Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAKON OSAM GODINA Kristijan Golubović sutra izlazi iz zatvora

15.04.2020. 10:41 10:42
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

NOVI SAD: Aleksandar Kristijan Golubović (51) sutra će se naći na slobodi, pošto mu toga dana ističe kazna od osam godina zatvora, na koju je bio osuđen zbog trgovine drogom, potvrdio je za „Dnevnik” njegov advokat Gvozden Grgur.

Golubović je odslužio kaznu u potpunosti, nije imao skraćenje niti umanjenje ni jedan jedini dan.

Golubović je, podsetimo, bio uhapšen zbog organizovanja kriminalne grupe koja je trgovala heroinom od početka avgusta 2009. do 16. januara 2010., kada je uhapšen ispred Crkve svetog Marka u Beogradu. Policija je toga dana zaplenila 125 grama mešavine heroina i paracetamola, kao i jedan pištolj.

Pred sudom, Kristijan se branio da nije švercovao drogu iz Novog Pazara, već da je nabavljao ćevape i parfeme.

U međuvremenu Golubović je tri puta podnosio molbu za uslovni otpust, koje su mu odbijene pa je ostao iza rešetaka požarevačke „Zabele”, gde je kaznu izdržavao u zatvorenom zatvorskom režimu.

Ni kada je ispunio prvi uslov za prevremeni otpust, jer je izdržao dve trećine zatvorske kazne, Golubović nije pušten, jer nije dobio pozitivno mišljenje zatvora. On je višestruki povratnik u izvršenju raznih krivičnih dela – osuđivan je šest puta.

Golubović je u pritvoru, koji mu je uračunat u zatvorsku kaznu, najpre proveo tri i po godine, posle čega je pušten da se brani sa slobode, tokom koje je učestvovao u rijaliti programima. Nakon što je pravosnažno osuđen u novembru 2014. godine, još godinu i po je uspevao da odlaže izdržavanje kazne u zatvoru zbog rođenja deteta i ugovora s rijaliti programima.

Kada mu je odbijena i peta molba za odlaganje izvršenja kazna, na robiju je otišao  u martu 2016.


Uhapšen zbog droge januara 2010.

Golubović je 16. januara 2010.  zajedno sa svojom majkom Milankom i četiri člana kriminalne grupe uhapšen pod sumnjom da duže vreme trguje narkoticima na relaciji Novi Pazar — Beograd.

U decembru 2013. pušten je iz pritvora da se brani sa slobode. Sud mu je 15. januara 2014. izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 14 godina. Golubović je osuđen na 12 godina zbog trgovine drogom na relaciji Beograd — Novi Pazar, a od ranije ima presudu kojom mu je zbog nedozvoljenog držanja oružja izrečena kazna zatvora od dve godine i tri meseca. Ipak, 19. novembra 2014. Apelacioni sud u Beogradu smanjio mu je kaznu sa 14 na osam godina zatvora, koja mu sutra ističe.


Golubović je poznat i kao jedan od retkih preživelih iz dokumentarnog filma o kriminalcima „Vidimo se u čitulji”, koji je snimljen početkom devedesetih godina prošlog veka.

Rođen je u Minhenu kao dete srpskih gastarbajtera Srboljuba i Milanke Golubović. Majka Milanka je radila kao stjuardesa u JAT-u. Otac Srboljub je pre Kristijanovog rođenja odveden na služenje doživotne robije, zbog oružane pljačke sa smrtnim ishodom; Kristijan je prvi put video oca kad je već krenuo u osnovnu školu. Srboljub je služio kaznu i na Golom otoku. Kristijanov kum je bio Ljuba Zemunac, objavljeno je na Vikipediji.

U drugoj polovini osamdesetih Kristijan se pojavio u Beogradu. Po povratku iz Nemačke sa majkom i sestrom živeo je na Zvezdari, a potom na Voždovcu. U decembru 1987. godine počinio je prvo krivično delo, zbog kog je registrovan u sudu i gradskoj policiji. U Boleču je, naime, pepeljarom u kafani pretukao jednog gosta. Dve godine kasnije, u oktobru, u klubu „Branko Krsmanović” izazvao je tuču s pucnjavom.

Godine 1989. zapodeo je tuču sa Slavkom Mijovićem, zvanim Mija Pijuk, ispred nekadašnje diskoteke „Luv”.

Dosta pažnje je privukao kada je u ranim jutarnjim časovima 25. februara 1990. godine sa kratežom ušao u „Mažestik”, te naterao goste da legnu na pod, ispalio nekoliko hitaca u plafon i pobegao.

Posle prepada u „Mažestiku” pobgao je u Nemačku, ali su ga tamo sačekali gresi iz rane mladosti, zbog kojih je morao da provede tri godine u maloletničkom zatvoru u Diseldorfu.

Posle odslužene kazne, Golubović je u vreme sankcija 1993. godine izručen SR Jugoslaviji zbog dela počinjenih u periodu između 1988. i 1990. godine. Jedno vreme je proveo u centralnom zatvoru.

M. Vujačić

M. Bozokin

 

Autor:
Pošaljite komentar