših emocija i naših neostvarenih želja, nego da razumemo šta su njihove potrebe i želje. I da razumemo da Novi Sad nije palanka i da ne može da živi palanačkim mentalitetom, već mora da bude evropski snažan grad, Srpska Atina, Evropska prestonica kulture. I da se ne boji novih stvari i da živi za nove stvari. Jer, da nije tako živeo ostao bi bašta preko puta Petrovaradina. Ali i ime mu govori da je nov, snažan i da se razvija – poručio je novosadski gradonačelnik.

On je rekao da je važna saradnja sa pokrajinskom i republičkom vlašću, jer to donosi Novom Sadu više novca i više investicija. Takođe, posebno je istakao je saradnju s Novosadskim univerzitetom koji daje doprinos u razvoju grada.

– Idemo dalje. Moramo da razvijamo Novi Sad. Novi Sad ne sme više nikad da spava, kao što je spavao do 2012. godine. Dve nove fabrike treba da dođu da uposlimo još više ljudi, da izgradimo šest novih obdaništa, nove škole, bulevare, da se na skrivamo od problema, već da im idemo u susret i razumemo potrebe građana, a pre svega da razumemo očekivanja naše dece i naših unuka – zaključio je Miloš Vučević.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački, čiji su stručnjaci izradili maketu novog Spensa, rekao je da grad ima četiri stuba na kojima počiva: Petrovaradinsku tvrđavu, Novosadski univerzitet, Novosadski sajam i Spens.

– Došao je trenutak da ovaj četvrti stub rekonstruišemo i vratimo mu stari sjaj –  rekao je Doroslovački koji je i vođa projektantskog tima za rekonstrukciju Spensa.

On je rekao da se radi o rekontrukciji preko 80.000 kvadratnih metara, što je jedna od najvećih u regionu i zahvalio se što je gradska vlast upravo poverila posao stručnjacima FTN-a da naplave plan rekonstrukcije Spensa od temelja do krova, a ugovor o saradnji biće potpisan za nekoliko dana.

A. Savanović

 

Autor:
Pošaljite komentar
Zatvoreni bazen na Spensu od septembra u novom ruhu

Zatvoreni bazen na Spensu od septembra u novom ruhu

11.06.2020. 16:45 16:47
Gradonačelnik Miloš Vučević najavio nove investicije u Futogu

Gradonačelnik Miloš Vučević najavio nove investicije u Futogu

14.06.2020. 19:49 19:52