Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kisić: U kovid bolnicama više od 400 slobodnih respiratora

24.04.2020. 16:14 16:50
Piše:
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić/Darija Kisić Tepavčević

BEOGRAD: „U kovid bolnicama u Srbiji trenutno je više od 400 slobodnih, odnosno, raspoloživih respiratora, izjavila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i naglasila da to nisu svi respiratori koje imamo.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji o sitaciji sa korona virusom rekla da se određen broj respiratora koriste i za pacijente koji nisu oboleli od Kovida 19, kao i da se značajan broj respiratora ne nalazi u ustanovama u kojima se leče kovid pacijenti.



‘‘Brojevi o slobodnim respiratorima pokazuju da nisu ni potrebni, a nadamo se da neće ni biti’‘, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je na mehaničkoj ventilaciji trenutno 95 pacijenata.



Na pitanje da li struka preporučuje da se letnji meseci iskoriste da se ‘‘prione na rad’‘ ili da se ide na kolektivne odmore, Kisić Tepavčević je kazala da je to pitanje razumno i logično, ali da odluka zavisi od organizovanja samih firmi.



‘‘Mnogo toga se propustilo u radnim aktivnostima u prethodnom periodu, svi smo bili aktivirani na poljima koji se odnose na pandemiju. Svi znamo koliko nas poslova čeka, kad su u pitanju druge oblasti, ali da prvo izađemo iz epidemije i sa što manje posledica, a dalje aktivnosti ćemo planirati da bude najbolje za sve nas’‘, rekla je Kisić Tepavčević.

Najstariji čine 15% svih obolelih, manje nego u drugim zemlja

„Najstariji građani čine 15 odsto od svih obolelih od virusa korona, što je značajno manje u odnosu na druge zemlje, izjavila je Kisić Tepavčević.



"Osnovni efekat mera koje smo uveli, kada je u pitanju zabrana kretanja najstarijih članova populacije, je u njihovoj smanjenoj učestalosti u ukupnoj strukturi obolevanja. Oni učestvuju sa 15 odsto, što je značajno manje u odnosu na druge zemlje", rekla je ona.



Prema njenim rečima, veća je verovatnoća da dođe do komplikacija i smrtnih ishoda, ukoliko oboli osoba u toj životnoj dobi.



To potvrđuju i zapažanja u drugim delovima sveta, dodala je ona.



Kisić je rekla da u poslednje tri nedelje beležimo unos virusa u gerijatrijske centre, što je, ističe, moglo je da se spreči, ali je ipak navela da je srećna okolnost što se to desilo sada, kada je došlo do slabljenja, jer da se desilo na početku, smrtnost bi sigurno bila veća, što je bio slučaj u mnogim zemaljam širom Evrope.



Epidemiolog Predrag Kon istakao je da će taj procenat ili broj najstarijih koji su oboleli neće biti nešto zbog čega se nećemo stideti.



"Biće više desetina puta niži nego u Evropi", rekao je Kon.

Umrle i hospitalizovane nemoguće sakriti

Darija Kisić je rekla da nije moguće sakriti umrle i hospitalizovane osobe, niti to iko želi.



Kisić-Tepavčević je, na pitanje o broju lekara koji je u Srbiji od posledice virusa korona umro, pošto predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić tvrdi da je broj veći od objavljenog, kazala da članovi Kriznog štaba svakodnevno komuniciraju sve informacije koje su validne, tačne i proverljive.



„Mora da postoji odgovornost za javno izrečenu reč. Kada je u pitanju grupa zdravstvenih radnika za koje znamo da su izloženi posebnom riziku od oboljevanja i umiranja, i među nama postoje hronični bolesnici, osobe sa povećanim rizikom. Mi smo u naše redovne izveštaje uključili i broj zdravstvenih radnika koji je oboleo. Ali kada su u pitanju pojedinačni podaci znate da nismo ni za druge kategoriji takve podatke iznosili“, podvukla je ona.



Kisić-Tepavčević je istakla da niko ne krije ništa i da je jedini cilj konferencija i saradnje sa medijima pravovremeno informisanje, kao i širenje informacija o prevenciji u cilju zaustavljanja epidemije.

Možda je ovo prilika da bolje upoznamo Srbiju

„Kada se otvore granice, svako će sam odlučiti da li će i gde da putuje, ali treba imati u vidu da mi ne znamo kakva je epidemiološka situacija u drugim zemljama i možda je ova godina prilika da bolje upoznamo našu zemlju”, kaže Kisić Tepavčević.



Kada je reč o letovanjima ove godine, Kisić je rekla da je to pitanje koje je samo indirektno vezano za pandemiju virusa korona, o kojima se već i govorilo.



Doći će, kaže, postepeno do otvaranja granica, jer pandemija nije samo zdravstveni pitanje, i mora se razmatrati iz više uglova.



"Kada se otvore granice, niko nikome ne može zabraniti da negde putuje, to je stvar individualne procene. Ali, sada svako u okviru svojih granica radi ono što misli da je najbolje za sprečavanje širenja virusa u svojoj populaciji", rekla je Kisić.



Upozorila je da mi ne znamo kakva je epidemiološka situacija u drugim zemaljama.



"Otvaranje granica, odlazak u druge zemlje... ne možemo potpuno da predvidimo. To će biti individualne odluke, ali možda je ova godina jedintsvena prilika da bolje upoznamo našu zemlju, koja ima fenomenalne mogućnosti za turizam", rekla je Kisić Tepavčević.

Autor:
Pošaljite komentar
Kisić: Krizni štab obavio posao na jugu ,epidemija nije završena

Kisić: Krizni štab obavio posao na jugu ,epidemija nije završena

23.04.2020. 12:03 12:04