Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi virus dobio zvanično ime, u Srbiji za sada bez sumnje na oboljenje

19.02.2020. 08:38 08:42
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Institut za javno zdravlje Srbije izdao je obaveštenje putnicima koji dolaze iz Kine, pozivajući ih da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na telefon 064 8945 235.

Ovaj telefon otvorilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.Svetska zdravstvena organizacija je zajedno sa Svetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) utvrdila ime za novi koronavirus COVID-19. Takođe, ustanovljen je naziv za virus SARS-CoV-2.Usled promene načina klasifikacije obolelih u pokrajini Hubej u NR Kini, gde je i dalje žarište epidemije, broj obolelih uključuje i osobe koje

ispunjavaju kliničke i epidemiološke kriterijume, a ne samo one kod kojih je dobijena laboratorijska potvrda, kaže “Batut” i dodaje da je Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije 30. januara 2020. godine proglasio javnozdravstvenu pretnju od međunarodnog značaja zbog epidemije bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Građanima Republike Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz Kine i drugih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji novim koronavirusom savetuje se da se drže uputstava koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju

U svetu je, do juče prijavljeno ukupno 73.328 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom, od kojih je od ovog virusa preminulo njih 1.873. U Evropi je registrovano 47 potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom, i to u: Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Kraljevstvu (9), Italiji (3), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1). Registrovan je i prvi smrtni slučaj na području Evrope (Francuska). Osim NR Kine, slučajevi COVID-19 su regostrovani u ukupno 25 zemalja (nema novih zemalja u odnosu na prethodni dan) i na jednom brodu, ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

Građanima Republike Srbije savetuje anj da odlože planirana putovanja u Kinu zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom. Ukoliko putuju u Kinu, preporučuje se izbegavanje kontakta s osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura). Takođe, poželjno je izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta s obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području.

Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl), kao i pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku). Takođe, epidemiolozi savetuju izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

Građanima Republike Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz Kine i drugih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji novim koronavirusom savetujemo da se drže uputstava koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju (na srpskom, engleskom i kineskom jeziku), kažu u “Batutu”.

Na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje bilo kakva ograničenja za putnike u međunarodnom saobraćaju.

U Republici Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribucija zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz NR Kine i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji s od ponedeljka, 10. februara 2020. godine, sprovodi nadzor. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u saradnji s Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama, prati epidemiološku situaciju bolesti, izazvane novim koronavirusom u svetu i, shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.  

    I. R.

Autor:
Pošaljite komentar
Od korona virusa preminuo direktor glavne bolnice u Vuhanu

Od korona virusa preminuo direktor glavne bolnice u Vuhanu

18.02.2020. 09:07 09:15
Lončar sa kineskom ambasadorkom o korona virusu

Lončar sa kineskom ambasadorkom o korona virusu

10.02.2020. 15:15 15:19
Koha: Sumnja na korona virus u Prištini

Koha: Sumnja na korona virus u Prištini

08.02.2020. 21:31 21:32