Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Vojvodine odlučuje o budžetu pokrajine za 2020. godinu

19.12.2019. 23:24 23:26
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Pred poslanicima Skupštine Vojvodine na sutrašnjoj sednici je Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu za 2020. godinu.

To je i glavna tačka dnevnog reda poslednje sednice parlamenta u ovoj godini, koja će biti održana u renoviranoj sali parlamenta. Osim o Predlogu budžeta, poslanici će raspravljati i odlučivati i o još 23 predložene tačke dnevnog reda, a početak sednice je zakazan za 10 sati.

Među tačkama dnevnog reda su i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o kadrovskom planu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2020. godinu, zatim predlozi godišnjih programa Vojvodine o korišćenju novca iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva, zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, korišćenju novca Budžetskog fonda za šume i vode APV, za podršku sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, kao i predlozi pokrajinskih skupštinskih odluka o statusnoj promeni Univerziteta u Novom Sadu, Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici i osnivanju ustanove „Muzej 2021” i drugi predlozi pokrajinskih skupštinskih odluka.

Predloženi budžet Vojvodine će verovatno i sada, kao i svake godine, izazvati najveću pažnju poslanika. Odbor Skupštine Vojvodine za budžet i finansije razmatrao je danas i usvojio predlog tog najvažnijeg dokumenta i predložio Skupštini da ga usvoji. Obim predloženog budžeta utvrđen je u iznosu od 77,3 milijardi dinara. U poređenju s budžetom usvojenim 2015. za 2016. godinu, pokrajinska kasa je 19,5 milijardi dinara punija. U obrazloženju predloga dokumenta, Pokrajinska vlada je navela da će se, kao i u prethodne tri godine, opredeljenim budžetom održati visok nivo kapitalnih rashoda. Kod kapitalnih ulaganja prioritet je završetak započetih projekata i priprema projektne dokumentacije za novi investicioni ciklus.

Najznačajnija nova ulaganja u sledećoj godini će biti izgradnja objekta „Kamenica 3” s takozvanim PET centrom i početak realizacije projekata izgradnje i opremanja automatizovanog sistema odbrane od grada na području Radarskog centra „Fruška gora”. Za realizaciju navedenih kapitalnih ulaganja potrebno je obezbediti 2,4 milijarde dinara, i to za „Kamenicu 3” s PET centrom 1,8 milijardu dinara, a za automatizaciju sistema odbrane od grada na teritoriji raketnog centra „Fruška gora” 600 miliona. Novac će se obezbediti novim zaduživanjem.


Opremanje Naučno-tehnološkog parka

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu je završena. Reč je o zajedničkom projektu Vlade Reublike Srbije i Pokrajinske vlade, vrednom 26 miliona evra.Objekat sa ukupno 30.000 kvadratnih metara koristiće Fakultet tehničkih nauka, startap kompanije i naučni instituti čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

U toku su završni radovi na opremanju prvih 10.000 kvadratnih metara namenjenih za 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka, koji će početi da koriste ovaj objekat krajem januara. Preostalih 20.000 kvadratnih metara u 2020. godini biće iznajmljeno startap i IT kompanijama.


Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović je ranije za „Dnevnik” izjavila da je predlog novog zaduživanja dobro odmeren, kako sa stanovišta potrebe kapitalnog ulaganja u sistem zdravstvene zaštite i u sistem automatske daljinske protivgradne odbrane, tako i s aspekta stepena i mogućnosti zaduživanja u smislu održivosti otplate javnog duga u periodu otplate. Ona je kazala i da će ukupna površina objekta „Kamenica 3” s PET centrom iznositi 9.200 kvadrata, i da je sistem odbrane od grada u Vojvodini deo jedinstvenog sistema odbrane od grada i operativno se sprovodi s tri radarska centra: „Bajša”, „Fruška gora” i „Samoš” sa 440 protivgradnih lansirnih stanica, od kojih je u 2018. godini radilo 369, ili 84 odsto.

– Poslednjih godina prisutan je trend smanjivanja broja aktivnih lansirnih stanica u Vojvodini, a glavni uzrok je nemogućnost angažovanja strelaca za rad – kazala je Smiljka Jovanović. – Uvođenjem automatizovanih lansirnih stanica, bez ljudske posade, kojima bi se upravljalo iz radarskih centara, taj problem bio bi trajno rešen. Radarski centar „Fruška gora” pokriva protivgradnom zaštitom 700.000 hektara, od čega je 550.000 hektara obradivog zemljišta u Vojvodini. Radarski sistem „Fruška gora” sastoji se od 118 lansirnih stanica čija je automatizacija planirana i koje će softverski biti povezane s radarskim centrom „Kraljeva stolica” na Fruškoj gori.

U novom budžetskom ciklusu održaće se i visok nivo unapređenja zdravstvenog sistema, nastaviće se intenzivno ulaganje u socijalnu zaštitu, kao i u infrastrukturu i opremanje obrazovnih ustanova.

Predlogom budžeta Pokrajinska vlada Igora Mirovića najavila je i nastavak podsticaja u svim oblastima poljoprivrede, kao i subvencionisanje privrednih subjekata preko povoljnih konkursa Razvojne agencije Vojvodine. Vlada je predvidela i povećanje svote za vodoprivredni sistem, odnosno intenzivnije ulaganje u izgradnju novih fabrika vode i prečistača otpadnih voda. Veći iznos novca planiran je i za sufinansiranje projekata od nacionalnog značaja u kulturi, a obezbeđeno je i dodatno ulaganje u sport i zaštitu životne sredine.

Od započetih projekata, između ostalog, biće nastavljena adaptacija Gimanzije „Isidora Sekulić” u Novom Sadu, rekonstrukcija i izgradnja kompleksa „Hertelendi” u opštini Novi Bečej, opremanje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, kao i nastavak realizacije drugih prioriteta u Pokrajini.

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine u sredu odlučuje o rebalansu pokrajinskog budžeta za 2019.

Skupština Vojvodine u sredu odlučuje o rebalansu pokrajinskog budžeta za 2019.

16.09.2019. 12:57 13:06