Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bez sufinansiranja prevoza srednjoškolaca, opreme za đačke domove

30.05.2020. 13:26 13:31
Piše:
Foto: Početak rada škola posle zatvaranja zbog uvedenog vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa Foto: Tanjug/ D Kujundžić

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice objavio je ove nedelje rezultate konkursa raspisanih neposredno pred početak epidemije virusa korone.

I mada je po ovim konkursima, iz oblasti obrazovanja i oblasti nacionalnih manjina, podeljeno više od  204 miliona dinara, baš zbog epidemije, deo sredstava namenjen ovim oblastima preusmeren je rebalansom pokrajinskog budžeta na ublažavanje posledica epidemije.

Ovim konkursima preko 26 miliona dinara namenjeno je osnovnim i srednjim školama za nabavku opreme, a više od 20 miliona dinara podeljeno je za programe i projekte u oblasti obrazovanja, kao što je i bilo predviđeno.

Tako je skoro 15 miliona dinara  namenjeno za udruženja i za ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja i regionalne centre za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, 3,7 miliona za realizaciju bilingvalne nastave i 700.000 dinara za programe i projekte u okviru predškolskog obrazovanja.

Dok je kod ovih konkursa, zbog epidemije, predviđena svota za dodelu umanjena, od nekih se, zbog ove situacije, potpuno odustalo. Takav slučaj je s konkursom za realizovanje 14 ciklusa kviza „Koliko se poznajemo”, o kulturi i istoriji nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini

Međutim, umesto predviđenih 183 miliona dinara za  regresiranje prevoza srednjoškolaca, koji su s početkom epidemije, prešli na onlajn školovanje,za 45 lokalnih samouprava u Vojvodini, odobreno 102 miliona dinara. Umanjena su i konkursom predviđena sredstva za projekte škola koje izdaju prostor, a novac od zakupa uplaćuju u buyet. Ovim školama, umesto 10, odobreno je ukupno dva miliona dinara, a ostatak novca preusmeren je u ublažavanje posledica epidemije.

I dok je kod ovih konkursa, zbog epidemije, predviđena svota za dodelu umanjena, od nekih konkursa se zbog ove situacije potpuno odustalo. Takav slučaj je sa konkursom za realizovanje 14 ciklusa kviza “Koliko se poznajemo” o kulturi i istoriji nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

Ovaj ciklus kviza, koji se organizuje u okviru unapređenja položaja nacionalnih manjina i razvoja multikulturalizma u Vojvodini, trebalo je da se održi u martu i za to je bilo predviđeno milion i po dinara.Prijave na konkurs za nabavku opreme u ustanovama koje organizuju obrazovanje odraslih, za šta je bilo predviđeno skoro dva miliona dinara, takođe nisu ni razmatrane, baš kao i one pristigle na konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti jačanja jezičkih kompetencija osnovaca i srednjoškolaca, za šta je bilo predviđeno 700.000 dinara.

Ovog proleća neće biti potrošeno ni 2.375.000 dinara za programske aktivnosti u ustanovama učeničkog standarda, jer one praktično nisu ni radile, a odustalo se i od finansiranja nabavke opreme vredne 70 miliona dinara u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama.    

Ipak, za konkurse iz oblasti nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, ove godine dodeljuje se ukupno 56 miliona dinara, i to 33 miliona dinara za programe i projekte koji su usmereni na unapređivanje prava nacionalnih manjina na teritoriji AP Vojvodine, 12 miliona za programe i projekte očuvanja i negovanja multikulturalnosti i međunacionalne tolerancije i 11 miliona za unapređivanje ostvarivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisama.

D. Devečerski

Autor:
Pošaljite komentar
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje raspisao konkurse za opremu

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje raspisao konkurse za opremu

24.02.2020. 09:09 09:15
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje raspisao šest novih konkursa 

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje raspisao šest novih konkursa 

05.02.2018. 15:54 15:56