Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Još pet građana Srbije preminulo od koronavirusa, izlečeno 1.063

23.04.2020. 15:17 16:36
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Tokom poslednjih 24 sata je još pet građana Srbije preminulo od posledica virusa COVID-19, od čega četiri muškarca i jedna žena.

Time se ukupan broj žrtava koronavirusa u Srbiji popeo na 139. Od jučerašnje konferencije za novinare do danas je testirano još 2.688 građana a 162 njih se pokazalo pozitivnim na infekciju koronavirusom, izjavio je u Palati Srbija pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Trenutno je hospitalizovano 3.477 pacijenata, od kojih se 96 nalazi na respiratorima.

Ukupan broj zdravstvenih radnika pozitivnih na COVID-19 je 622.

Do sada je ukupno testirano 51.324 građana Srbije i njih 7.276 ima pozitivan rezultat na zarazu koronavirusom, a do sada je ukupno izlečeno 1.063 građana.

Gojković: Trend pada broja obolelih je rezutat mera u prethodnom periodu

Gojković je izjavio da je do trenda pada broja obolelih u Srbiji došlo zbog svega što je do sada urađeno, a pre svega zbog mera i aktivnog učešća zdravstvenog sektora u lečenju obolelih.

"Što se tiče situacije u Vojvodini, ona je epidemiološki zadovoljavajuća već sedam dana, pošto imamo konstantan pad broja obolelih i izrazito povećanje broja onih koji su ozdravili od korona virusa", rekao je Gojković.

Kaže da je iz KC Vojvodine otpušen 131 pacijent sa bolničkog lečenja, kao i da sada na infektivnom odeljenju leži 75 osoba.

"Ovo su sve rezultati na osnovu onog što je rađeno pre 10 dana, a kakvi će rezultati biti za 10 dana zavisi kako se ponašamo danas", dodao je Gojković.


U Institutu za onkologiju trenutno 12 zaraženih zdravstvenih

Gojković je izjavio je da su u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije 64 zdravstvena radnika bila zaražena novim korona virusom, a da je na današnji dan taj broj 12.

On je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao juče da je desetak zaraženih na tom Institutu, a direktorka da ih je 65.

Goković je uz to ukazao da su bolesnici koji imaju maligne bolesti najosetljivija populacija, kada je u pitanju Kovid 19.

“Zato smo od starta apelovali da se sami izoluju, da dolaze u kontakt sa što manje osoba, jer moraju da idu na hemioterapiju, na zračenje”, rekao je Gojković.

On je rekao da ljudi koji rade na Institutu za onkologiju ne mogu da budu opremljeni opremom koja je u Kovid bolnicama, ne zbog toga što te opreme nema, već zato što to, kako kaže, nije svrsishodno.

“Ne možete opremiti ceo Institut za onkologiju da svi zaposleni hodaju u skafanderima ne zato što ih nema već zato što se to medicinski ne radi”, rekao je Gojković.

Kako je dodao, takva je situacija i Nišu, i u Kragujevcu, i u Institutu za onkologiju Vojvodine.


Viša sila menja navike

Epidemiolog Predrag Kon izrazio je danas uverenje da će sada sigurno doći do promene navika u zdravstvu po pitanju korišćenja zaštitne opreme.

Kon je, na konferenciji za štampu upitan kakva je situaciji u Klinici za očne bolesti, da li je bilo zaraženih, da li su testirani zdravstveni radnici i u kom obimu, rrekao da nema trenutno pojedinačne podatke ustanova, ali je ukazao da je suštinski svuda vrlo slično.

„Tamo gde je ušao virus otkrivena su uglavnom asimptomatska oboljenja kod zdravstvenih radnika. Bilo je i onih sa ozbiljnim bolestima. Nažalost bilo je tako i na Infektivoj klinici gde se najviše koristila zaštitna oprema“, objasnio je on.

Kon je ukazao da postoji četiri nivoa zaštitne opreme, i naveo da je Komisija za zaštitu i sprečavanje bolničkih infekcija napravila poseban program vezano za to.

On je istakao da je jedan nivo zaštite za one koji dolaze u direktni kontakt sa kovid pacijentima, a druga ako se radi samo o pregledu pacijenata.

Ako postoji mogućnost izbacivanja sekreta koriste se dodatne mere zaštite, maske i skafanderi, a tako u situaciji kada se vrši intubacija, zna se da je izuzetno zarazno i tada se koristi najviši nivo opreme, objasnio je Kon.

Rekao je da je zaražavanje u epidemijskoj situaciji isto kao kod gripa, dodajući da kod gripa postoji obaveza vankcinacije zdravstvenog osoblja, ali se ta mera ne sprovodi.

„Godinama se nije koristila zaštitna oprema i takve navike se nasleđuju. Sada će doći do promene nažalost po ozbiljnoj cenu“, zaključio je Kon.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naglasio je da nužda menja navike.

„Zdravstveni radnici moraće da budu puno obazriviji u tretmanu I lečenju pacijenata. Molili smo građane da nam pomognu da bi mi njima pomogli, da iskreno govore o simptomima. Izuzetno je opasno da se simtopmi skrivaju i da odete kod lekara koji nema dovoljnu zaštiti, jer nije predodređen za takav vid obavljanja posla“, objasnio je on.

Gojković je kazao da su svi zdravstveni radnici koji su imali indikaciju testirani po prioritetu i da ne veruje da je bilo ko, sa takvom indikacijom, skrajnut.

Gde su hospitalizovani oboleli od koronavirusa?

Gojković je saopštio  da je zbog koronavirusa hospitalizovano 3.477 pacijenata, a na respiratoru se nalazi 96 obilelih.

Na Infektivnoj klinici KCS leči se 62 pacijenta, u starom delu KC Niš 153, a u novoj zgradi te zdravstvene utanove 299 pacijenta.

U KC Vojvodine smešteno je 75 pacijenata, a u KC Kragujevac 96.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” smešteno je 226 pacijenata, na Pulmološkoj klinici KCS 81, u KBC Zemun 308, a u KBC Zvezdara 320 obolelih.

U Opštoj bolnici u Pančevu nalazi se 129 osoba, a u Opštoj bolnici u Leskovcu 132.

Na Insitutu “Banjica” hospitalizovano je 200, a u Vojnoj bolnici “Karaburma” 62 pacijenta.

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu je 305 osoba, u niškom Čairu i hotelu Centroturist ukupno 74 osobe, u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu 209, a u Učeničkom domu 131 oboleli.

Na Novosadskom sajmu je 116 ljudi, u Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja” u Novom Pazaru 42, a na Infektivnom odelenju novopazarske Opšte bolnice smešteno je pet pacijenata.

U privremenoj bolnici Hala sportova u Kruševcu smešteno je 45 osoba, u Plavoj hali u Čačku 18.

U Specijalnoj bolnici “Junaković” kod Apatina nalazi se 45 osoba, u mladenovačkom Institutu Selters 66, u Banji Koviljači 57, Specijalnoj bolnici “Merkur” u Vrnjačkoj banji 47, a u Insitutu u Niškoj banji 174 osobe.

E. D.

Autor:
Pošaljite komentar