Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BOKSERKA ANĐELA BRANKOVIĆ: Svaki poraz gledam kao lekciju više

08.03.2020. 14:36 14:44
Piše:
Izvor: Anđela Branković Foto:privatna arhiva

Dvadesetjednogodišnja bokserka Anđela Branković u svet „pravog sporta” dospela je po nagovoru prijateljice, dok se prethodno bavila odbojkom.

Učestvovala je na mnogim takmičenjima, od početnih kola Lige Vojvodine, preko prvenstva pokrajine, države, pa sve do međunarodnih turnira i Prvenstva Evrope. Anđela Branković za „Dnevnik ” kaže da se bavljenjem tim sportom suočavala kako s pobedama, tako i s određenim psihološkim barijerama. 

– Odmalena sam takmičarski nastrojena i sve što radim u životu shvatam kao takmičenje, a na početku sam se teško nosila s porazima jer ne znam da gubim – napominje Anđela Branković. – Kasnije sam naučila da svaki poraz gledam kao lekciju više i suočavajući se sa svojim umom i mentalnim potencijalom, shvatila sam da glava, koncentracija i savladavanje emocija treba da se treniraju pođednako kao telo da bismo dobili celovitu mašinu. Ti faktori moraju biti maksimalni, čak i kada telo otkazuje, i to su one nijanse koje dele protivnike na bolje i najbolje.

Posebna formula za pobedu ne postoji, svaki protivnik je savladiv i ima svoju slabu tačku.Zahvaljujući mentalnom potencijalu, pobeđuje se u glavi i pobediti sebe, već je pola puta do uspeha (Anđela Branković)

Anđela Branković skreće pažnju na važnost ovladavanja strpljenjem i regulilisanje svojih strahova tokom meča, i otkriva na koji način uspeva da se izbori s protivnikom.

– U samo jedanaest minuta i u svega pet kvadratnih metara, mogu se desiti usponi, padovi, forsiranje maksimuma, što je slučaj i sa situacijama u svakodnevnom životu, a ja imam neke svoje „rituale i šablone” u svesti kako se zagrevam i pripremam pred neki meč i pomoću njih se borim sa strahom.  U ring ulazim da se stopim s njim, postanem jedno s borbom i osetim svaku njenu čar. Biti fokusiran, taktički pripremljen, fizički spreman jesu bitni faktori, ali biti u glavi hladan, smiren, odan i prepušten tome što radiš pravi veliku razliku između sportista koji su na fizičkom ili tehničkom nivou pođednaki.

Posebna formula za pobedu ne postoji, svaki protivnik je savladiv i ima svoju slabu tačku. Zahvaljujući mentalnom potencijalu, pobeđuje se u glavi i pobediti sebe znači preći već pola puta do uspeha.  Boks predstavlja psihološki test ili trening i Anđela Branković ga preporučuje deci i mladima jer će ulaskom u taj ring prevazići sebe i svoje mogućnosti na mentalnom i fizičkom nivou, i to će im pomoći, kako u socijalnom i emotivnom razvoju, tako i u psihičkom. Iskustva koja steknu tokom poraza, pobeda, reakcija na grešku, mogu u životu iskoristiti kao iskustvo za donošenje odluka i ponašanje.

Sport je „život u malom”, u kojem se sportisti suočavaju s pobedama, porazima, teškim trenucima i razočarenjima, a sve to što iskuse u kontrolisanom okruženju, mogu preneti u realan život. Boks je plemenita borilačka veština i životna filozofija, a uspešnost u toj disciplini uslovljena je fizičkim, motoričkim i taktičkim sposobnostima samih sportista. Kod svakog takmičara razvija se svest o postizanju rezultata i samoostvarivanju.

Po svojim parametrima, boks se kotira kao jedan od najtežih sportova, za koje, osim navedenih faktora, sportski psiholozi i stručnjaci u oblasti sporta ističu da je psihička spremnost veoma bitna kod sportiste. Kao i kod drugih ekstremnijih borilačkih veština, i u boksu je značajna mentalna svest za izlaganje svakodnevnom treningu, koji je na granicama fizičkih i mentalnih mogućnosti. To potvrđue šef Odeljenja za dijagnostiku treniranosti sportista u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta Dragan Doder.

– Da bi se pojedinac u tom sportu suprotstavio protivniku, nije dovoljna samo fizička jačina već je veoma važno verovati u sebe i negovati iskrenost, skromnost, saosećajnost, požrtvovanost i nesebičnost – kaže Doder za „Dnevnik”. – Podeliti i dobro i zlo s drugima, radovati se uspehu drugog, uraditi nešto dobro iz ubeđenja, a ne da bi se ostvario utisak, samo su neke od osobina koje odlikuju osobu koja je uspela da sebe vidi kao deo višeg poštovanja, višeg cilja. To je samo jedan deo mentalne spremnosti i veštine suprotstavljanja protivniku jer, kad uspemo da pobedimo sebe, tog trenutka smo pobedili i protivnika.

Doder je naglasio da negovanje pomenutih ideja i vrednosti pomaže sportisti da istraje u svim naporima kojima se izlaže, ne samo tokom treninga nego i tokom meča, i da je kroz taj vid verovanja moguće pronaći put ka otkrivanju potencijala svesti i upoznavanju sa sopstvenim bićem.

Nekadašnji odbojkaš i reprezentativac Srbije, a današnji sportski psiholog Andrija Gerić smatra da je svaki takmičar jedinka za sebe, a da je zadatak sportskih psihologa da sportiste dovedu u najbolje stanje za borbu i nauče ih da se vrate u najbolju formu čak i kad se desi da ispadnu iz nje. – Ono na šta možemo da utičemo je da naučimo takmičara kako da se nosi sa stresom, kako da razmišlja u dobrim i lošim trenucima borbe, kako sebe da bodri, na šta da obraća pažnju i da ga pripremimo na scenario kada gubi meč i kako da preokrene rezultat – objašnjava Gerić. – Sve to spada u psihološku pripremu sportiste. Ukoliko je sportista spremljen psihološki, povećava se verovatnoća da će njegov rezultat biti približniji željenom. U osnovi su taktička i fizička spremnost, ali je psiholška priprema onaj „tas na vagi” koji odlučuje pobednika.

A. Andrijević

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Bokseri Vojvodine na državnom šampionatu: Prilika za dokazivanje

Bokseri Vojvodine na državnom šampionatu: Prilika za dokazivanje

04.03.2020. 09:01 09:05
Srbija će imati najbolje svetsko prvenstvo u istoriji boksa (foto)

Srbija će imati najbolje svetsko prvenstvo u istoriji boksa (foto)

28.02.2020. 08:59 09:04
Borovčanin: Istorijski događaj za Srbiju i srpski boks

Borovčanin: Istorijski događaj za Srbiju i srpski boks

18.02.2020. 12:43 13:05