Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad dobija prostorni plan

27.05.2020. 12:57 13:06
Piše:
Izvor: Plan za auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Vlada Srbije donela je odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, objavljeno je u „Službenom glasniku“ krajem prošle nedelje.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci, novac za njegovu izradu obezbeđuje „China Shandong International Economic and Tehnical Coorporation Group“, a nosilac izrade je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pomenutom odlukom nastavlja se procedura obezbeđivanja dokumentacije za izgradnju nove saobraćajnice koja je poznata kao „Vojvođansko P”, a koja je od prvobotno planirane brze saobraćajnice na kraju predviđena kao auto-put.

Kako se navodi u odluci Republičke vlade, okvirna granica prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad, kao i opština Opovo, Kovačica i Žabalj, dok će konačna granica obuhvata prostornog plana biti definisana Nacrtom prostornog plana.

Kako se navodi u odluci Republičke vlade, okvirna granica prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad, kao i opština Opovo, Kovačica i Žabalj

Odluka o izradi prostornog plana praktično je nastavak procedure koja je započeta 22. januara ove godine, kada je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala s direktorom kineske kompanije „Šandong“ Džang Đenčaom Memorandum o razumevanju o izradi planske i tehničke dokumentacije za projekat izgradnje auto-puta.


Petlje, mostovi, nadvožnjak...

Na trasi novog auto-puta od petlje „Borča“ do petlje „Novi Sad – Istok“, gradiće se 12 petlji, dva mosta preko Tamiša, jedan preko Tise i nadvožnjak preko železničke pruge kod Perleza.

Petlje su predviđene u čvorovima Ovča, Sefkerin, Kovačica, Orlovat, Ečka, Aradac, Žabalj, Kać i Novi Sad – Istok, a Zrenjanin će imati tri izlaza na auto-put, u čvorovima Zrenjanin – Istok, Zrenjanin – Sever i Zrenjanin – Zapad. Dužina auto-puta od petlje „Borča“ do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45. Prolaziće teritorijama opština Beograd – Palilula, Opovo, Kovačica, Žabalj i gradova Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad.


Tada je rečeno da će auto-put Beograd (Borča) – Zrenjanin – Novi Sad biti dug 113 kilometara i na njemu će biti sagrađeni 12 petlji, tri mosta i nadvožnjak preko železničke pruge, a procenjena vrednost izgradnje je 600 miliona evra.

– O tom auto-putu se mnogo govorilo prethodnih godina, mi ćemo najpre urediti plansku i tehničku dokumentaciju za deonicu dugu blizu 110 kilometara, a uporedo ćemo s Ministarstvom finansija raditi na obezbeđivanju finansijskih resursa i potom potpisati i komercijalni ugovor – rekla je tom prilikom Zorana Mihajlović.

Pravac Novi Sad – Zrenjanin zapravo će biti proširenje postojećeg putnog pravca, koji će dobiti dodatne saobraćajne trake, pa bi u svakom smeru trebalo da budu tri trake, od kojih je jedna zaustavna

Pravac Novi Sad – Zrenjanin zapravo će biti proširenje postojećeg putnog pravca, koji će dobiti dodatne saobraćajne trake, pa bi u svakom smeru trebalo da budu tri trake, od kojih je jedna zaustavna. Posebni značaj nova saobraćajnica trebalo bi da ima za privredu gradova i opština kroz koje prolazi jer će auto-put biti i jedan od aduta lokalnih samouprava za privlačenje investicija.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar
Mihajlović: Država uložila 14 mlrd. dinara u puteve u Šapcu

Mihajlović: Država uložila 14 mlrd. dinara u puteve u Šapcu

26.05.2020. 12:27 12:29
Mihajlović: Trenutno gradimo 230 km novih auto-puteva

Mihajlović: Trenutno gradimo 230 km novih auto-puteva

23.05.2020. 11:13 11:16
Mihajlović: Krajem godine prva useljenja u stanove u Novom Sadu

Mihajlović: Krajem godine prva useljenja u stanove u Novom Sadu

22.05.2020. 13:50 14:48