Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

 NEDELJKO KOVAČEVIĆ: Obezbedili smo ravnomeran razvoj Vojvodine 

08.02.2020. 15:10 15:25
Piše:
Foto: Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević  Foto: Dnevnik.rs

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine jedina je u državi koja prva, odmah posle novogodišnjih praznika, raspisuje konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u Vojvodini u novoj kalendarskoj godini, kako na tome od početka mandata insistira predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na taj način, ističe direktor Uprave Nedeljko Kovačević u razgovoru za „Dnevnik”, stvore se uslovi da se na vreme obave poslovi neophodni pre početka izgradnje i da se u aprilu raspiše javna nabavka, a posle uspešno sprovedenog tendera u maju krenu građevinski radovi.

Kovačević kaže da su i ove godine već u januaru završili sve konkurse i dodelili lokalnim samoupravama ukupno 3.196.868.471,01 dinar za realizaciju 23 projekta na teritoriji 22 opštine i grada u Vojvodini. Radi se o nastavku finansiranja 12 projekta i 11 novih projekta iz vodosnabdevanja i zaštite voda, lokalnog i regionalnog razvoja, saobraćajne infrastrukture, energetske efikasnosti, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja i razvoja sporta.  

U Vojvodini su uređene 22 industrijske zone, od toga deset je izgrađeno, a 12 opremljeno

– Za vodosnabdevanje i zaštitu voda dodelili smo ukupno 382 miliona dinara za tri projekta, i to u Vršcu za nastavak izgradnje kanalizacije otpadnih voda u naseljenom mestu Pavliš, u opštini Mali Iđoš za izgradnju magistralnog kolektora, a u Somboru za nastavak izgradnje vodovoda u naseljenom mestu Doroslovo – napominje Kovačević. – Ti projekti se ostvaruju zajedničkim ulaganjem Pokrajine i lokalnih samouprava.

Pokrajina sufinansira tri projekta i u oblasti lokalnog i regionalnog razvoja. Za tu svrhu je dodelila ukupno 499.868.960 dinara Kikindi, Novom Sadu i Subotici. U Kikindi će se nastaviti izgradnja druge i treće faze gradske pijace, za to je Pokrajina izdvojila 115 miliona dinara, a Kikinda 20.305.681,34.

– U Novom Sadu će posle izbora početi uređenje gradskog jezgra, odnosno Pozorišnog trga, prvu fazu radova Pokrajina i Grad Novi Sad finansiraju s po 184.868.960 dinara. U Subotici će biti rekonstruisana i restaurirana fasada zgrada u centru grada. Te radove finansiramo s 200 miliona dinara, a Grad Subotica ulaže 47.123.315,78 – ističe Kovačević.


Najviše projekata završili s Novim Sadom

Uprava za kapitalna ulaganje Vojvodine razvila je dobru saradnju sa svim lokalnim samoupravama. Kovačević navodi da u pogledu brzine pripreme i realizacije projekata prednjače Novi Sad i Ruma. 

– Najviše projekata smo imali s Novim Sadom. Sve što smo započeli, i završili smo – ističe on. 


On podseća na to da su u prošloj godini svaki grad i opština u Vojvodini dobili novac preko Uprave za kapitalna ulaganja za realizaciju najmanje tri do četiri projekata.

– U protekle tri i po godine smo ispoštovali obećanje koje je predsednik Pokrajinske vlade dao na početku mandata da će biti ostvaren ravnomeran razvoj Vojvodine i da ćemo, u saradnji s lokalnim samoupravama, zajednički ulagati u razvoj. Sve što smo počeli, i završili smo – naglašava naš sagovornik.

Podseća na to da su u Vojvodini opremljene ukupno 22 industrijske zone, od toga deset je izgrađeno, a 12 opremljeno. One su važan uslov za dolazak investitora u lokalnu samoupravu. 


Subotičko pozorište do kraja godine

Za direktora je u prošloj godini najznačajniji projekat bio izgradnja zgrade Televizije Vojvodine na Mišeluku. Zgrada je podignuta u roku od dve godine. 

–  Signal je pušten 25. novembra, građevinski radovi su završeni četiri meseca ranije od ugovorenog roka, koji je bio određen za mart 2020 – navodi Kovačević. – Preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine finansirana je i izgradnja „Žeželjevog” mosta. Ove godine nastavljamo finansiranje radova na pozorištu u Subotici. Ugovorena je osma faza izgradnje, i opredeljeno je po 400 miliona dinara iz Republike i Pokrajine. Deo novca će uložiti Grad Subotica. Nadam se da ćemo do kraja godine završti i subotičko pozorište – ocenio je Nedeljko Kovačević.


Po završenom konkursu Uprave, novac je opredeljen i za finansiranje i sufinansiranje izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije objekata predškolskog i školskog obrazovanja. Pokrajina je dodelila ukupno 215 miliona dinara Irigu, Pećincima i Sremskoj Mitrovici. Kovačević navodi da će Irig uraditi energetsku sanaciju objekta „Čarolija” dečje ustanove „Dečja radost” u Irigu, Pećinci će nastaviti izgradnju objekta Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni” u Šimanovcima, a Sremska Mitrovica će opremiti novi objekat OŠ „Jovan Popović” u tom gradu. Značajna svota – ukupno – 1,722 milijarda dinara – dodeljena je i za saobraćajnu infrastrukturu Adi, Baču, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu, Beočinu, Žablju, Irigu, Opovu, Pančevu, Rumi i Šidu. Dodeljen je novac i za realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Pokrajina je opštini Temerin dodelila 51.999.511. dinara za završnu fazu rekonstrukcije postrojenja za proizvodnju i izgradnju objekata za distribuciju toplotne energije u opštini. Učešće opštine u tom projektu je 10.399.902,20 dinara. Za razvoj sporta dodeljeno je ukupno 362 miliona dinara, od toga Beloj Crkvi 135.137.691,62 dinara i Zrenjaninu za drugu fazu adaptacije Gradskog stadiona 190.862.308,38.      

Eržebet  Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Uprava za kapitalna ulaganja raspisuje prve konkurse za ovu godinu

Uprava za kapitalna ulaganja raspisuje prve konkurse za ovu godinu

09.01.2019. 12:02 12:27