Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

 Skupština Srbije: Javne nabavke pokrenule raspravu o Behtelu i luksuznom životu

19.12.2019. 14:06 14:09
Piše:
Izvor: Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič

BEOGRAD:  Tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o javnim nabavkama,u Skupštini Srbije,  poslanici Srpske radikalane stranke (SRS) uglavnom su kritikovali ministarku građevinartstva, infrastrukture i saobraćaja Zoranu Mihajlović

Mihajlović su kritikovali zbog ugovora sa američkom kompanijom “Behtel” koja gradi Moravski koridor, dok su poslanici vladajuće Srpske napredne stranke govorili o “luskuznom životu opozicionara”.O "Behtelu" su polemisali uglavnom radikalka Vjerica Radeta i naprednjak Vladimir Orlić.



Radeta je tvrdila da je tender za američku kompaniju “Behtel” namešten da bi, kako je rekla, Zorana Mihajlović i američki ambasador “uzeli 300 miliona evra”, navodeći da bi kineska kompanija za toliko novca manje naplatila izgradnju te deonice.Dodala je i da je u skupštini za izgradnju Moravskog koridora donet leks specijalis.



“Da li je donet leks specijalis da bi se direktnom pogodbom zaključio ugovor? Da li je posle toga ''Behtel'' dobio taj posao? Da li smo mi još prosle godine tvrdili da je budžet pokraden? Zorana (Mihajlović) je direktno odgovorna, a vi je branite koliko vam je volja”, rekla je Radeta.



Ona je podsetila da je Vojislav Šešelj prošle godine pokazao Memorandum koji je Mihajlović potpisala s ''Behtelom'' u prisustvu američkog ambasadora i dodala da se, kako je rekla, tu već videlo da će američka kompanija dobiti posao.



Kada je Šešelj pitao premijerku Anu Brnabić da li zna za taj Memorandum, ona mu je odgovorila da ga prvi put vidi, rekla je Radeta i dodala da je "Behtel", gde god je radio, dovodio svoje podizvođače, odnosno nije uzimao domaće, pravio je “brljotine, opljačkao je rumunski budžet, a pomoćnik ministra u Hrvatskoj je, kaže, zbog te firme morao da podnese ostavku.



“Posao je mogao da se uradi za 500 miliona evra, oni ga rade za 800 miliona evra”, ponovila je Radeta.Orlić joj je odgovorio da posao nije sklopljen na osnovu Memoranduma, već javnog poziva na koji se javila samo jedna firma.“Svako ko priča o tome da postoji druga, niža cena, priča samo jer mu je tako došlo, jer ne postoji druga cena sa kojom bi ova mogla da se uporedi.



Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je tokom rasprave da se Vuk Jeremić nalazi u Njujorku, u Rokfeler centru, na Menhetnu i da se time hvali na društvenim mrežma.



“Hvali se na mrežama kako proslavlja praznike na najluksuznijim lokacijama. Videli smo da oni žive na visokoj nozi. Borko (Stefanović) nosi cipele od preko 600 evra, (Radoslav Milojičić) Kena od 1.500 evra, (Marko) Bastać uhvaćen sa džeparcem od 13.000 evra”, rekao je Marković.



Navodeći da je 13.000 evra pronađeno kod Bastaća prilikom povratka iz Dubaija, Marković je pitao tužilaštvo koliko je novca predsednik opštine Stari grad poneo u Dubai kada se vratio sa tolikim novcem.“U pitanju je društvo koje ne može da dokaže poreklo svog novca. Oni se rugaju narodu Srbije. Šalju poruku da imaju neobjašnjive izvore prihoda i da žive na visokoj nozi”, ocenio je Marković.



Markovićev stranački kolega Srbišlav Filipović rekao je da deo opozicije to nije postigao tako što su vredno učili ili imali biznis ideju koja se dobro prodala, već da su do novca došli “tako što su prevarili građane 2000. godine".



“Sad im je proradila nostalgija, pa bi na isti način da smene vlast. Kad dođu u fotelje, to im je sjajna prilika da putem nameštenih tendera dođu do stotina miliona evra koje kasnije troše po svetu. Tako danas Vuk Jeremić troši novac građana Srbije na Menhetnu”, rekao je Filipović.



On rekao da je sada građanima valjda jasno odakle novac za skupa odela i skupe cipele.”Sve je to iz naših džepova. Sad bi oni ponovo da upadnu u skupštinu, RTS, neki imaju i ideju da neke stranke treba zabraniti. Oni u stvari žele da oslobode Srbiju od novca”, rekao je Filipović.



Navodeći da je taj deo opozicije kritikovao izgradnju auto-puteva, Filipović je prokomentarisao da njima očigledno nisu potrebni auto-putevi već “putevi droge i kriminala”.

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Srbije: Pravedniji uslovi za izbore, bez funkcionerske kampanje

Skupština Srbije: Pravedniji uslovi za izbore, bez funkcionerske kampanje

13.12.2019. 11:51 11:54
Skupština Srbije: Poslanici pitali o Obradoviću, taksama Prištine,vakcinaciji

Skupština Srbije: Poslanici pitali o Obradoviću, taksama Prištine,vakcinaciji

10.12.2019. 11:52 11:55
Skupština Srbije usvojila budžet za 2020. godinu

Skupština Srbije usvojila budžet za 2020. godinu

28.11.2019. 09:41 09:44