Rasol, vitaminska bomba, reguliše probavu, čuva kosti
Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.
Prilikom kiseljenja zelje iz sebe ispušta tekućinu, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol. Ima onih koji su odavno upoznati s blagodatima te tečnosti, a ovo su pet razloga zbog čega biste je trebali uvrstiti na svoj jelovnik.
1. JAČANJE IMUNITETA
Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih meseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun materija koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su deo bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.
2. REGULISANJE PROBAVE
Imate problema sa zatvorom creva? Rešiće ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crevnu floru i održavaju je zdravom.
3. OLAKŠANO MRŠAVLJENJE
Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina te deluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak prehrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može da zameni jedan međuobrok te efikasno reducira nezdrave masnoće.
4. UBLAŽAVANJE MAMURLUKA
Ako ste slučajno popili previše džin-tonika s prijateljicama, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.
5. JAČANJE KOSTIJU
Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcija, čoveku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom zelju nalazi vitamin K2.