Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Borel: Radićemo zajedno sa SAD na dijalogu BG i PR

30.01.2020. 14:12 15:32
Piše:
Izvor: Žozep Borel i Hašim Tači Foto: Tanjug/video

PRIŠTINA:  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem da će EU posredovati u dijalogu izmedu Prištine i Beograda, bez nadmetanja sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Terampa, Ričardom Grenelom.

Prema njegovim rečima, Amerikanci imaju puno posla, Bliski Istok, Severnu Koreju, Kosovo i Metohiju."Ja se ne takmičim sa Amerikancima, radićemo zajedno i neće biti podela. Nismo ovde da bi smo se međusobno optuživali. Verovatno nismo dovoljno glasni, ali smo veoma uključeni u to", rekao je Borel,



On je dodao da nije njegov posao da ubedi pet država članica EU da priznaju kosovsku nezavisnost."Nije moj posao da ubedim pet država da priznaju Kosovo. Ovde predstavljam EU. Nećemo nametati nikakav sporazum", dodaje on.Evropski komesar je naveo i da će sarađivati sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa Ričardom Grenelom.



Borel je istakao da, kako je naveo, Evropska unija nije potpuna bez zapadnog Balkana."Za mene EU nije kompletna bez zapadnog Balkana. Stabilnost u regionu je u našem interesu, jer ne možemo dozvoliti podele i sukobe na Balkanu", naveo je Borel.



Prema njegovim rečima, trebalo bi da nova vlada u Prištini bude formirana što pre a, kako je rekao, Tači ga je obavestio da će se to desiti vrlo brzo. On je naveo i da ne može da obeća kada će Prištini biti omogućena vizna liberalizacija, jer to zavisi od država članica EU.



"Kosovo je ispunilo sve uslove i krajnje je vreme da nastavimo i završimo sa tehnickim zahtevima. Podržali smo Kosovo. Uložili smo milione. Danas ćemo im ponuditi 75 miliona evra za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte", dodao je Borel.



Tači je istakao da je od vitalnog značaja da je EU jedinstvena u odnosu na dijalog izmedu Beograda i Prištine, ali i da mora postojati koordinacija izmedu SAD i EU. Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik Grenel je "uradio ogroman posao".



"Konačni sporazum je od vitalnog značaja za zapadni Balkan", rekao je Tači.On je preneo da je u razgovoru sa Borelom izrazio razočaranje zbog nedostatka vizne liberalizacije i ocenio da je EU napravila stratešku grešku time što nije liberalizovala vize za Kosovo.



"To koči budućnost Kosova. S Borelom se nadam da će se ovaj pristup hitno promeniti", kaže on.

Rakić sa Borelom: SL neće kočiti formiranje institucija

KOSOVSKA MITROVICA: Predsednik Srpske liste Goran Rakić sastao se danas u Prištini sa Visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žozepom Borelom, saopštila je danas SL i pozdravila dolazak Borela, verujući da će on svojim autoritetom dati značajan doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.



"Na sastanku, Rakić je istakao da je Srpska lista dobila podršku građana kako bi zaštitila njihova prava i borila se za unapređenje uslova u kojima srpski narod danas živi", navodi SL i dodaje:



"Srpska lista neće stajati na putu formiranju institucija, kako bi se što pre ukinule takse i nastavio dijalog, ali će zahtevati i poštovanje prava srpskog naroda", zaključeno je u saopštenju.

Autor:
Pošaljite komentar
Borel: Pred nama je važan rad na normalizaciji odnosa BG-PR

Borel: Pred nama je važan rad na normalizaciji odnosa BG-PR

29.01.2020. 17:39 17:41
Vučić i Borel razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Vučić i Borel razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

15.01.2020. 11:59 12:02
Borel upozorio: Kriza u Libiji može izmaći kontroli

Borel upozorio: Kriza u Libiji može izmaći kontroli

11.01.2020. 08:03 08:06