Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Preminule četiri osobe, ukupno 65, novozaraženih 219, ukupno 2.666

08.04.2020. 15:15 21:23
Piše:
Foto: pixabay

U poslednja 24 časa u Srbiji su umrla još četiri pacijenta obolela od COVID-19, čime je broj preminulih porastao na 65.

Prosek njihovih godina je 62 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Kako je saopštila zamenica direktora Instituta Milan Jovanović Batutu Darija Kisić Tepavčević, preminula su četiri muškarca.

Saopštila je da su u poslednjih 24 sata testirana 1.132 građanina, te da je kod 219 potvrđeno prisustvo koronavirusa.

U Republici Srbiji je do 15 časova 8. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Hospitalizovano je 1.705  pacijenata, a na respiratoru je ukupno 112 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirana je ukupno 10.761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Kisić Tepavčević je dodala da je procenat smrtnosti 2,43 odsto, a prosečna starost preminulih je 64,6 godina.

Kada je reč o polu, od 65 preminulih, 48 je muškaraca i 17 žena.

Kisić Tepavčević je navela da se sada na Infektivnoj klinici KCS nalazi 38 osoba, od kojih devet na respiratoru, na Infektivnoj u Nišu 16, ali niko na respiratoru, u KCV 125 osoba, a sedam na respiratoru, u KC Kragujevac 57 osoba, od kojih 10 na respiratoru.

Dodala je da je u KBC "Dragiša Mišović" smešteno 259 osoba, od kojih 37 na respiratoru, na Pulmologiji KCS 76 osoba, a šest na respiratoru, u staroj ygradi hirurgije u KC Nš 23 osobe, a 12 na respiratoru.

Takođe, na niškog Klinici za pulmologiju nalazi se 33 osobe, u KBC Zemun 335 osoba, od kojih 20 na respiratoru, a u KBC Zvezdara 361 osoba, među kojima 11 na respiratoru.

Kisić je navela i da su na Beogradskom sajmu ukupno smeštene 124 osobe, u niškom Čairu 171 osoba, na Novosadskom sajmu 48 osoba, i na VMC njih 60.

Kisić: Sedam radnika kompanije Jura ima virus korona

Od 2.800 zaposlenih kompanije “Jura” u Leskovcu sedam osoba je zaraženo virusom korona, dok je njih 300 u samoizolaciji, izjavila je danas zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.



Odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, Kisić je rekla da je ta kompanija prihvatila određene preporuke da se smanji broja radnika na radnom mestu, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.



Jedna od mera, kako je dodala, jeste da preko dana u fabrici ne radi više od 330 zaposlenih.

Kisić: Redovna vakcinacija mora biti nastavljena

BEOGRAD: Redovna vakcinacija stanovništva mora biti nastavljena, uprkos pojavi virusa korona kako ne bismo imali epidemije drugih bolesti, izjavila je danas zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.



Odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, Kisić je ukazala da se vakcinacija mora obavljati u zdravstvenim ustanovama koje nisu Kovid ambulante da bi se smanjio rizik od zaraze.



“Kada je reč o imunizaciji, tu je odgovor jasan. Organizaciono ne treba je sprovoditi u onim delovima gde su Kovid ambulante da bi se smanjio rizik, ali moramo da nastavimo imunizaciju, jer bismo imali epidemiju drugih bolesti koje mogu da se spreče vakcinama”, rekla je Kisić.

Kisić: Kapaciteti KC Niš nisu popunjeni

Kapaciteti KC Niš nisu popunjeni, a u prilog tome govore i podaci da je na Klinici za infektivne bolesti tog centra 16 pacijenata, u staroj zgradi hirurgije 23, a na Klinici za pulmologiju 33, ukazala je danas zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.



Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da su pojedini pacijenti koji su imali uput za KC Niš vraćeni, jer im je rečeno da su kapaciteti u tom centru popunjeni.



“Na osnovu ovih brojeva vidimo da nisu popunjeni svi bolnički kapaciteti”, rekla je Kisić.



Ističe da se u ovoj situaciji bolnički kapaciteti brže pune nego prazne, jer lečenje od Kovida-19 traje i do tri nedelje.



Zbog toga su, ističe, od velikog značaja privreme bolnice gde se smeštaju pacijenti sa lakšim simptomima bolesti i da se takvi, kada je reč o Nišu, najpre šalju u halu “Čair”.



Kisić je istakla i da su mnogi pacijenti odmah bili hospitalizovani zbog teške kliničke slike i pre nego što se potvrdilo da li imaju virus korona ili ne.



“Ukoliko je do sada bilo pacijenata koji su zbog lakših simptoma bolesti bili u kućnoj izolaciji, od sada to više neće biti slučaj, već će biti smeštani u privremene bolnice”, rekla je Kisić.

Autor:
Pošaljite komentar
U Vojvodini 308 pozitivnih na koronavirus, 123 na bolničkom lečenju

U Vojvodini 308 pozitivnih na koronavirus, 123 na bolničkom lečenju

08.04.2020. 11:00 15:37
Gojković: Sestra sa pulmologije u Kamenici zaražena, ali ne na Institutu

Gojković: Sestra sa pulmologije u Kamenici zaražena, ali ne na Institutu

08.04.2020. 11:24 11:42