Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šta čeka maturante: Ekskurzije propale, šetnja crvenim tepihom moguća

25.05.2020. 11:01 11:03
Piše:
Izvor: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: Da li će ovogodišnja generacija maturanata biti uskraćena i za najsvečaniji trenutak, još se pouzdano ne zna, mada toliko spominjanje 15. juna, otkada bi mogle biti dozvoljene masovnije proslave, uliva nadu.

Zbog toga su mnogi rezervisali termine, koje ipak treba shvatiti uslovno jer odluka ne zavisi od rukovodilaca škole već od Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kaže za „Dnevnik” Vukašin Lazović, direktor Gimnazije „Laza Kostić” i predsednik Aktiva direktora srednjih škola.

Kako napominje, direktor hotela „Park”, gde Lazini gimnazijalci tradicionalno proslavljaju maturu, potvrdio je da bi od sredine juna ugostitelji mogli da dobiju dozvolu za rad, ali tek treba da se vidi pod kojim uslovima.

Za Gimnaziju „Laza Kostić” rezervisao sam 17. jun, dok je proslava zakazana za 27. maj otkazana, dodaje sagovornik.

Kako kaže, novac iz predostrožnosti još nisu uplatili, jer računa da će nedelju dana pre toga imati proverene informacije. Pretpostavljam da će tako uraditi i druge kolege. Rado ćemo izaći u susret deci koja su ove godine mnogo toga izgubila. Sličan, ali kudikamo lakši je slučaj s maturskim panoima, što je rešeno tako da ulaze u atelje jedno po jedno i fotografišu se, a planiranje maturske večeri je škakljivo i zavisi od mnogo čega, ali ne i od nas, veli Lazović.

Inače, velika sala hotela „Park” može da primi i 300 osoba, a pošto mi imamo oko 170 maturanata, onda se tu i mogu ispuniti uslovi koji se tiču neophodne distance. Osim toga, krunu maturske večeri čini ceremonijal u kojem ih roditelji dovode, a tamošnji ambijent je najsvečaniji.

Na svu sreću i sasvim slučajno, kaže, Lazina gimnazija nije stigla da uplati novac za matursku ekskurziju, tako da je on vraćen roditeljima.

Novac je bio kod odeljenjskih starešina, koje samo što ga nisu prosledile školi, a ona zatim agenciji, dodaje.

Prema njegovim rečima, ministar Šarčević poručuje da ne razmišljaju o maturskoj ekskurziji u inostranstvu s jeseni, pa čak ni 2021.

Situacija se može promeniti, ali po tome kako se stvari odvijaju, mislim da će biti u pravu, navodi naš sagovornik.

Direktor Lazović veruje da će psihološka barijera i strah odvratiti i đake i roditelje od takvih planova, naročito što su u pitanju destinacije gde se korona posebno razbuktala, a to su Italija, Španija i Francuska.

Deca su mnoga mesta u Srbiji obišla od petog do osmog razreda, pa nemaju preteranu želju da tamo putuju. Maturanti bi, naravno, hteli u inostranstvo, no to sad nije moguće, kaže.

U Novom Sadu škole najviše posluju sa agencijama „Modena”, „Fantast” i „Grand turs”, koje se nisu usmerile samo na đački turizam, pa nisu u problemu kao ostale kojima je to jedina delatnost, te zbog toga njihove vaučere mogu da iskoriste učenici završnih razreda.

Nisam čuo da je neka agencija školi vratila novac u celosti, jer su prema inostranim partnerima već bukirale hotele, motele i prevoznike. Doduše, to bih znao da smo imali redovan aktiv direktora. Naši onlajn razgovori bili su vezani za nastavu, dok su ekskurzije potisnute u drugi plan, napominje.

Muke sa nezadovoljnim đacima i roditeljima nije imala ni Srednja škola „Svetozar Miletić”, budući da ekskurzija ni za jedan razred nije bila planirana godišnjim programom rada, kaže direktor Nebojša Bulatović.

Ranijih godina putovalo se tokom prolećnog raspusta, ali sad se premišljamo da naredne ekskurzije budu u drugoj polovini septembra ili početkom oktobra, dok je još lepo vreme, dodaje Bulatović.

Kako kaže, što se tiče proslave mature, prvobitno su je zakazali za 29. maj, a nov termin, 15. jun u hotelu „Park”, iskoristiće ukoliko bude dozvoljeno okupljanje većeg broja od stotinu, koliko je sada na snazi.

U suprotnom, maturske večeri neće biti. Inače to radimo godinama unazad na istom mestu jer je to jedini prostor u gradu gde može da se okupi naših otprilike 500 maturanata, poručuje naš sagovornik.

Zbog zabrane okupljanja maturanti najverovatnije poslednji školski dan neće provesti zajedno uz trubače, a kupanja u novosadskim fontanama sigurno neće biti jer je i to zabranjeno.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar
Državna matura: Mešovita pitanja, obavezni i izborni deo...

Državna matura: Mešovita pitanja, obavezni i izborni deo...

15.01.2020. 18:31 18:35
Maturski panoi u centru Novog Sada

Maturski panoi u centru Novog Sada

14.05.2020. 11:39 11:46