Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Strip sa margine” ukoričio neafirmisane umetnike iz regiona

17.05.2020. 10:39 10:41
Piše:
Izvor: Dnevnik/ R. Hadžić

Svakodnevne životne situacije, društvene kritike, ali i priče o/sa vanzemaljcima i mitskim stvorenjima, samo su neke od tema koje je na autentičan način obradilo 16 zasada neafirmisanih strip crtača iz regiona, te se tako našle u prvom albumskom izdanju „Stripa sa margine” koje je nedavno priredio specijalizovani informativni portal „Strip Blog”.

Objavljen u skromnih i brzo rasprodatih 100 primeraka, „Strip sa margine” je dokaz da je takva umetnost potrebna kako samim crtačima, tako i publici, te je u najavi i novo izdanje koje se može naručiti preko društvenih mreža „Strip Bloga”.

- Strip nije na margini i nikad nije bilo više kvalitetnih albumskih izdanja, čak nije ni toliko skupo, jer on uvek ima svoju publiku - kaže za „Dnevnik” glodur portala „Strip Blog” Miloš Simić. - Otvaraju se nove izdavačke kuće, festivali stripa su veoma posećeni, čak je situacija u Srbiji bolja nego u regionu. Međutim, domaći strip je skrajnut u tom smislu što se teže prodaje jer su nam umetnici angažovani za Francuze, Amerikance, Italijane, moraju od nečega da žive, pa im samostalni projekti nisu prioritet.

U tom svojevrsnom dokumentu nepoznatih i neotkrivenih strip talenata iz regiona, koji za ovaj angažman nisu dobili ni dinar/marku/kunu/denar, našao se i Novica Milivojević iz Kleka, a koji živi i radi u Novom Sadu, i kom je ovo takođe bila prva prilika da mu se rad („Hard Smor - Comix - Dosije Psihopolis - 001”) nađe na papiru.

- Ovo je prvi strip koji sam uopšte i uradio od početka do kraja, uvek sam škrabuckao, ali nijedan nisam završio, gomila njih je u procesu rada - priča Novica boreći se sa škljocanjima foto-aparata našeg reportera, priznajući da je zbog ljubavi prema crtanju i stripu uvek bio povučeniji od svih u društvu, želeći da ga niko ne dira dok stvara. - Kad sam radio u jednoj kafani u Kleku, bio je februar, nije bilo nešto posla i krenuo sam da crtam stripove iz dosade. Tako je i nastao ovaj u kom sam ja junak i u kom mi se 90 odsto stvari zaista desilo, ali sam malo sve pojačao i dodao „paprike”.


Publika i autori spona između tradicije i noviteta

Autori radova u „Stripu sa margine” su: Novica Milivojević, Nebojša Remeljej, Srđan Jerković, Miloš Simić, Jelena Vučković, Ivan Veljković, Darko Bogdanov, Ivica Sretenović, Marko Serafimović, Ismet Erdić, Aleksandar Anđelković, Jovan Bratić, Predrag Ikonić, Vanja Urukalo, Zdravko Knežević i Nevena Marković. Za naslovnicu su zaduženi idejni tvorac Miloš Simić i crtač Novica Milivojević, a zamisao je bila da dečak, okružen uveliko poznatim strip junacima, odlučuje da se upozna sa nekima sa margine i odrasta u talasu novih umetnika.


Prisećajući se svojih početaka koje ne može baš najpreciznije da locira, najjasniji su mu oni iz osnovnoškolskih dana kada je čitao „Tik-tak” i pratio rad Boba Živkovića, ali i Žana Žiroa, Roberta Kramba, Željka Paheka, Enkija Bilala, dok su mu omiljeni stripovi bili „Alan Ford”, „Braća Frik“, „Mačka Frica“, „Transmetropolitan“, „The Invisibles”, „Doom Patrol“.

Tako je najpre i krenuo da crta kauboje, indijance i životinje, dok mu se sadašnji stil izgradio tokom proteklih nekoliko godina.

- Stripovi su danas mnogo drugačiji nego što su bili, ozbiljniji su, naročito kada pogledaš umetničke radove. Ranije su bili crno-beli, radili se tušem, a danas imaš ljude koji bukvalno slikaju akvarelom, što može da se nazove velikom vrstom umetnosti. Takođe, i tematski su se dosta promenili - smatra Milivojević, koji skice radi na kompjuteru, pa ih odštampa na papir, doradi tušem i završi u fotošopu ubacivanjem boje, a sve to tim redom jer mu čitav proces „daje dušu i old sćool momenat” u kom je sve savršeno ispeglano. - Strip je jedno vreme, koliko se meni čini, bio srozan, ali je zbog Marvelovih filmova opet sve buknulo. Tako da kod nas jeste rasprostranjen i imamo dosta uspešnih crtača koji su poznati u svetu.

L. Radlovački

 

Autor:
Pošaljite komentar