Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Niko nije kupio cipele iz kolekcije proleće–leto 2020.

07.05.2020. 11:04 11:19
Piše:
Foto: pixabay.com

Obućarskoj industriji kod nas i u svetu, narednu godinu, očekivanja su, neće cvetati ruže zbog epidemije koronavirusa, koja je toj grani privrede nanela štetu zatvaranjem prodavnica, granica i nemogućnošću trgovanja u punom obimu.

Mada je većina fabrika obuće kod nas radila i tokom epidemije, nemogućnost plasmana robe ostavila je traga, što ponovno otvaranje prodavnica i tržnih centara neće moći nadomestiti, smatraju predstavnici fabrika obuće, kojih imamo oko 300, s blizu 10.000 zaposlenih. Na domaću obućarsku inustriju imaće uticaja brzina kojom će se posle epidemije velikih razmera oporaviti Italija, centar modne industrije u svetu, jer su nam oni bili u spoljnotrgovinskom poslovanju najveći kupci, ujedno i glavni snabdevači sirovinama.

– Kolekcija proleće–leto 2020. nije uopšte prodata, ne samo kod nas već svuda u svetu, a kolekcija jesen–zima, iako je trgovcima bila isporučena na vreme, nije bezmalo uopšte prodata – kaže za „Dnevnik” direktor beogradske fabrike „Obućar RV” Rade Vasić. – Očekivanja su da se, s otvaranjem trgovina, počne kupovati i obuća, čiju će ponudu sada činiti ona za sva godišnja doba, pa će od kupovne moći potrošača zavisiti u kojem obimu će se obuća proizvoditi u narednom periodu. Računamo da će najviše biti tražena obuća za leto jer prolećna modna obuća, zbog isteka sezone, neće biti baš tražena, dok bi za zimsku obuću moglo biti interesovanja pod uslovom da se bude prodavala s većim popustima, što od nas, inače, i traže trgovci, ali im ne možemo udovoljiti. Naše marže su svega deset odsto, pa bi značajnija sniženja cena ugrozilo opstanak fabrika.

Po Vasićevim rečima, u narednim sedmicama znaće se da li će trgovine tražiti novu modnu obući, prevenstveno jesen–zima 2021, ili će prodavati onu od prošle godine i, dok ne prodaju zalihe, neće naručivati novu kolekciju.

– Fabrike obično u julu kreħu u proizvodnju nove kolekcije jesen–zima, pa u danima pred nama s nestrpljenjem  iščekujemo da vidimo koliko će biti interesovanje kupaca, jer od potražnje zavisi rad fabrika – navodi on.

Sekretar Udružnja tekstila, obuće i kože pri Privrednoj komori Srbije Milorad Vasiljević smatra da će se uspostavljanje privrednog života u domaćoj obućarskoj industriji odvijati u drugačijem poslovnom okruženju, bar neko vreme, ali ne zbog zaliha obuće, već zato što su se domaći obućari u najvećem delu oslanjali na italijanske preduzetnike. 

– U trenutnim uslovima privređivanja najveći domaći spoljnotrgovinski kupac promenio je način plaćanja repromterijala, što bi mogao biti problem našim privrednicima – kazao je Vasiljević za „Dnevnik”. – Pre izbijanja pandemije, repromaterijal su Italijani plaćali  od 60 do 90 dana. Nakon izbijanja pandemije KOVID -19, italijanski preduzetnici isporučivali su robu samo nakon uplate avansa, pa naše pojedine firme imaju problema s nedostatkom obrtnog novca.

Po njegovim rečima, tokom lanjske godine ostvaren je izvoz od 307 miliona dolara, od toga je na tržište te zemlje izvezeno obuće za 167 miliona dolara, što je 55 procenata od ukupnog izvoza.

Za razliku od modne obuće, proizvodnja namenske, za vojsku, policiju, javna preduzeća, bila je, reklo bi se, uobičajena. Direktor novosadske fabrike obuće „Gepard” Miroslav Tanasković kazao je za „Dnevnik” da je u   pogonima bilo radno i tokom epidemije, uz primenjivanje mera zaštite, i da se vanredno stanje nije osetilo. Jedino, kako je rekao, nije se radilo puno radno vreme zbog prevoza zaposlenih.

– Zato je obim posla bio manji deset do 15 odsto u odnosu na period pre izbijanja pandemije KOVID-19 – kazao je Tansković. – Ali i u takvim uslovima privređivanja čizme za vojsku redovno su isporučivane za Nemačku, Austriju… i za domaće kupce. Na vreme smo se snabdeli repromaterijalom. Zapravo, čim je počelo da se priča o koronavirusu i moguħnosti da ta zarazna bolest stigne i do nas, „Gepard” je obezbedio sirovine, pa smo imali dovoljno materijala da poizvodnja ne trpi.

Najveća fabrika je iz Italije

– Tokom lanjske godine ostvaren je izvoz vredan 307 miliona dolara, od tga je na tržište Italije izvezeno obuće za 167 miliona – rekao je Vasiljević, i naveo da su nam značajni kupci i Nemačka i zemlje u regionu. – U našoj zemlji privređuje i najveća fabrika obuće – „Technic Developement”, u sklopu italijanske fabrike „Geoks”, koja zapošljava oko 1.300 radnika.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar