Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jeftiniji struja i gas za više ugroženih porodica

29.05.2020. 08:45 08:47
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Već nekoliko godina najsiromašniji građani Srbije imaju mogućnost da deo potrošene električne energije ili prirodnog gasa koriste besplatno, a da bi neko domaćinstvo moglo koristiti tu beneficiju, mora steći status energetski ugroženog kupca.

Po rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandar Antića, pravo na umanjenje računa za električnu energiju i prirodni gas će, nakon usvajanja novog Pravilnika o utvrđivanju usklađenih iznosa ostvarenog ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva, koji je uslov za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, ostvarivati i domaćinstva koja do sada nisu. Naime, njime se usklađuju iznosi ostvarenog ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva, a to se čini dva puta godišnje, u aprilu i oktobru. Pravilnikom se utvrđuje i koliko će biti umanjenje troškova, i to u skladu s rastom primanja, standarda, kao i potrošačkih cena, a limiti se povećavaju da bi i mogli konkurisati oni s višim primanjima.

Inače, otkako postoji mogućnost da se deo potrošene električne energije i prirodnog gasa koristi bez plaćanja, godišnje se za tu beneficiju nije prijaviljivalo više od 100.000 domaćinstava, što je daleko manje od onoga što se procenjivalo prilikom uvođenja te olakšice, odnosno donošenja Uredbe o energetski zaštićenom kupcu – da će je koristiti i više od 300.000 domaćinstava. Dakle, cifra onih koji su tu mogućnost koristili uglavnom se zaustavljala na oko 80.000, a slično je bilo i lane, kada je tu beneficiju koristilo oko 75.000 domaćinstava.

Treba reći i da oni koji steknu status energetski ugroženog kupca mogu bez plaćanja da troše deo samo jednog energenta – ili struje ili prirodnog gasa. Najveći broj onih koji steknu taj status olakšicu koristi za plaćanje struje. Razlog je u tome što se pri plaćanju struje umanjenje računa može koristiti svakog meseca, a za prirodni gas samo tokom grejne sezone, odnosno šest meseci. 


Ove godine 1,56 milijarda

Svake godine iz budžeta se izdvaja novac za subvencionisanje troškova energenata koje energetski ugroženi kupci koriste besplatno. Ove godinu je za energetski ugrožene građane planirano izdvajanje 1.560.000.000 dinara, što je više nego prošle, kada je za tu namenu bilo namenjeno 1.320.000.000.


Za sticanje stutusa energetski zaštićenog kupca potrebno je da se ispuni nekoliko uslova, među kojima su i broj članova domaćinstva i visina ukupnog mesečnog prihoda. Novim Pravilnikom mesečni prihod jednočlanog domaćinstva ne sme premašiti iznos od 14.848,60 dinara, za domaćinstva s dva i tri člana limit je 21.619,25, s četiri i pet članova 28.385,45, dok je limit za domaćinstvo sa šest i više članova 35.696,30. Od broja članova domaćinstva zavisi i broj kilovata koje se mogu potrošiti bez plaćanja. Jednočlano domaćinstvo tokom cele godine može trošiti bez plaćanja 120 kilovata mesečno, ona s dva i tri člana 160, s četiri i pet članova 200, a domaćinstva sa šest i više članova 250.

Uz to, potrebno je i da socijalno ugroženi građani redovno plaćaju svoje račune, odnosno da nemaju dugovanja, ali i da ne troše više kilovata od propisanih limita. Potrošnja struje veća od one koja obezbeđuje pravo na besplatno trošenje dela kilovata povlači za sobom gubljenje statusa energetski zaštićenog kupca. Pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije može se ostvariti ako je mesečna potrošnja, u obračunskom periodu, svedena na 30 dana, manja ili jednaka četvorostrukoj količini električne energije na koja energetski zaštićeni kupac kupac ima pravo. Povlastica koja obezbeđuje umanjenje računa za deo potrošenih energenata važi jednu kalendarsku godinu pa je potrebno podneti novi zahtev koji obezbeđuje smanjenje računa. Oni koji primaju socijalnu pomoć i dečji dodatak to pravo ostvaruju direktno, bez podnošenja zahteva.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Niža cena struje i za domaćinstva koja nisu imala to pravo

Niža cena struje i za domaćinstva koja nisu imala to pravo

26.05.2020. 19:08 19:09