Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Termin održavanja 43. Fruškogorskog maratona pomeren za kraj maja

18.03.2020. 13:13 13:20
Piše:
Foto: Fruškogorski maraton, Darko Ihas

Fruškogorski maraton, jedna od najmasovnijih manifestacija kod nas, neće se održati u planiranom terminu 25. aprila nego mesec dana kasnije, tačnije 23. i 24. maja, ako to prilike budu dozvolile.

Logično je bilo da se i ovaj događaj shodno situaciji sa epidemijom koronavirusa i uvođenjem vanrednog stanja odloži.

– Naravno da je ova situacija  poremetila dosta stvari kada je reč o organizaciji, ali mi ćemo se prilagoditi novim uslovima i preostaje nam da se nadamo da će se sve završiti do maja. Pod uslovom da ni tada ne budu pogodne prilike za održavanje maratona, gledaćemo da pronađemo odgovarajući jesenji termin – poručio je direktor Fruškogorskog maratona Nenad Sudarov.

Fruškogorski maraton, kojim se Novi Sad izuzetno ponosi, jedan je od najstarijih ovog tipa u Evropi i više od četiri decenije se održava bez prekida zahvaljujući Planinarsko–smučarskom društvu Železničar. Mogućnost izbora jedne od čak 19 staza idealna je prilika za ljubitelje prirode svih profila da prošetaju ili protrče Fruškom gorom. Od najkraće Staze radosti i zadovoljstva dužine 4,1 km, u kojoj i porodice sa decom mogu da budu deo lepe atmosfere, organizatori su zaiteresovanima ponudili širok opseg deonica do one najteže, Ultraekstremnog maratona od 134,3 km i 5.720 metara visinske razlike. Koliko je veliki izbor staza za rekreativce, toliko su i one najduže bitne trejl trkačima s obzirom na to da su kvalifikacione za najveću planinsku trku na svetu Ultratrejl Mon Blan (UTMB). To znači da su sertifikovane od strane Svetske federacije trejl trčanja i svaka nosi određeni broj bodova. U slučaju Fruškogorskog maratona postoji pet takvih staza. Pomenuti Ultraekstremni vredi pet poena, Ultramaraton (108,2 km/4.120 m) i Veliki zapadni (85 km/3.338m) po četiri, Srednji zapadni (57,7 km/2.324 m) donosi tri boda, a Mali istočni ekstremni (42,2 km/2.090 m) dva boda.

– Imamo dosta prijavljenih učesnika iz 11 država. Svi sada uglavnom imaju zabranu izlaska iz zemalja, kod svih je trenutno teška situacija. Svima je ponuđen novi termin u maju, a onaj ko ne bude bio u prilici da dođe uplaćena kotizacija za trku ostaće mu za 2021. godinu – rekao je Sudarov.



Maraton održan i 1999. godine

U najgorem  slučaju možda će Fruškogorski maraton prvi put biti pomeren za jesenji termin, ali organizatori će se svakako potruditi da bude održan. Prekid ove manifestacije nije sprečilo ni NATO bombardovanje 1999. godine.

– Tada je njih 11 dobilo posebnu dozvolu od Ministarstva odbrane da odrade maraton od 86 kilometara kako se ne bi prekidala tradicija – podsetio je Sudarov. 

Odrađena tri javna treninga

Organizatori Fruškogorskog maratona uradili su veliki posao u cilju promovisanja događaja, ali i pripremanja i upoznavanja učesnika sa stazama. Nemerljiv doprinos dali su putem organizovanja javnih treninga na Fruškoj gori, koji su bili otvoreni za sve. Prvi je održan 14. decembra, a poslednji, četvrti, trebalo je da bude 22. marta, ali je otkazan. Uspešno su, međutim, realizovana tri.

– Trkači našeg kluba koji znaju staze su vodili treninge. Želeli smo na ovaj način da pružimo priliku onima koji ne poznaju toliko dobro Frušku goru i staze, ili nikad nisu išli na duže deonice, a možda i nemaju sa kim, da se kroz trčanje sa nama malo bolje upoznaju sa onim što ih očekuje. Na ovim treninzima smo zajedno prelazili staze i razmenjivali utiske i savete. Želeli smo da pružimo i priliku uličnim trkačima da vide i osete razliku između asfalta i zemlje i da se možda odluče za najkraću takmičarsku stazu koja je nova od ove godine i duga je 10 kilometara. Odziv je bio lep, dosta njih je osetilo pravu atmosferu koja vlada i na Fruškogorskom maratonu, a neki su se uverili u to koliko je lepo trčati kroz šumu – objasnio je Sudarov.



Od 19 staza devet je takmičarskog karaktera, što znači da se učesnicima zvanično meri vreme i objavljuje rezultat pod uslovom da na cilj stignu u zadatom vremenskom limitu. Srednji zapadni maraton (57,7 km) biće i Otvoreno prvenstvo Srbije.

– Bez obzira na odlaganje, broj i opis staza ostaju isti i tu se ništa ne menja. Fruškogorski maraton se već 42 godine održava bez prekida, čak ga je bilo i tokom bombardovanja 1999. godine i mi ćemo se potruditi da ostanemo dosledni u održavanju tradicije – najavio  je Sudarov.     

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
FRUŠKOGORSKI MARATON Selidba na zapad

FRUŠKOGORSKI MARATON Selidba na zapad

31.08.2019. 16:58 16:59