Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U 2020. subvencije i vinarima, omogućene ePrijave bankama

30.01.2020. 15:49 15:51
Piše:
Foto: pixabay.com

BEOGRAD: Proizvođači alkoholnih pića u Srbiji, među kojima su i vinari, od ove godine prvi put će moći da koriste i podsticaje namenjene za početnike u biznisu i za razvojne projekte, dok će potencijalni korisnici sredstava za kupovinu opreme moći elektronski da se prijave kod poslovnih banaka koje će biti odbarene za partnere države u sprovođenju tog programa.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanovića je rekao da je u budžetu Ministarstva ove godine opredeljeno ukupno tri milijarde dinara za tri programa - za početnike u bzinusu, za razvojne projekte i za nabavku opreme.

Najavio je da će krajem februara biti rapisan poziv za korišćenje sredstava za nabavku opreme, jer prethodno treba da se izaberu poslovne banke i lizing kompanije koje će biti partneri države u sprovodnju programa za nabavku opreme, za koji je ove godine opredeljeno dve milijarde dinara.

Stevanović je rekao da će uslovi za kreditiranje ostati isti, i da podrazumevaju 25 odsto granta, pet osto učešća samog investitora, dok je 70 odsto učešće kredita koji se obezbeđuje preko poslovne banke.

Novina ovog programa od ove godine je i, kako je naveo, mogućnost da potencijalni korisnik podrške za kupovinu opreme uopšte i ne ode u banku, a da dobije pravo na podsticaj.

Sve je elektronski uvezano. Postojaće elektronska aplikacija koju će iz svoje sobe moći privrednik da pošalje banci. Od tog trenutka banka i Ministarstvo i sve nadležne državne službe i institucije koje su sada elektronski umrežene preuzimaju deo svojih obaveze i poslova i svi neophodni podaci koje treba da obradi banka biće na raspolaganju banci, objasnio je Stevanović.

Banka će, dodaje, potom završiti njihovu obradu i elektronskim putem obavestiti potencijalnog korisnika sredstava da li je ostvario pravo na kredit ili nije.

Stevanović je rekao da su programi za početnike u biznisu i za razvojne projekte od ove godine uključili prvi put i industriju alkohola.

Ovaj program smo dodatno relaksirali time što smo neke prerađivačke industrije koje do sada nisu bile, uključimo, poput industrije alkohola. Znamo da je vino počelo da bude prepoznatljivo u Srbiji, da se ova grana industrije razvija. Za takav vid delatnosti ćemo takođe omogućiti povlačenje sredstva kroz ove programe, rekao je Stevanović.

Precizirao je da će ove godine za program subvencija namenjenih za početnike u biznisu biti oko 200 miliona dinara.

Među uslovima za korišćenje tih podsticaja je da firma posluje do dve godine, ročnost otplate je pet godina, uz godinu dana grejs perioda, dok je učešće bespovratnih sredstava u ukupnom kreditu u iznosu od 30 odsto, odnosno 40 odsto za preduzeća u nanerazvijenim opštinama.

Biće nastavljen i program za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte za koje je opredeljeno 850 miliona dinara, a od ove godine, kaže Stevanović, pored malih i srednih preduzeća, sredstva mogu da koriste i velika preduzeća.

Uslovi za dobijanje tih subvencija nisu se menjali, pa je tako predviđeno 20 odsto bespovratnih sredstva u lokalnim samoupravama koje su u prve tri grupe razvijenosti, dok je za četvrtu grupu razvijenosti predviđeno 30 odsto bespovratnih sredstava.

Rok otplate kredita je 10 godina, uz godinu dana grejs perioda, kamatne stope na bankarsku garanciju su jedan odsto, a na ostale vidove obezbeđenja su dva procenta.

Stevanović je rekao da će poziv za korišćenje podrške iz tog programa biti objavljen uskoro i pozvao privrednike da koriste mehanizme i instrumente koje im nudi država, a za koje kaže da su dali velike rezultate u prethodnoj godini.

Za tri programa podsticaja, koji se odnose na nabavku opreme, razvojne projekte i za početnike u biznisu Stevanović kaže da su dali dobre efekte i najavio da će program podrške za mala i srednja preduzeća koji se sprovodi u Srbiji biti preslikan i na Republiku Srpsku, po sličnom modelu koji tek treba da bude preciziran.

Autor:
Pošaljite komentar
SUBVENCIJE POLJOPRIVREDI Po hektaru 5.200 dinara, a po litru mleka sedam

SUBVENCIJE POLJOPRIVREDI Po hektaru 5.200 dinara, a po litru mleka sedam

15.01.2020. 13:54 13:56