Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novinarka portala Nova.rs, privedena zbog teksta o KCV, puštena iz pritvora

02.04.2020. 10:56 11:10
Piše:
Foto: Dnevnik arhiva

BEOGRAD: Novinarka portala nova.rs Ana Lalić jutros je puštena iz pritvora, potvrdio je njen advokat Srđan Kovačević, a prenosi nova.rs.

Lalić je privedena kasno sinoć zbog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodina. 

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić je sinoć privedena u Novom Sadu i određena joj je mera zadržavanja od 48 sati nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom o virusu korona uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

KCV je prethodno izrazio "ogorčenje zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog" izveštavanja".

Klinički centar Vojvodine (KCV) označio je u saopštenju kao "netačan, neproveren i zlonameran" tekst objavljen na portalu Nova.rs, zbog navoda o tome da medincinske sestre u ovoj ustanovi, u jeku epidemije virusa korona, rade bez zaštitne opreme, ukazujući da je, "zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda", obavestio tužilaštvo i policiju.

"Klinički centar Vojvodine izražava ogorčenje zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog izveštavanja o radu naše ustanove.

Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu (na portalu Nova S) pod naslovom 'KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre' neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme.

Zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda, Klinički centar Vojvodine o svemu ovome je obavestio nadležno tužilaštvo i policiju.

Ovo je prilika da apelujemo na sve predstavnike medija o značaju objektivnog i tačnog izveštavanja, posebno u vanrednoj situaciji, kada se suočavamo sa epidemijom virusa

korona jer su, kao i zdravstveni radnici na istom zadatku- zdravstveni radnici da se bave lečenjem, a novinari istinito da izveštavaju, jer nam je zajedničko briga o građanima.

Neophodno je da predstavnici medija, naročito u ovakvim situacijama preuzmu visok nivo socijalne i profesionalne odgovornosti", navodi se na kraju saopštenja KCV.

Reagovala udruženja i stranke

Povodom privođenja Ane Lalić, novinarke portala Nova zbog teksta o stanju u KC Vojvodina danas su se oglasili novinari, udruženja, političke stranke... osuđujući ovaj potez i zahtevajući njeno hitno puštanje na slobodu.

Privođenje novinarke portala Nova.rs osudilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je zahtevalo da ona hitno bude puštena na slobodu.

"UNS još jednom podseća državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i poziva nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja.", navodi se u saopštenju udruženja i dodaje da je smatraju da je nedopustivo i da policija zaplenjuje opremu novinara i zahteva da policija hitno vrati Ani Lalić kompjuter i telefone.

Institut za evropske poslove takođe osuđuje privođenje i kako navode u saopštenju, "praksu državnih organa u zastrašivanju novinara koji obavljaju posao u interesu javnosti da zna u kakvom je stanju zdravstveni sistem Srbije i posebno Klinički centar Vojvodine o kome je pisala novinarka nova.rs Ana Lalić u svom tekstu.

Puštanje na slobodu Ane Lalić tražili su i Demokratska stranka, Savez za Srbiju i Pokret slobodnih građana.

Građanski demokratski klub DS je u svom saopštenju naveo da se novinarka Lalić profesionalno bavi svojim poslom i ocenio da se vlast od istine koju je, kaže, prenela o stanju u KBC Vojvodine, brani “slepo silom”

Savez za Srbiju ocenjuje da hapšenje novinarke pokazuje pravu nameru vlasti da se, kako kažu, umesto sa suočavanjem sa epidemijom korona virusa, obračuna sa slobodnim novinarima i zahteva, kako navode u saopštenju,od Aleksandra Vučića da hitno pusti novinarku iz pritvora i obustavi progonia novinara i zastrašivanja građana".

(Fonet, Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar